Mest läst just nu:

Drottning Margrethes bomb i invandrardebatten

Känsligt läge.
Nu ger sig drottning Margrethe in i debatten kring invandring.
Hon är noga med att man ska leva danskt om man bor i Danmark.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Emma Andersson

| 2018-08-20 kl 06:05 |

ProvaPremium

Det vore helt otänkbart att kung Carl Gustaf, 72, eller kronprinsessan Victoria, 41, skulle öppna munnen i en sådan politiskt högoktanig och känslig fråga som invandring och integration. Men i Danmark är det annorlunda.

Vårt södra grannland har länge haft en helt annan debatt än i Sverige kring frågor som rör immigration och integration. 

Bild 1 av 8

Drottning Margrethe uttrycker starka synpunkter på invandring och integration.

Bild 2 av 8

Det är inte första gången drottning Margrethe uttalar sig i frågor kring invandring och integration.

Bild 3 av 8

Drottning Margrethe och kungen är kusiner. Det vore otänkbart för kungen att uttala sig i politiska frågor så som Margrethe gör.

Bild 4 av 8

Pressträffen var välbesökt av både dansk och fransk media.

Bild 5 av 8

Drottningen Margrethe trivs i Frankrike, det land som hennes framlidne make Henrik kom ifrån.

Bild 6 av 8

Här produceras vin. Danska kungafamiljen ser alltid till att tillbringa en del av semestern på det vackra slottet.

Bild 7 av 8

Den danska kungafamiljen köpte slottet Château De Caïx i södra Frankrike 1975.

Bild 8 av 8

Drottning Margrethe vid ägorna på vinslottet.

Generellt sett brukar påpekas att danskarna är mer restriktiva till asylinvandring och i frågor som rör islam. Nyligen infördes ju ett förbud om att bära burka och Niqab på offentliga platser i Danmark.

Och det danska folkets statschef utgör inget undantag. Drottning Margrethe, 78, är ovanligt frispråkig i den känsliga frågan.
– Det är viktigt att de som kommer till vårt land vet att de nu är i Danmark, och att det finns ett visst sätt att leva på – som de inte kan undgå, säger drottningen till Ekstrabladet, rapporterar Kvällsposten.

Drottningens uttalande kom i samband med en pressträff som det danska kungahuset arrangerade inför den franske presidenten Emmanuel Macrons, 40, besök i Danmark i slutet av augusti. 

Det välbesökta mötet med journalisterna ägde rum på drottningens franska vinslott château de Caïx nära Cahors i södra Frankrike. På pressträffen fick drottningen frågan om varför Sverige och Danmark har så olika politik kring invandring.
– Ja, det är där man kan se att vi är annorlunda. Det kan överraska, men så är det. Sverige är geografiskt sett mycket större än Danmark, och där är därför också en större befolkning. I Danmark är alla mycket tätare på varandra, och då lägger man märke till skillnader, förklarade drottningen.

Det är inte första gången som Margrethe sticker ut den kungliga hakan i frågan. 

I en intervju 2015 var hon inne på spåret att det väsentligt att invandrare förstår hur Danmark är, och att det kan skilja sig från andra ställen i världen.

– Ja, vi ska ta emot, men vi ska också berätta vad vi förväntar. För det är vår gemenskap de kommer till. Vi ska göra plats för dem, men de ska förstå var i världen de har hamnat. Den ena platsen är inte likadan som andra platser i världen, sa Margrethe då.

Den danska drottningen må tycka att Danmark har en för de mer passande politik än Sverige. Men även i vårt södra grannland finns det stora utmaningar kring integrationen.

– Vi trodde nog, att det skulle gå av sig själv. Om man gick på gatorna i Köpenhamn och drack det kommunala vattnet och tog den kommunala bussen, skulle man snabbt bli dansk, men så har det inte gått, sa drottningen redan 2016.