Tronföljd

Victoria och kungen i nytt infekterat storbråk

Here we go again.
Kung Carl Gustaf vägrar ge sig.
Nu har vår monark återigen väckt liv i bråket kring Victoria, Carl Philip och tronföljden.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-01-09 kl 16:45 |

ProvaPremium

Det är nog inte många svenskar som kunnat undgå den rasande debatten om lämpligheten i de uttalanden som kung Carl Gustaf, 76, fällde i SVT-dokumentären  ”Sveriges sista kungar”.

I programmet är kungen kritisk om förändringen av successionsordningen.

Bild 1 av 6

Here we go again! Storbråket mellan kungen och hans dotter har blossat upp igen.
Bild 2 av 6

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria anländer till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Försoningskramen mellan far och dotter verkar bara ha varit ett spel för galleriet.
Bild 3 av 6

Stoppa Pressarna avslöjade nyligen att kung Carl Gustaf hamnade i bråk på ett flygplan. Han har varit obalanserad på sistone.
Bild 4 av 6

Kung Carl Gustaf har haft tuffa dagar sedan SVT:s dokumentär "Sveriges sista kungar" kom ut och nu har han insjuknat.
Bild 5 av 6

Kung Carl Gustaf är inte så vidare förtjust i Daniel annars heller, han brukar kalla honom "Ockelbo" i samtal med sina vänner och epitetet används på ett uppenbart pejorativt sätt.
Bild 6 av 6

Kungen har som Steffo dock inga planer på att kasta in handduken. Han kommer fortsätta i många år på sin post.

– Det är ganska knepigt att ha lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, säger kungen i i SVT-programmet som väckt sådan uppmärksamhet.

Filmaren Göran Ellung, 70, blev uppringd av hovet som ville göra en ny intervju. Då skulle kungen få chansen att förtydliga vad han menade – men han sa exakt samma sak och trampade vidare i klaveret.

– Med facit i hand och så vidare, så tycker jag fortfarande: En grundlag har jag svårt att se hur den kan verka retroaktivt, säger kungen i den andra intervjun.