Kronprinsessan Victoria på militärt uppdrag i krigstider
Efter slutet på kalla kriget nedmonterades det en gång så stolta svenska försvaret och lades i malpåse.
Sedan Rysslands despot Vladimir Putin startade det blodiga aggressionskriget mot Ukraina är försvarsmakten på allas läppar och en prioritet.
Nu har kronprinsessan Victoria lämpligt och stiligt i militärkläder åter varit på Älvsborgs amfibieregemente.
Stoppa Pressarna
| 2022-08-28 kl 10:04 |
Det som rör Försvarsmakten är egentligen pappa kung Carl Gustafs, 76, ansvarsområde.
Den här gången hade han dock åter delegerat detta till kronprinsessan Victoria, 45, eftersom det ändå var hon som representerade kungahuset när Älvsborgs amfibieregemente i Göteborg återinvigdes förra året.
LÄS MER: Benjamin Ingrossos heta träff med Kristin Kaspersen
Det beslutet var viktigt. För när Ryssland och dess ledare Vladimir Putin 2014 illegalt annekterade ukrainska Krim och strax efteråt ockuperade Donbass-regionen i östra Ukraina vaknade äntligen de flesta av världens demokratier.
Man insåg till slut att Vladimir Putin var en ulv i fårakläder: en mordisk diktator som med sin kommunistiska bakgrund ville expandera sitt rike och som gjort sig själv och sina lojala obeskrivligt rika genom att vara en, kort och gott, banditstat.
Sverige reagerade inte
Världen införde sanktioner mot Ryssland, eller rättare sagt personer kring Putin.
LÄS MER: Victorias desperata beslut om skilsmässan med Daniel
Den svenska socialistiska regeringen Löfvén reagerade dock inte, utan Sveriges diplomatiska utbyte med Ryssland fortsatte som vanligt som om ingenting hade hänt i Krim och Donbass.
Medan delar av Ukraina stulits och ukrainska städer övertogs i strid mot alla internationella regler och lagar som finns så dröjde det väldigt länge innan den svenska regeringen ens konstaterade att Ryssland var ett hot mot Europa.
Efter starka påtryckningar från oppositionen i Sverige och solklara bevis på vad Ryssland höll på med kunde inte ens den svenska regeringen blunda längre. Sverige var tvunget att göra något för att åter få ett försvar värt namnet om vi skulle ha en chans att försvara landet i händelse av en attack från öster.
Således beslutades att vissa nedlagda regementen skulle öppnas igen, Sverige skulle återinföra värnplikten och vi skulle investera tungt i militär återuppbyggnad.
LÄS MER: Camilla Läckberg och Simon Sköld bryter upp
Född till militär
Sveriges nuvarande statsminister Magdalena Andersson, 55, hade dock tydligen missat vad som pågått i Ukraina sedan 2014 och att vad som hände den 24 februari i år när Ryssland invaderade Ukraina, eftersom hon under en famös presskonferens inte ens klarade av att kalla Rysslands handling för vad det var, nämligen en ”invasion”.
Som tur var hade Sveriges upprustning då redan startat.
Kronprinsessan Victoria återinvigde själv Älvsborgs amfibieregemente i oktober förra året.
LÄS MER: Förre privatkocken avslöjar drottningens udda matvanor
På bilderna därifrån såg vi kronprinsessan i militärkläder och med en pondus som skulle kunna vara tagna från endera från Hollywoodfilm eller från en stridszon med brittiska eller amerikanska soldater – kronprinsessan såg ut att vara född till militärt befäl.
När Victoria nu var tillbaka på Göteborgs garnison häromdagen för att på uppdrag av kungen överlämna en ny fana till amfibieregementet så ser man åter på bilderna att tronarvinge, åtminstone visuellt, med pondus utför sitt militära uppdrag.
Rak i ryggen, i militärkläder, kängor och basker på huvudet lämnade Victoria över fanan till överste Fredrik Herlitz för att sedan inspektera granatkastare, granater och andra vapen.
Kung Carl Gustaf är både general och amiral, men det är på pappret. Kronprinsessan har, åtminstone av bilderna att döma, talang för att vara mer operativ i framtiden. Dessutom ser hon mer än militärmässig ut i stridskläder än vad hennes pappa någonsin gjort.
LÄS MER: Annie Lööf om skräcken inför att bli mördad
Farfars farfar
Kronprinsessan höll naturligtvis också ett tal vid fanöverlämningen. Hon inledde som sig bör med ”Befäl, soldater och civila” och fortsatte sedan:
– För knappt ett år sedan, den 1 oktober i fjol, stod jag här och förklarade Älvsborgs Amfibieregemente återinvigt. Det är därför en särskild glädje att idag få tilldela förbandet dess nya fana.
– Försvarsmakten förvaltar en mängd traditioner, som i sig utgör en viktig del i Sveriges kulturarv. Den främsta symbolen för ett regemente är dess fana. Under den har soldater samlats och lovat att hedra och skydda vårt land. Fanan representerar förbandet och binder ihop dåtid med nutid.
LÄS MER: Nicole Falciani nya babybesked överraskar
Regementets förste chef mottog den första fanan av kronprinsessans farfars farfar kung Gustaf V.
Kung Carl Gustaf delade ut den senast 1995, men eftersom regementet lades ned 2005 så var det dags för en ny fana nu.
Kronprinsessan konstaterade i talet:
– Denna symbol binder er samman med generationer före er och ska inspirera kommande generationer. För den med stolthet och låt den påminna Er om vikten av Er uppgift, att Försvara våra värden, vårt land och dess invånare.