Tronföljd

Kungens nya magplask efter skandalintervjun

En ny bottennotering för kungahuset.
Kung Carl Gustafs kontroversiella intervju i SVT väckte ett ramaskri.
Och nu gör hovet bort sig igen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-01-05 kl 21:23 |

ProvaPremium

Det blev ingen rolig början på det nya året för kung Carl Gustaf, 76, och hans familj. Efter att delar av en intervju i SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar” har kommit ut har det börjat te sig som att vår monark är på väg att bli just Sveriges sista kung.

Antirojalister har fått vatten på sin kvarn efter att kungen haft synpunkter på att prins Carl Philip, 43, drabbades retroaktivt av grundlagsändringen kring successionen 1980.

Bild 1 av 8

Kungens uttalande i SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar” om ändringen av succesionsordningen har utvecklats till ett jättebråk. Och nu tvingas kungen förtydliga sig igen.
Bild 2 av 8

Här är delar av kungens senaste uttalande i härvan som skakar kungahuset och monarkin.
Bild 3 av 8

Margareta Thorgren har jämförts med Saddam Husseins informationsminister "Bagdad-Bob", som inte kunde hålla sig till sanningen. Hon har fått en svettig inledning på det nya året och kritiseras skarpt.
Bild 4 av 8

Drottning Silvia tycker nog det är mindre roligt att hennes älskade Carl Gustaf återigen har hamnat i hetluften.
Bild 5 av 8

Victoria vägrade svara på frågor kring bråket med sin pappa. Hon påstår att hon "gått vidare" men ville inte säga mer än så.
Bild 6 av 8

Det är kungens informationschef Margareta Thorgren som är ansvarig för kommunikationen. Kan hon sitta kvar?
Bild 7 av 8

En pensionerad hovreporter konstaterar att det var "ordning på torpet" när Elisabeth Tarras-Wahlberg var informationschef vid hovet.
Bild 8 av 8

Kungen är i blåsväder och inte blev det bättre när han klev ombord för att flyga hem till Stockholm efter nyårsfirande i Storlien. Vår monark hamnade i bråk med en passagerare.

– Det är ganska knepigt att ha lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, säger kungen i ett klipp från dokumentären. 

Gjorde bort sig igen

Efter intervjun med kungen blev filmaren Göran Ellung, 70, uppringd av hovets informationschef Margareta Thorgren, 59.

Hon insisterade att kungen skulle få en chans till att förklara sig i en ny intervju – varpå han gör bort sig igen. Kungen stod kvar vid sin ståndpunkt som är kontroversiell då han förväntas vara opolitisk.