Lill Lindfors - Stoppa Pressarna

Bild: Bild: Suvad Mrkonjic/TT - Stoppa Pressarna

Nyheter om Lill Lindfors

Total: 1910 artiklar
Martin Stenmarck Linda Stor - Stoppa Pressarna
nyhlen kronika kristersson - Stoppa Pressarna
Lill Lindfors Livsbeslut Stor - Stoppa Pressarna
Mats Lofving Dod Stor - Stoppa Pressarna
Bianca Ingrosso Benji tröst Stor - Stoppa Pressarna

Lill Lindfors tidiga år och personligt liv

Maj Lillemor ”Lill” Lindfors föddes i Helsingfors, Finland och hennes betydelsefulla tidiga år och familjerelationer har spelat en stor roll i hennes liv och karriär.

Uppväxt

Lill Lindfors föddes den 12 maj 1940 i Helsingfors, Finland. Hon växte upp i en kulturellt medveten familj, vilket gav henne en stark grund för hennes framtida karriär inom underhållning. Hennes tidiga liv var fyllt med musik och uppträdanden, vilket ledde till att hon snabbt gjorde sig ett namn inom den svenska musikscenen.

Familjeliv

Lill Lindfors var gift med direktören Anders Byström och tillsammans fick de dottern Petronella Wester. Familjen har varit en viktig del av hennes liv och har gett henne stöd genom hennes karriär. Lill Lindfors privatliv har hållits avskild från rampljuset, men det är känt att hon värderar sina nära relationer högt.

Musikkarriär

Lill Lindfors har med sin mångsidiga musik bidragit till den svenska populärmusikscenen genom flera decennier. Hon har rört sig mellan olika genrer såsom jazz, schlager och pop och fortsätter att vara en aktad sångerska.

Album och hits

Lill Lindfors har under sin karriär etablerat sig som en framstående sångerska och artist med ett flertal hits och album. Hon gjorde en oförglömlig duett med Svante Thuresson i Melodifestivalen med låten ”Nygammal vals” och följde upp med solohiten ”Du är den ende”, vilken även den har blivit en tidlös klassiker. Lindfors musikstil har varierat men inkluderar element av jazz, schlager, folk, och pop. Ett av hennes mest välkända album är ”Musik ska byggas utav glädje” där hon fortsätter att utforska och kombinera genrer för att skapa en unik musikalisk upplevelse.

 • Album:
  • Musik ska byggas utav glädje
  • En man i byrån
 • Hits:
  • ”Nygammal vals” (Duet med Svante Thuresson)
  • ”Du är den ende”
  • ”En man i byrån”

Eurovision Song Contest

Lill Lindfors är väl ihågkommen för sin medverkan i Eurovision Song Contest. I 1966 års tävling representerade hon Sverige tillsammans med Svante Thuresson och de framförde låten ”Nygammal vals” som en duett, vilket slutade med en andra plats. År 1985 var hon värd för tävlingen i Göteborg, där hon förblev i minnet för den berömda klänningincidenten. Lindfors framträdande i Eurovision har varit en höjdpunkt i hennes karriär och har bidragit till att cementera hennes roll inom europeisk popmusik.

 • Eurovision Song Contest:
  • 1966: ”Nygammal vals” (med Svante Thuresson) – Andra plats
  • 1985: Värd för tävlingen i Göteborg

Skådespeleri och TV-uppträdanden

Lill Lindfors har gjort sig känd som en mångsidig artist med talang i både skådespeleri och som TV-presentatör. Hennes bidrag inom dessa fält har gett henne en särställning i svensk underhållning.

Film

Under hennes karriär har Lill Lindfors medverkat i olika filmprojekt. Bland de mest noterbara främträdandena är hennes roll i filmen Slagskämpen, vilket är ett svenskt drama från 1984. I detta sammanhang har Lindfors visat sin förmåga att gestalta djupa och komplexa karaktärer, vilket har bekräftat hennes status inte bara som sångerska utan också som en seriös skådespelerska.

TV-program

Som presentatör har Lill Lindfors ofta synts på Sveriges Television (SVT), där hennes karismatiska närvaro och självsäkra framtoning har berikat program som Så mycket bättre. Utöver hennes nationella framgångar har hon även uppmärksammats internationellt med sin insats i Eurovision Song Contest, vilket förde henne till Montreux där hon erhöll rose d’Or. Lindfors har under årens lopp bekräftat sin ställning som en mångsidig artist.

Utmärkelser och välgörenhet

Lill Lindfors har mottagit flera prestigefyllda priser och aktivt engagerat sig i välgörenhetsarbete. Hon har erkänts för sitt artistiska arbete samt för sitt engagemang för barns rättigheter genom UNICEF.

Priser

Under sin karriär har Lindfors tilldelats många utmärkelser. Några av de mer framstående inkluderar:

 • Edvardpriset: En hedersbetygelse för hennes bidrag till musiken.
 • Karl Gerhards Hederspris: Priset visar uppskattning för personer som håller den svenska teatertraditionen vid liv.
 • Induktion i Swedish Music Hall of Fame: En bekräftelse på hennes långa och framgångsrika karriär inom musik.

Dessa erkännanden belyser Lindfors talang och inflytande i den svenska musik- och underhållningsindustrin.

Välgörenhet

Lill Lindfors har också en lång historia av välgörenhetsarbete. Hon har tjänat som:

 • Goodwill Ambassador för UNICEF sedan 1998, vilket visar hennes engagemang för barns välfärd globalt.
 • Styrelseledamot i Teskedsorden, en organisation som står upp mot alla former av extremism och fanatism.

Hennes arbete inom dessa organisationer belyser hennes passion för sociala frågor och hennes strävan att göra en positiv skillnad i samhället.