Korruption

Systematisk korruption: nya anklagelser mot kungen

Kung Carl Gustaf framställs ofta som en maktlös symbolfigur.
Sanningen är en helt annan.
Nu kommer nya anklagelser.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-03-17 kl 08:17 |

ProvaPremium

Stoppa Pressarna kunde nyligen rapportera om hur kung Carl Gustaf, 76, stoppat en barnfamilj från att byta sin lägenhet mot en villa på Ulriksdals slottsområde. Det är staten, svenska skattebetalare, som äger Villa Jacobsdal, men det är kungen som har dispositionsrätten över huset med 14 rum.

Villa Jacobsdal är bara en liten del i det stora fastighetsutbud som kungen har tillgång till och där han efter eget godtycke kan hyra ut attraktiva hus och lägenheter till goda vänner – inte till hovets personal som det egentligen är tänkt.

Bild 1 av 7Kung Carl Gustaf Professor Anklagelse Stor - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf anklagas för att hjälpa näringslivseliten i en ny bok som kommer ut bara dagar efter korruptionsanklagelserna kring kungens alla bostäder.
Bild 2 av 7Kung Carl Gustaf Jattebrak Peter Stor 2 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf hamnade i bråk med småbarnspappan Peter om en bostad. Nu kommer kungen att granskas för sitt beteende som kan te sig korrupt.
Bild 3 av 7Kung Carl Gustaf Kanslor Operation Stor3 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf fick sitta ner under besöket i Jönköping. Det är viktigt att han tar det lugnt nu som nyopererad, samtidigt kommer allvarliga anklagelser mot vår monark.
Bild 4 av 7Kung Carl Gustaf Jattebrak Peter Stor1 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf har temperament. Man ska inte bråka med vår monark.
Bild 5 av 7kungen flyr flygplan stor2 - Stoppa Pressarna

Stoppa Pressarna avslöjade nyligen att kung Carl Gustaf hamnade i bråk på ett flygplan. Han har varit obalanserad på sistone, kan de ha med hälsoproblemen att göra?
Bild 6 av 7Aje Philipson Trost Stor7 1 - Stoppa Pressarna

Anders Lettström är nära vän med kung Carl Gustaf. Har han fått fördelar av kungahuset?
Bild 7 av 7bathina stor20 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf och Aje Philipson är sedan länge goda vänner. Kungen umgås gärna med eliten vilket bevisas i en ny bok av professor Mikael Holmqvist.

Totalt finns cirka 350 lägenheter och hus som kungahuset får använda och som de förmedlar med hjälp av Ståthållarämbetet.

Vänskapskorruption

Det är kungen personligen, genom Ståthållarämbetet, som bestämmer vem som ska bo i lägenheterna eller husen som är ytterst attraktiva, många av dem ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Att kungen ska få bestämma över 350 hus och lägenheter är ett arv från 1809 då den dåvarande kungen, Karl XIII, kom överens med svenska staten om att kungen får disponera ett antal slott och fastigheter som staten äger.

Ända in i våra dagar lever det minst sagt skeva och ålderdomliga systemet kvar, ett system som bäddar för vänskapskorruption. Flera av kungens privata vänner bor i flådiga hus och våningar som han låter dem hyra.

Av många betraktas kung Carl Gustaf som en helt maktlös symbolfigur som klipper band och inviger korvfabriker – i själva verket har monarken ett omfattande inflytande.

Enligt författaren och forskaren Mikael Holmqvist, 52, har kungen en stor faktisk makt.

– Ur ett kommersiellt perspektiv förstår jag att medier uppehåller sig vid kungen som person, vem han är som människa, om han är morgontrött eller vad som är hans favoritdjur. Men jag tycker ändå att det är märkligt att man inte brytt sig mer om vad kungen säger och gör som statschef. Det är trots allt en grundlagsfäst roll som han har, säger professor Mikael Holmqvist till DN.

Umgås med eliten

Den ansedde professorn, som bland annat jobbat på Stanford University i USA, är bestämd i sin uppfattning kring kung Carl Gustaf:

– Han är den mäktigaste monarken vi har haft på länge.

I den nya boken ”Kungen – Sveriges ledare”, granskar Mikael Holmqvist kungens umgänge med den svenska eliten – exakt den typen av människor som han förlänar bostäder åt på Djurgården samtidigt som han stoppar barnfamiljer.

– Jag använder mig av begreppet the Royal touch för att beskriva hur kungen genom bland annat sin närvaro konsekrerar, eller förheligar, sin omgivning. Jag kommer ihåg när jag kom hem till en familj där det på kylskåpet hängde en kalender med bilder på dem och kungafamiljen. De ville gärna visa den där kalendern för mig, säger Mikael Holmqvist och fortsätter:

– Kungen är ju eliternas elit. Så att associeras med kungen och kungafamiljen är för vissa familjer viktigt och statusformerande.

Det är framförallt näringslivspersoner som kungen valt att upphöja genom utdelningar av medaljer, representationsmiddagar och privat umgänge, konstaterar professorn.

– Näringslivet är ju så klart väldigt brett. Men det är framför allt näringslivets eliter som kungen har konsekrerat genom sin Royal touch och därmed konsekrerat som statschef.

Ljuger och friserar sanningen

Kungen har blivit ett slags megafon för näringslivets ideal och värderingar, ett fenomen som Mikael Holmqvist har en förklaring till:

– Man ska komma ihåg att kungen var väldigt ung när han blev statschef och att monarkin var kraftigt kritiserad på den tiden. Så det fanns ett starkt behov inom kungahuset av att framstå som relevanta och moderna, och då tror jag att det föll sig ganska naturligt att man vände sig till näringslivet för inspiration och vägledning, säger Mikael Holmqvist och fortsätter:

– Kungens första hovmarskalk var Tom Wachtmeister, han bodde i Djursholm och var inlånad från Wallenbergsfären. Som närmaste rådgivare gav han så klart kungen råd om vilka möten han skulle gå på, vilka han borde träffa. Näringslivet hade aldrig befunnit sig så nära den svenska kungamakten tidigare, och efter det hade flera av kungens närmaste rådgivare under de konstituerande åren kopplingar näringslivet.

Stoppa Pressarna har tidigare rapporterat om hur hovets informationschef Margareta Thorgren, 59, vid flera tillfällen har ljugit och friserat sanningen, allt för att ”skydda” monarken. Ett demokratiproblem då hon gör allt för att minska transparensen kring hur våra skattepengar används av hovet.

– Före kungens tid hade man knappast ens en pressekreterare. Nu finns det en stor hovstab som inte bara tar emot förfrågningar från journalister, utan de producerar sitt eget material. Och allt vad kungen säger och gör får ett enormt genomslag genom media, säger Mikael Holmqvist.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!