Wahlgrens värld

Expertens stenhårda kritik mot Bianca Ingrosso

Influencer-stjärnan postade videon för att det skulle vara tufft och ballt.
Men reaktionerna på vansinnesfärden på motorvägen fick Bianca Ingrosso att snabbt avpublicera inlägget.
Det hjälpte inte.
Kritiken har varit hård och nu reagerar även Trafikverket. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-08-20 kl 09:15 |

ProvaPremium

Det var häromdagen som den förmögna Bianca Ingrosso, 27, lade upp en video på sina sociala medier när hon, väninnan Rosanna Charles, 33, och sannolikt Alice Stenlöf, 26, Lucas Feola, 25, och Emilio Araya, 28, (eftersom de var taggade till bilden) satt i en bil på väg hem till Stockholm från musikfestivalen ”Way Out West” i Göteborg.

Inget konstigt med det. Tusentals musikälskare tog sina fordon till sina hemorter efter att ha njutit i några dagar av populära artister.

Bild 1 av 6bianca ingrosso kritik trafikverket 1 - Stoppa Pressarna

Bianca Ingrosso och hennes vänners vansinnesfärd får nu skarp kritik.
Bild 2 av 6bianca ingrosso kritik trafikverket 2 - Stoppa Pressarna

Influencern postade själv en video som avslöjade att väninnan körde i 150 km/h på väg hem från Göteborg till Stockholm.
Bild 3 av 6bianca ingrosso kritik trafikverket 3 - Stoppa Pressarna

Bianca och hennes vänner hade varit på musikfestivalen ”Way Out West” på västkusten, där bland annat Thåström uppträdde, och ville tydligen hem snabbt.
Bild 4 av 6bianca ingrosso kritik trafikverket 4 - Stoppa Pressarna

Nu reagerar trafiksäkerhetsdirektören Maria Krafft på Trafikverket på Biancas vansinnesfärd.
Bild 5 av 6bianca ingrosso kritik trafikverket 5 - Stoppa Pressarna

Enligt trafikdirektören kan 50 liv årligen räddas i Sverige om bilisterna följde hastighetsbestämmelserna.
Bild 6 av 6bianca ingrosso kritik trafikverket 6 - Stoppa Pressarna

Ett annat problem är att det svenska gatu- och vägnätet, till skillnad från på kontinenten, är undermåligt och mycket illa underhållet.

Problemet var bara att Bianca Ingrosso själv avslöjade vad som var ”problemet” med just deras bilresa.

”Rosanna kör som en idiot”, skrev Bianca till videon som visar att färden gick i 150 kilometer i timmen.

Dåligt underhåll

Att köra 150 kilometer i timmen på en sträcka där 100 kilometer i timmen är tillåtet kan inte annat än betecknas som just en ”vansinnesfärd”.

I synnerhet i Sverige ska förseelsen ses som extra allvarlig, eftersom våra vägar inte är byggda, men framför allt inte underhållna för så höga hastigheter. På kontinenten i länder som till exempel Tyskland, Polen, Slovenien, Ungern, Italien, Österrike och Frankrike är motorvägarna av utsökt kvalité, de är noggrant underhållna och det är mer regel än undantag att marschfarten ligger på 150 till 160 kilometer i timmen. 

Men alla som någon kört bil i Stockholm vet att gatunätet sannolikt är det sämst underhållna i hela Europa med fullt av hål och dålig asfalt.

Det är lika illa på många motorvägssträckor i landet. Plötsliga gupp, spårigt och uppsliten asfalt gör att det kan vara fullständigt livsfarligt att köra i 150 kilometer i timmen. 

I synnerhet om man är tungt lastad med fem personer i bilen, som Bianca Ingrosso och hennes kompisgäng verkar ha varit.

Experten kritisk

Nu reagerar också trafiksäkerhetsdirektören på Trafikverket, Maria Krafft, på influencer-gängets bilfärd från väster till öster genom landet. 

– Vi ser hur stor roll hastighetsbegränsningarna har för mängden dödsolyckor och försöker lägga krut på hur vi kan få acceptans för de fartgränser vi sätter, då är det här inte en hjälp så klart, säger hon i Aftonbladet om Biancas livsfarliga färd. 

Trafikexperten hävdar att 50 liv skulle kunna räddas årligen i Sverige om man fick bort alla fortkörningar som sker i landet.

– Som enskild är det jättesvårt att förstå vad det spelar för roll om man kör lite för fort. Men vi som tittar på alla olyckor och hur de går till ser att det spelar jättestor roll.

Enligt Maria Krafft handlar bara en kilometer för fort om cirka 15 liv när man kör över en viss hastighet.

– Men när man kör alldeles för fort, som här 150 på en 100-väg då slår man det ur spel hur det är uppbyggt, man riskerar att flyga över i mötande trafik, bilen kan börja snurra.

Det hon hänvisar till är att Trafikverket, trots allt, arbetar för att svenska vägar ska bli säkrare samt att vägarna utformas så att de ska vara ”förlåtande”, som till exempel att undvika skarpa kurvor på motorvägar och träd i ytterkurvor.

– Det här gör vi för att om en olycka sker så ska det funka ändå. För i stort sett alla olyckor som inträffar har med mänsklig faktor att göra.

Teoretiskt möjligt att fälla

I Sverige är det svårt att fälla någon i efterhand om något brott har begåtts. Det bevisas om inte annat av alla våldsdåd, personrån och skjutningar som sker dagligen, men där gärningsmännen går fria, trots all bevisning som polisen lägger fram.

Nu finns det videobevis på att Rosanna Charles rattade bilen i 150 kilometer i timmen.

Enligt juridikprofessor Mårten Schultz, 49, skulle videoklippet teoretiskt kunna användas som bevisning, men i ett uttalande till Aftonbladet kan man mellan raderna läsa att detta knappast är troligt.

– Man kan inte heller utgå från att allt är bevisat och klart bara för att ett klipp antyder att en lagöverträdelse har gjorts.

Bianca Ingrosso har sannolikt lärt sig en läxa – att man kanske ska vara restriktiv med postandet på sociala medier, även om man är en av landets mest inflytelserika influencers.

Men framför allt att man kanske ska ta kontrollen när ens vänner får “hjärnsläpp” bakom ratten.