Elakheter

Toppdirektör hånade Carl Philip offentligt på födelsedagen

Ett minst sagt märkligt besked.
Prins Carl Philip hånas på sin egen födelsedag.
Frågan är varför kungligheten ska tvingas utstå dylikt.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-05-13 kl 17:08 |

ProvaPremium

Den 13 maj 1979 föddes prins Carl Philip, 44. Han föddes som kronprins men genom en grundlagsändring, som trädde i kraft ett drygt halvår senare, infördes kvinnlig tronföljd och storasyster Victoria, 45, blev kronprinsessa och framtida regent.

Än idag, 43 år senare, är detta något som stör kung Carl Gustaf, 77, vilket inte minst blev tydligt när monarken medverkade i SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar”.

Bild 1 av 7

Prins Carl Philip får inte ens fylla år i fred. Nu hånas kungligheten på sin födelsedag av en toppdirektör.
Bild 2 av 7

Carl Philip uppges ha blivit bedrövad över Oscar "Bajsmannen" Kylbergs näthat.
Bild 3 av 7

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip anländer till Aula Medica på Karolinska Institutet i Solna. Sofia är ett oerhört fint stöd för sin make.
Bild 4 av 7

Elles chefredaktör Cia Jansson, prinsessan Sofia, prins Carl Philip och PR-kvinnan Lili Assefa anländer på Elle-galan på Grand Hôtel i Stockholm. Lili Assefa är oerhört uppskattad av de kungliga, de vet att hon aldrig skulle läcka något om dem till medierna.
Bild 5 av 7

Här överlämnar prins Carl Philip Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj till Lena Holst vid en ceremoni på Riddarhuset i Stockholm. Prinsen gör ett fint arbete för Sverige.
Bild 6 av 7

Prins Carl Philip föddes som kronprins men blev av med titeln. Något som grämer kung Carl Gustaf än idag, 43 år senare.
Bild 7 av 7

Regiondirektör Peter Bäckstrand meddelar att Värmland inte avser hylla prinsen på födelsedagen, trots att han är hertig av landskapet. Ett rent hån, anser många.

– Som förälder tycker jag det är förfärligt, sa kungen i SVT:s dokumentär och tillade:

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande.

Ödmjuk och vänlig

Kungen uttalanden blev mycket kritiserat och det slutade med att vår monark tvingades be om ursäkt och till och med förtydliga att han visst tycker om sin dotter, kronprinsessan Victoria och att han tycker hon gör ett bra jobb.

Prins Carl Philip är numera nummer fyra i den svenska tronföljden – förutom kronprinsessan är prinsessan Estelle, 11, och prins Oscar, 7, före honom på listan.