Krönika

”Sexskandalen som kan bli kungens eget Waterloo”

Riktigt illa. Patrick Sommerlaths misstänkta sexköp fortsätter fläcka ner kungafamiljen på ett historiskt sätt. 
Skandalen riskerar få förödande konsekvenser för kungen, skriver Daniel Nyhlén – som även konstaterar att hovets kritiserade presschef Margareta Thorgren åter har fått fnatt och trampat i klaveret. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

| 2023-11-24 kl 10:00 |

ProvaPremium

– Sitt du där med dina Napoleon-komplex!

Den storväxta kvinnan spände ögonen i mig med en ilsken blick där jag förvånad satt bakom mitt skrivbord. Jag kände mig plötsligt liten och skrämd.

Sedan stormade hon ut.

Ytterdörren slogs igen så tavlorna dallrade på väggarna och runt om på redaktionen satt mina medarbetare och såg ut som fågelholkar.

Mitt försök att förklara hur vårt publiceringsverktyg fungerade hade tydligen misslyckats och istället kände kvinnan sig ansatt – vilket föranledde det blixtrande utfallet med referens till den korte kejsaren.

Och på tal om Napoleon.

I onsdags var jag på biograf Saga i Stockholm och såg Joaquin Phoenix i nya filmen om den franske nationalhjälten Bonaparte som i början av 1800-talet fascinerade en hel värld.

Ridley Scotts skildring är riktigt bra, stundtals lysande, och Phoenix är briljant som kejsaren med storhetsvansinne. Det luktar ny Oscar för både honom och kollegan Rupert Everett, även han fantastisk i rollen som hertigen av Wellington, generalen som besegrade fältherren vid Waterloo.