Kungligt

Kungaparet sörjer den unika hertiginnan Christina d’Otrante

För att skapa en stabil i elit efter den oro som följde den franska revolutionen, så fick kejsare Napoleon snilleblixten att dela ut titlar till väl valda personer. En av dem var hans egen polisminister Joseph Fouché.
Drygt hundra år senare flyttade två hertigar av d’Otrante till Sverige.
Nu sörjer det svenska kungaparet hertiginnan Christina d’Otrantes död.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Gittan Larsson

| 2022-08-24 kl 05:30 |

ProvaPremium

Det var 1772 vid sin kröning som kung Gustav III återinförde hertigtiteln i Sverige. Han började då tilldela kungahusets prinsar hederstiteln hertigar över svenska landskap.

Så har det förblivit sedan dess. Vår nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, 76, har inte ruckat på traditionerna, bara modifierat dem något.

Bild 1 av 6

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har sorg. Deras goda vän hertiginnan Christina d'Otrante har gått bort, 83 år gammal.
Bild 2 av 6

Familjen d'Otrante är unik. Förutom kungafamiljen är det den enda i Sverige med hertigtitlar. Visserligen fransk, men ändå. Christina gifte sig med den sjunde hertigen, Gustaf d'Otrante, 1967.
Bild 3 av 6

Den franske kejsaren Napoleon är anledningen till att familjen d'Otrante finns. Kejsaren gav sin flitige polisminister titeln i början av 1800-talet.
Bild 4 av 6

Kungabarnen och alla deras barn är hertigar och hertiginnor över svenska landskap.
Bild 5 av 6

Men Leif GW Persson är inte imponerad av Edward Blom.
Bild 6 av 6

Leif GW Persson ifrågasätter också att matprofilen snart ska bli ledarskribent i Svenska Dagbladet. 

Arvsberättigade prinsessor kan sedan moderniseringen kalla sig hertiginnor, deras äkta hälft för hertigar och titeln kan gälla mer än ett landskap.