Carola Häggkvists storasysters helt okända talang
Säg simhoppning och vi tänker på Ulrika Knape och hennes dotter Anna Lindberg.
Men 1973 uppmärksammade medier en tolvårig talang vid namn Susanne Häggkvist från Stockholmsförorten Hallunda.
Carola Häggkvist kom att bli en av landets största artister. Den, för de flesta, okända storasystern klev dock aldrig in i rampljuset.
Stoppa Pressarna
| 2022-07-19 kl 05:25 |
I början av 70-talet skapade Ulrika Knape, 67, något av simhopparfeber i Sverige.
Precis som Björn Borg, 66, fick ”varenda” svensk unge att börja spela tennis och Ingemar Stenmark, 66, fick svenskarna att vallfärda till fjällen, så fick den unga Ulrika många att kasta sig ner från simhallarnas hopptorn.
LÄS MER: Prins Daniels vän gripen med kokain på krogen
Ulrika Knape kom att bli bäst i världen.
1972, i det OS som för alltid är ihågkommet för det arabiska terrordådet då elva israeliska idrottsmän kallblodigt mördades, vann en då 17-årig Ulrika guld i höga hopp och ett silver i svikthopp.
Året efter tog hon både guld och silver i VM i jugoslaviska Belgrad. Det efterföljande året vann hon sedan dubbla EM-guld och i OS 1976 i kanadensiska Montreal fick hon en silvermedalj i höga hopp.
Att hon vann sammanlagt 43 SM-guld bevisar att hon var oslagbar i Sverige. Hon gifte sig senare med Mathz Lindberg, 71, som vunnit 29 SM-guld i samma sport.
LÄS MER: Agneta Sjödins attack efter flum-anklagelsen
Med sammanlagt 72 SM-guld i familjen var det således inte det minsta förvånande att dottern Anna Lindberg, 40, kom att tillhöra världseliten i simhopp med flera EM- och VM-guld och nästan löjligt många SM-guld – 73 stycken, ett mer än vad mamma och pappa mäktade med tillsammans.
En artikel i Dagens Nyheter från 1973 uppmärksammade den svenska simhoppar-boomen efter Ulrika Knapes genombrott och i den artikeln fokuserar tidningen på en då tolvårig Susanne Häggkvist, Carola Häggkvist syster.
– Visst vill jag bli lika bra som Ulrika, men det blir nog svårt, säger Susanne Häggkvist i artikeln.
Men faktum är att Susanne när hon 1971 började med simhopp faktiskt inte hade hört talas om Ulrika Knape. Hon befann sig i Flatensbadet för att simma när en kvinna kom fram och frågade om hon ville testa på simhopp.
LÄS MER: Amelia Adamo förd till sjukhus med ambulans
Två år senare tävlade hon i SM. Hon kom sexa som tolvåring i sitt första svenska mästerskap och fick åka till tyska Hamburg för att tävla i en internationell stortävling.
Trots att hon inte ens var tonåring, kan man i artikeln läsa att ”nervositeten inför tävlingarna var tidigare ett svårt handikapp för henne” samt att ”hon nu gjort sina första hundår med att träna in grunderna”.
Carolas storasysters tränare Jan-Erik Nilsson var, enligt DN-artikeln, mycket överraskad över sin adepts framgångar.
– Susanne har den där styrkan i kroppen som är Ulrikas speciella adelsmärke. Hennes benspänst är också en stor fördel och hon verkar väldigt psykiskt tuff. Inga problem med att gå på svåra hopp.
LÄS MER: Carolina Gynnings desperata orgasmjakt
Susanne Ekeberg, 60, som hon heter numera, satsade dock inte vidare på sporten och klev aldrig in i rampljuset.
Det gjorde istället lillasyster Carola med besked i början av 80-talet när hon slog igenom i Melodifestivalen.
Systern har förblivit ”okänd” för den breda allmänheten, så ”okänd” att många förra året reagerade när stjärnartisten postade en bild på sociala medier på henne och systern.
På bilden ser man att systrarna är slående lika.
LÄS MER: Meghan Markles Diana-komplex avslöjat
Intill inlägget kan man läsa:
”Glädjefest med familj och vänner när syrran har kalas! Kolla in bild nr 2 då hon strålar som den klaraste av alla solar. hi hi (Min stora syster Susanne fyller egentligen år den 12:e så då ska jag bomba henne på insta.) Vi var så nervösa igår på ett vackert sätt inför vår hyllningssång till henne. ’Känn på mitt hjärta mamma, sa Zoe’. ’Det bultar i hela bröstet. Gull! Det gick så bra och det blev många ’happy tears’. Family!
Istället för en simmarhopparkarriär, så ska Susanne Ekeberg ha utbildat sig till grafisk formgivare och därefter främst ha arbetat med böcker, kataloger, broschyrer och webbannonser.
Lite skillnad från lillasystern det, minsann.