Mest läst just nu:

Prins Daniels första ord om krisen i äktenskapet

En riktigt rysare.
Prins Daniels egna ord förklarar den djupa krisen i äktenskapet.
Kronprinsessan Victoria kunde ha anat.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Pedro Sanchez

| 2022-01-10 kl 21:22 |

ProvaPremium

Stoppa Pressarna har i en serie artiklar avslöjat den djupa kris i äktenskapet som kronprinsessan Victoria, 44, och prins Daniel, 48, just nu genomlider.

Paret har till och med haft skilda sovrum på Haga slott.

Bild 1 av 11

Prins Daniels isande ord om sin roll i det kungliga äktenskapet förklarar krisen med kronprinsessan Victoria.

Bild 2 av 11

Prins Daniel känner sig inte bekväm i äktenskapet med Victoria.

Bild 3 av 11

Kung Carl Gustaf är informerad och har tydligt tagit ställning för Victoria.

Bild 4 av 11

Kungen är mycket bekymrad och drottning Silvia mår inte alls bra.

Bild 5 av 11

Prins Daniel fick inte följa med på Svenska Akademiens högtidliga sammankomst, Victoria ville inte ha med honom. Utåt meddelade hovet att prinsen drabbats av "en lättare förkylning".

Bild 6 av 11

Prins Daniel ska ha gjort sig skyldig till en incident i äktenskapet och dessutom är hans temperament ett problem.

Bild 7 av 11

Diskussionerna har varit många. Kronprinsessan har varit helt uppriktig mot sin far när hon berättat om problemen med Daniel.

Bild 8 av 11

Tryckt stämning på Haga slott. Kronprinsessan är mycket besviken på sin make.

Bild 9 av 11

Prins Philip och drottning Elizabeth hade en djup kris i början av äktenskapet. Prinsen trivdes inte i sin roll som var så undanskymd bakom hans hustru.

Bild 10 av 11

Danske prins Henrik trivdes inte heller han med sin undanskymda roll. Kanske Victoria borde ringa sin släkting drottning Margrethe för att be henne om råd hur hon ska hantera prins Daniel.

Bild 11 av 11

"Allvar som göms bakom skämt", konstaterade den tyske filosofen Arthur Schopenhauer redan i mitten av 1800-talet. Det är i det skenet man ska betrakta prins Daniels uttalande om att han "är van vid att vara nummer två", det är uppenbart att det är något som gnager hos kungligheten.

Kungen är informerad och har tydligt tagit ställning för sin dotter.

Kronprinsessparets kris handlar om flera saker. Dels ska kronprinsessan Victoria ha blivit varse en allvarlig incident i äktenskapet, dels är hon trött på att bli illa behandlad av sin make.

Stoppa Pressarna har flera av varandra oberoende källor som alla berättar samma sak. Prins Daniel visar inte alltid vederbörlig respekt mot kvinnan som han en gång gifte sig med.

Till och med personal ur Säpos livvaktsstyrka har reagerat och sagt åt prins Daniel att sluta ”trycka ner” Victoria. Det talas om att prinsen har ett inte helt angenämt humör.

– Hon är helt enkelt trött på hans temperament. Victoria vet aldrig var hon har honom, han kan vara hur gullig som helst för att sedan slå om i humöret helt plötsligt, berättar en person i kretsen kring kronprinsessparet.

Prins Daniel har kommit en lång väg sedan ungdomen i Trucker-keps i Ockelbo. Han rör sig numera hemtamt i de fina salongerna och det är inte någon som har några anmärkningar på hur han utför sitt kungliga värv.

Men när kamerorna slocknat och slottsdörrarna slagit igen visar han helt andra sidor.
– Folk skulle bli chockade om de visste hur han beter sig, han är elak mot henne även inför deras goda vänner, säger uppgiftslämnaren.

Prinsens temperament och humör i kombination med incidenten i äktenskapet har skapat stora problem i äktenskapet. Det är inte helt orimligt att anta att parets skilda roller i det offentliga är en del av förklaringen.

Framlidne prins Philip och hans hustru, drottning Elizabeth, 95, hade en svår period i deras äktenskap och den berodde till stor del på att maken inte tyckte om att han blev så undanskuffad bakom sin hustru. Det var tufft att förminskas på det sättet.

Nu var förvisso prins Philip en mycket duglig marinofficer och inte PT på ett gym när han gifte sig i den 20 november 1947 i Westminster Abbey med den blivande drottningen av England.

Men det finns signaler som tyder på att prins Daniel inte är helt nöjd med att alltid tvingas gå snett bakom sin hustru.

I många intervjuer i tv blir det tydligt att prins Daniel försöker ta plats och synas när folk egentligen bara är intresserade av att höra kronprinsessan Victoria.

Och när paret medverkade i TV4:s program ”Kungahuset” undslapp sig prins Daniel en kommentar som idag ter sig nästan kuslig – det är som att han uttalar sig om den djupa kris som råder i relationen mellan honom Victoria.

Det är under en promenad med barnen som prinsens första ord om krisen kommer.

Prins Oscar, 5, går sjunger en ramsa där han upprepar orden ”mamma, mamma, mamma”.

Efter en stund börjar prinsessan Estelle, 9, sjunga ”pappa, pappa, pappa” varpå prins Daniel säger till sin dotter:

– Tycker du synd om mig? Jag är ju van vid att vara nummer två.

Prinsens uttalande går ju i förstone att betrakta som en humoristisk reflektion kring hans konstitutionellt obefintliga roll.

Men, något vi alla är varse, är ju det faktum att vi människor ofta plägar skämta om det som plågar oss.

– Allvar som göms bakom skämt är humor, konstaterade den tyske filosofen Arthur Schopenhauer redan i mitten av 1800-talet.

Det är i det skenet prins Daniels kommentar i TV4-programmet ska ses.

Ockelbo-sonen verkar ha drabbat av ”prins Philip”-syndromet i likhet med framlidne danske prins Henrik som ju ofta lät lufta sin ovilja offentligt mot att vara så i skymundan av sin hustru, drottning Margrethe, 81.

Kanske Victoria skulle slå en signal till sin pappas kusin, drottning Margrethe, för att få ett par goda råd hur man ska hantera en trilskande make som känner sig förminskad?

Läs flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!