Mest läst just nu:

Göran Lambertz i skandal med sexdömd 76-åring

Göran Lambertz är häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.
Den ansedde toppjuristens öde chockar hans kolleger och jurist-Sverige.
Men det är inte första gången han dragits in i en sexskandal.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2021-03-13 kl 12:05 |

ProvaPremium

Göran Lambertz, 71, häktades efter en närmare fyra timmar lång häktningsförhandling.

Toppjuristen med den gedigna karriären inom rättsväsendet frihetsberövades på sannolika skäl som misstänkt för våldtäkt.

Bild 1 av 6

Det är inte första gången häktade Göran Lambertz har dragits in i en sexskandal. Hans vän, en 76-årig man, köpte sex av en gymnasieelev och det var Lambertz som sedermera såg till att mannen fick behålla sin tjänst som domare.

Bild 2 av 6

Göran Lambertz sitter häktad på sannolika skäl som misstänkt för våldtäkt. Han överklagade till hovrätten som dock avslog hans begäran om att försättas på fri fot.

Bild 3 av 6

Kammaråklagare Annika Bokedal hävdar att hon har gott om stödbevisning, bland annat i form av "elektronisk kommunikation".

Bild 4 av 6

Göran Lambertz var länge en av Sveriges mäktigaste jurister. Här är han med tidigare justitieministern Thomas Bodström.

Bild 5 av 6

Göran Lamberts misstänks ha våldtagit den 40 år yngre kvinnan på julafton.

Bild 6 av 6

Här är Göran Lambertz gäst i "Nyhetsmorgon" på TV4.

Det var på julafton som den påstådda våldtäkten ska ha ägt rum. Göran Lambertz bjöd hem en 30-årig juridikstuderande kvinna som han lärt känna.

Kvinnan vände sig till Göran Lambertz med ett juridiskt spörsmål och det dröjde inte länge förrän de två kom att bli goda vänner. Efter ett tag handlade inte deras diskussioner bara om juridiska frågor utan kom att handla om livet i stort och smått. Göran Lambertz brukade kalla sig den unga studentskans ”extrapappa”.

Den åldrade juristen och den 40 år yngre studentskan hade knappt träffats i verkliga livet när Göran Lambertz bestämde sig för att bjuda hem kvinnan på julafton.

Den 30-åriga studenten hade inget speciellt för sig och tackade ja till inbjudan. Julafton började bra, Göran Lambertz bjöd generöst på både mat och dryck, de bägge tittade på tv och julstämningen infann sig.