Brott och straff

EFTERLYST: Patrick Sommerlath jagas av polis

En kamp mot klockan.
Drottning Silvias brorson, Patrick Sommerlath håller sig undan från polisen.
Kungasläktingen är desperat – han gör allt för att slippa en rättegång kring sitt misstänkta sexköp.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-11-11 kl 06:17 |

ProvaPremium

Polisen jagar drottning Silvias, 79, brorson, Patrick Sommerlath, 52.

Myndigheten söker honom intensivt för att kunna delge honom domstolens stämningsansökan.

Bild 1 av 8Patrick Sommerlath Efterlyst Stor - Stoppa Pressarna

Drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath jagades av beväpnad polis. Kungasläktingen var misstänkt för sexbrott.
Bild 2 av 8Patrick Sommerlath Sexforhor Stor - Stoppa Pressarna

Drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath var misstänkt i samma sexhärva som Niclas Wahlgren dömts i.
Bild 3 av 8Patrick Sommerlath Atal Stor1 - Stoppa Pressarna

Här är Patrick Sommerlath med Eva O'Neill, Chris mamma.
Bild 4 av 8Patrick Sommerlath Atal Stor4 - Stoppa Pressarna

Patrick Sommerlath och exfrun Maline på kung Carl Gustafs 70-årsdag. Efter skilsmässan från hustrun fick Sommerlath sin bostad vid Drottningholms slott.
Bild 5 av 8Patrick Sommerlath Atal Stor5 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf, Patrick Sommerlath och drottning Silvia under Solliden Sessions. Kungaparet hade kunnat gjort det rätta och agerat, istället lät man en misstänkt sexbrottsling gå fri. Kan vi ha kvar monarkin nu när den visat sitt rätta korrumperade ansikte?
Bild 6 av 8Niclas Wahlgren Domen Stor2 - Stoppa Pressarna

Kungasläktingen höll sig undan delgivningen av åtalet. På så sätt slapp Patrick Sommerlath undan en rättegång om det misstänkta sexbrottet.
Bild 7 av 8Niclas Wahlgren Domen Stor - Stoppa Pressarna

Niclas Wahlgren tog sitt straff som en man. Han dömdes för köp av sex och straffades med böter.
Bild 8 av 8Kung Carl Gustaf Bla Nasa Stor6 - Stoppa Pressarna

Enligt uppgift vägrar kungen och Silvia att hjälpa polisen. Man skyddar hellre en misstänkt sexbrottsling. Skamligt!

Det är en kamp mot klockan för att hitta Sommerlath – på söndag preskriberas det misstänkta sexköpet som ska ha skett på en förtäckt thaibordell i november 2021.

Enligt uppgifter till Expressen har beväpnad polis sökt honom i en av kungens fastigheter – en flygel på Drottningholms slott där Sommerlath är folkbokförd.

Polisen jagar Sommerlath hos flickvänner

Polisen har även letat efter honom hos bekanta och myndigheten har även kontaktat hovet – som enligt uppgift vägrar hjälpa till.

Kung Carl Gustaf, 77, är uppenbarligen beredd att skydda en misstänkt sexbrottsling istället för att hjälpa polisen i dess arbete.

Kammaråklagare Charlotte Nordström fick förundersökningen tidigare i veckan och lämnade in åtalet direkt.

– Vi gör ett försök och åtalar. Sedan får vi se om han hinner bli delgiven i tid. Det är kanske mindre troligt, men då har vi åtminstone försökt, sa Charlotte Nordström till Expressen i samband med att åtal väcktes i onsdags.

Patrick Sommerlaths advokat har varit listig – under förundersökningens gång har han haft flera invändningar och erinringar – på så sätt har processen förhalats och preskriptionsdatumet kommit allt närmare.

– Polisen är medveten om att det är på håret, säger Charlotte Nordström.

Enligt uppgifter till Expressen söker polisen intensivt efter Sommerlath.

Man har letat i hans bostad, man har sökt honom hos eventuella flickvänner och hos bekanta. Hovet har kontaktats men ska ha vägrat vara behjälpliga – ett minst sagt anmärkningsvärt beteende att inte hjälpa polisen hitta en misstänkt sexbrottsling.

En tung skugga faller på drottning Silvia som säger sig måna om offer för trafficking och prostitution – men när det kommer till sin brorson visar tyskan sitt rätta ansikte. Engagemanget är bara tomma ord.

Hovets informationschef Margareta Thorgren, 60, slingrar sig som en daggmask när Expressens rutinerade kriminalreporter Katrin Krantz, 51, når henne.

Kommer kungen och drottningen kunna hjälpa rättsapparaten att få tag på honom så att rättvisan kan ha sin gång?

– Du förstår säkert att jag måste hänvisa dig till den här personen som det handlar om, du har ringt till hovet nu.

Det är ju så att det är lite kort om tid här, vilket åklagaren själv har sagt. Där undrar man ändå om kungen och drottningen kommer att kunna assistera eller hjälpa rättvisan på något sätt?

– Du får ursäkta men jag måste hänvisa dig till den personen det gäller. Det här är ju en egen person och det är inget som hovet kan svara på.

På frågan om hon kan förstå att det kan uppfattas som att Sommerlath försöker att undandra sig rättvisan om han inte går att få tag på svarar hon:

– Som sagt var, jag är informationschef på kungliga hovet och de här frågorna som du ställer rör inte kungliga hovet så jag kan inte kommentera och svara på dina frågor, säger den skattefinansierade Thorgren som uppenbarligen är med i komplotten för att gömma undan den misstänkte sexbrottslingen Patrick Sommerlath.

Patrick Sommerlath ingår den stora bordellhärvan som bland annat sångaren och skådespelaren Niclas Wahlgren, 58, dömts i till böter om 18 000 kronor.

Nöjesprofilen inställde sig i vart fall och erkände sitt brott – han höll sig inte undan utan dök upp som en man till skillnad från Silvias brorson.

Delar av bevisningen mot Patrick Sommerlath bygger på att han ”dubbelswishat”. Kungasläktingen hävdar att då har han kanske köpt ”en ergonomisk kudde” eller ”massageolja från Thailand”.

Vad sänder det för signaler till kungabarnen?

Det är lite överraskande att kungafamiljen väljer att skydda Sommerlath – det här kommer åsamka de en större skada än om han hade fått en eventuell dom mot sig för köp av sex.

Och vad sänder det här för signaler till kungabarnen? Hur påverkar det här drottningens stiftelse Childhood Foundations anseende?

Prins Daniels 50-årsfest hålls på kungliga slottet ikväll. Enligt uppgifter till Stoppa Pressarna har Patrick Sommerlath ställt in sin medverkan och nu kämpar hovfunktionärerna med bordsplaceringen.

Festen lär inte bli så festlig – alla kommer bara tänka på hur kungafamiljen väljer att skydda en misstänkt sexbrottsling istället för att hjälpa polisen.

Ser ni Patrick Sommerlath – ring omedelbart polisen!

Närma er inte mannen men håll honom under uppsikt till dess att beväpnad polis anländer.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!

Har du uppgifter om Patrick Sommerlath och var han kan befinna sig? Kontakta polisen eller Stoppa Pressarna här! Du är garanterad anonymitet och skyddad som källa i enlighet med grundlagen. Alla tips som leder till publicering arvoderas.