Artister

Björn Skifs blickar tillbaka på sin makalösa karriär

När TV4 i höst storsatsar på det nya formatet ”Vilket liv!” ska Renée Nyberg genomborra livet på fem kändisar.
Den 75-årige Björn Skifs blir den äldsta gästen.
Och även om artisten är långt därifrån tror han sig redan veta vad som kan stå på hans gravsten.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-07-10 kl 05:02 |

ProvaPremium

Den rutinerade och förmögna tv-profilen Renée Nyberg, 56, kommer inte att ha några problem med att fylla programtiden när hon ska ta sig an den naturligt vackre dalmasen.

Sent i våras fyllde Björn Skifs 75 år och i en artikel i Aftonbladet ser han tillbaka på sin karriär.

Bild 1 av 6bjorn skifs om blundern i paris 1 - Stoppa Pressarna

Efter mer än 50 år på olika scener har Björn Skifs sannerligen förtjänat epitetet folkkär.
Bild 2 av 6bjorn skifs om blundern i paris 2 - Stoppa Pressarna

Vansbrosonen är även invald i den svenska musikens ”Hall of Fame”.
Bild 3 av 6bjorn skifs om blundern i paris 3 - Stoppa Pressarna

Han har även hedrats och fått ta emot pris ur kung Carl Gustafs hand.
Bild 4 av 6bjorn skifs om blundern i paris 4 - Stoppa Pressarna

1974 blev Björn Skifs och hans ”Blue Swede” unika genom att bli de första grupp eller artist som toppade amerikanska Billboardlistan. Låten ”Hooked on a feeling” är odödlig sedan dess.
Bild 5 av 6bjorn skifs om blundern i paris 5 - Stoppa Pressarna

Björn Skifs har deltagit i fyra svenska Melodifestivaler. Efter segern 1978 gjorde Skifs en klassisk svensk tv-blunder i finalen i Paris.
Bild 6 av 6bjorn skifs om blundern i paris 6 - Stoppa Pressarna

Han glömde bort texten i första versen. Skifs säger själv skämtsamt att det sannolikt kommer att stå på hans gravsten: ”Han som glömde texten i Paris”.

– Jag ligger lite lägre nuförtiden eftersom jag uppnått en aktningsvärd ålder. Det är inte lika stressigt och omfattande som det har varit i många, många år. Det är inte en virvlande storm runt mig, berättar han.

Skifs erkänner dock att han skulle kunna jobba mer – om han bara ville.

– Men jag har med tiden lärt mig att säga nej. Om jag ska vara ärlig, utan att förhäva mig, tycker jag nog att jag har fått ha en fantastiskt fin karriär. Över all förväntan, från min sida.

I samband med att den folkkäre artisten fyllde trekvarts sekel så plockade också TV4 upp Björn Skifs första inspelning och spelade upp den för honom.

– Det är gulligt, skrattade Björn Skifs när han fick se klippet.  

Den långa karriären har gjort honom folkkär, men också framgångsrik och således hedrades han förra året med att bli invald i den svenska musikens ”Hall of Fame”.

Den mångfacetterade artisten från Vansbro passade mycket väl in på kriteriet gjort ett ”stort och bestående intryck” på den svenska populärmusiken.

Juryn uppmärksammade framför allt Skifs för hans mångsidighet och förmåga att jobba personligt i olika genrer.

”Björn Skifs har inte många, om några, svenska gelikar i den konsten. Han tycks evig i alla aspekter”, skrev ”Hall of Fame”-juryn i motiveringen.

Evig är han också internationellt.

Sverige har exporterat världsstjärnor som Abba, Roxette, Ace of Base, Avicii och inte minst den genialiske musikkreatören Max Martin.

Men Björn Skifs var först. Han var kort och gott vår första riktiga världsstjärna.

Samma dag i april 1974 som Abba klev upp på scenen i engelska Brighton och sopade hem Eurovision, så skedde något annat på andra sidan Atlanten.

Låten ”Hooked on a feeling” med Björn Skifs band “Blue Swede” tog sig då upp på förstaplatsen på amerikanska Billboardlistan och knuffade undan världsnamn som Paul McCartney, Elton John och andra toppartister från världens ledande musiklista.

Är man etta på Billboard… ja, då är man störst i världen.

Efter att ”Blue Swede”, eller Blåljus, som de hette i Sverige” lanserade sin cover-version av ”Hooked on a feeling” började den spelas på radiostationer, allt medan Blåljus fortsatte att uppträda i svenska folkparker som den i hålan Simonstorp mellan Norrköping och Katrineholm.

Kapellmästaren Anders Berglund, 73, som var med i Blåljus har i en gammal intervju med Billboard berättat en möjlig anledning till hur låten kom att bli världskänd.

– En obekräftad historia om hur låten blev etta är att ”Hooked on a feeling” var en av få skivor som var oskadda efter en brand på en radiostation i Hartford, Connecticut. Den ska ha spelats jättemycket efter det och spridit sig till andra stationer.

Trots att Björn Skifs var relativt rutinerad redan 1978 kan det bli fel ibland. Han hade vunnit den svenska Melodifestivalen på Cirkus i Stockholm med ”Det blir alltid värre framåt natten”.

Men när han satte sig vid pianot i Paris under Eurovision-finalen hade han plötsligt glömt texten.

Eller i alla fall blandat ihop språken. Skifs hade tränat och övat in låten både på svenska och engelska, eftersom han in i det sista inte bestämt sig för på vilket språk han skulle framföra sitt bidrag.

När han så började och skulle sjunga första versen blev nervositeten så stor att det blev något av en kortslutning hos Skifs.

Den inledning som skulle låta: ”Dagarna och kvällarna, då lever jag – trivs med mitt jobb, har kompisar, att snacka med, det flyter”…

… blev det obegripliga: ”Dagarna och kvällarna, då lever jag – röppni fälls, örr ur i knön, och gniblisåå, på kvällen”.

Händelsen har blivit en svensk blunder-klassiker. Ni kan se den själva här:

Björn Skifs skrattar än i dag åt den dråpliga incidenten och konstaterar i en intervju med GP att de obegripliga fraserna antagligen kommer att förfölja honom även efter jordelivet:

– Ja det var stundens ingivelse. Det kommer bergis stå på min gravsten: ”Han som glömde texten i Paris”.

Nu dröjer det förhoppningsvis länge innan Björn Skifs kommer att kasta in handduken, men det vore onekligen lite originellt om gravstenen påminde om Paris 1978.