Krönika

”Miljardären och SVT-kvinnans övergrepp efter sexhärvan”

I vanlig ordning hade Stoppa Pressarna rätt.
Stora journalistprisets jury insåg sitt klantiga misstag och slog i sista stund full fart bakåt. Men då var det redan för sent. 
Det anrika priset har solkats ner och går inte längre att ta på allvar, skriver Daniel Nyhlén – som anser att både ordförande Jonas Bonnier och SVT-chefen Charlotta Friborg har gjort bort sig å det gruvligaste.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

| 2023-11-17 kl 16:02 |

ProvaPremium

daniel nyhlen byline kronika - Stoppa PressarnaBonnier-klanens smarta sätt att kuttra med branschen och hålla greppet om drivna journalister genom inramade pappersdiplom och några hundra papp varje år ska inte underskattas.

Många kända och duktiga reportrar har under årens lopp tagit emot utmärkelsen, däribland Cecilia Hagen, Hannes Råstam, Bo Holmström, Cecilia Uddén, Jan Guillou och Tom Alandh för att nämna några få.

Men efter gårdagens prisutdelning skulle familjen Bonnier lika väl kunna skrota sitt fisförnäma pris – detta då deras jury uppenbart inte har, eller vill ha, koll på svenska medier och vem som är först med olika avslöjanden.  

Jönsarna i juryn har ni för övrigt förmodligen aldrig hört talas om. De tillhör skaran av de så kallade ”finjournalisterna” – inte sällan med dålig hållning, lite för skrynkliga skjortor och på tok för stora egon – som helst av allt ägnar sin vakna tid åt att slicka varandra djupt i armhålorna. 

Inte så fräscht kanske ni tycker, men det är så det fungerar i den här lilla elitbranschen där just prisutdelaren Bonnier är en betydande maktfaktor.