Skandal-scoop

Så fräckt lurades prinsessan Diana av BBC-reportern

Det har kallats det största journalistiska ”scoopet” i historien.
Men BBC-reportern Martin Bashir ljög och lurade prinsessan Diana att ställa upp i intervjun som fick katastrofala följder.
27 år senare tvingas nu BBC betala skadestånd till prinsarnas barnflicka och dessutom ännu en gång offentligt be om ursäkt för skandalintervjun.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-07-26 kl 05:02 |

ProvaPremium

Ordspråket att ”gå över lik” för att få sitt syfte eller vilja uppfyllt kan oerhört väl appliceras på BBC:s flaggskeppsprogram ”Panorama” och dess dåvarande journalist Martin Bashir, 59.

I Bashirs och BBC:s försök att få en exklusiv med prinsessan Diana använde de alla medel tillåtna – men framför allt otillåtna.

Bild 1 av 6bbc ber om ursakt diana intervju 2 - Stoppa Pressarna

Prinsessan Dianas öppnade sig totalt i BBC:s "Panorama" och berättade om hennes psykiska problem, det misslyckande förhållandet med maken, sin egen otrohet och prins Charles otrohet med Camilla Parker Bowles. Kronprinsessan Victoria är livrädd för att något liknande ska hända henne, därför kärleksbluffar hon i offentligheten med sin make.
Bild 2 av 6bbc ber om ursakt diana intervju 1 - Stoppa Pressarna

BBC:s exklusiva intervju med prinsessan Diana ansågs länge vara det största journalistiska ”scoopet” någonsin.
Bild 3 av 6bbc ber om ursakt diana intervju 3 - Stoppa Pressarna

Det var i "Panorama" som ”folkets prinsessa” sa sitt odödliga citat: ”Vi var tre i vårt äktenskap”.
Bild 4 av 6bbc ber om ursakt diana intervju 4 - Stoppa Pressarna

Problemet var bara att BBC, eller rättare sagt journalisten Martin Bashir, ljög och manipulerade Diana för att ställa upp på intervjun.
Bild 5 av 6bbc ber om ursakt diana intervju 5 - Stoppa Pressarna

Prinsarna William och Harrys barnflicka drabbades hårt av journalistens lögner och utpekades helt felaktigt för bland annat att både ha varit älskare åt prins Charles samt att ha blivit gravid med den blivande kungens barn.
Bild 6 av 6bbc ber om ursakt diana intervju 6 - Stoppa Pressarna

BBC kommer nu ge den forna barnflickan ett stort skadestånd samtidigt som BBC lagt sig platt. Bolagets chef Tim Davie ber undantagslöst åter kungafamiljen och alla andra om ursäkt för allt lidande som den statliga mediajätten orsakat.

För att vinna förtroendet från ”folkets prinsessa” påstod journalisten bland annat att prins Williams, 40, och prins Harrys, 37, barnflicka på den tiden hade en affär med prins Charles, 73.

Barnflickan som då hette Tiggy Legge-Bourke, 57, men numera lystrar till namnet Alexandra Pettifer, anklagades också helt falskt för att ha blivit gravid med prins Charles barn, men gjort abort.

Men inte nog med det.

Martin Bashir skapade dessutom falska kontoutdrag samt ljög för Diana att personer i hennes närhet sålde historier om henne till tidningarna.

Martin Bashir och BBC:s ”Panorama” fick sin efterlängtade intervju – och den blev en sensation som det pratas om än i dag.

Prinsessan Diana var nämligen ute efter hämnd.

Hela världen visste att hennes make var otrogen. Insiders lojala till Charles läckte dessutom rykten om Diana till tabloiderna och hennes försök att hävda sig innan för Buckingham Palace väggar avfärdades av många internt.

I BBC:s ”Panorama” öppnade prinsessan Diana upp sig om sitt misslyckade äktenskap med prins Charles, men erkände också sin egen otrohet med James Hewitt, 64, samt pratade om Charles otrohet med Camilla Parker Bowles, 75.

Dianas odödliga citat ”vi var tre i vårt äktenskap” sas i just denna intervju.

Barnflickan Alexandra Pettifer har lidit mycket på grund av BBC-journalistens falska anklagelser mot henne. I högsta domstolen sa hennes advokat, Louise Prince, att anklagelserna orsakat ”allvarliga personliga konsekvenser för alla berörda”.

– Alexandra Pettifer har inte känt till källan till anklagelserna under de senaste 25 åren, men att det nu är troligt att de falska och illvilliga anklagelserna uppstod som ett resultat av och i samband med BBC:s ”Panoramas” ansträngningar att skaffa en exklusiv intervju med Diana, sa advokaten i domstolen, enligt bland andra Daily Mail.

Prinsessan Dianas bror, Charles Spencer, 58, började redan för två år sedan trycka på för en utredning hur det egentligen gick till bakom kulisserna innan den famösa intervjun sändes skulle inledas.

Förlikningen med prinsarna Williams och Harrys förra barnflicka innebär att hon kommer att erhålla ett ”substantiellt skadestånd” av den statliga mediajätten.

Detta ska läggas till att ”Panorama-skandalen” redan har kostat BBC miljontals pund i olika kompensationer och advokatkostnader.

Men framför allt så har BBC nu lagt sig fullständigt platt och ber undantagslöst om ursäkt för vad de ställt till med.

BBC:s generaldirektör Tim Davie, 55, försöker inte komma med några som helst bortförklaringar.

Han ber åter kungafamiljen om ursäkt för den ”bedrägliga taktik” som BBC använde för att få intervjun samt ”för det sätt som prinsessan Diana blev lurad och den efterföljande påverkan på hela deras liv”.

I ett uttalande sa generaldirektören också:

– Hade vi gjort vårt jobb ordentligt skulle prinsessan Diana ha fått veta sanningen under sin livstid. Vi svek henne, kungafamiljen och vår publik, rapporter Reuters.

Tim Davie sa också:

– Nu vet vi om det chockerande sättet som intervjun erhölls. Jag har beslutat att BBC aldrig kommer att visa programmet igen. Vi kommer inte heller att licensiera det helt eller delvis till andra sändningsföretag.

Direkt efter att intervjun sänts så var de flesta kungliga experter och kommentatorer eniga om att intervjun var en ”bomb som förstörde bilden av en nöjd, omtänksam och enad kunglig familj”.

Dessutom förstördes relationen för alltid mellan Charles och Diana.

I ett uttalande av huvudpersonen Alexandra Pettifer efter förlikningen i högsta domstolen sa hon:

– Jag är besviken över att det behövde rättsliga åtgärder för att BBC skulle erkänna den allvarliga skada jag har utsatts för. Tyvärr är jag en av många människor vars liv har blivit ärrade av det bedrägliga sättet på vilket programmet skapades och av BBC:s efterföljande misslyckande att ordentligt undersöka tillkomsten av programmet.

Den forna barnfamiljen ägnade också sin förra arbetsgivare kungahuset en stark tanke.

– Den nöd som kungafamiljen orsakats är mycket upprörande. Jag vet hur mycket de påverkades vid den tiden, och hur programmet och det falska narrativet som det skapade har förföljt familjen under åren. Särskilt för att så mycket om tillkomsten av programmet ännu i dag inte har förklarats tillräckligt.