Mest läst just nu:

Skådis-ikonen

Så blev Harriet Andersson ihop med demonregissören

En kopp te och några skorpor.
Demonregissören Ingmar Bergman bjöd in skådespelerskan Harriet Andersson till sitt rum under inspelningen av den klassiska filmen ”Sommaren med Monika”.
Det räckte för att Bergman skulle vara otrogen mot frun Gun Grut och inleda en relation med Harriet Andersson.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-07-25 kl 11:25 |

ProvaPremium

Allt hände på ett par sekunder. 

– Plötsligt tar han tag i mig och kysser mig. Jag blev oerhört förvånad samtidigt som jag ändå inte blev förvånad. Jag tyckte det var en mesig puss så jag greppade tag i hans huvud och vände honom ner och gav honom en riktig tryckare, berättade Harriet Andersson, 90, när hon sommarpratade i Sommar i P1 för fem år sedan.

Bild 1 av 7

Harriet Andersson berättar om sitt tre år långa förhållande med Ingmar Bergman.

Bild 2 av 7

Harriet Andersson fick sitt riktiga genombrott i Ingmar Bergmans filmer.

Bild 3 av 7

Hon är en av våra största skådespelerskor och kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär med över hundra roller.

Bild 4 av 7

Harriet och Ingmar hade också en närmare tre år lång kärleksrelation, sedan de båda varit otrogna mot sina respektive Per Oscarsson och Gun Grut.

Bild 5 av 7

Skådespelerskan kom att spela i många av demonregissörens filmer. Här tar hon emot en Oscarstatyett för "Såsom i en spegel" som valdes till årets bästa utländska film.

Bild 6 av 7

Harriet har också varit tillsammans med regissören Gunnar Hellström och den finlandssvenske politikern och kulturarbetaren Jörn Donner.

Bild 7 av 7

Harriet Andersson är i dag 90 år. Efter skilsmässan från Bobo Håkansson 1982, så bestämde hon sig att det inte skulle ligga några fler strumpor och kalsonger på badrumsgolvet.

Hon berättade vidare:

– Han var riktig blek när han satte sig upp. Sedan blev det som det blev.

För att göra ”chef/anställd”-händelsen ännu mer dramatisk så var Harriet Andersson när ”te-och-skorpor-fikat” inträffade förlovad med Per Oscarsson.

Det var samma Per Oscarsson som drygt tio år senare skulle bli historisk när han orsakade den första tittarstormen i svensk tv då han klädde av sig näst intill naken i programmet ”Hylands hörna”.

Harriet Andersson kom att göra närmare hundra roller i tv och filmer, men hon är för alltid mest förknippad med  mästerregissören Bergman.