Tv-profiler

Ingela Agardhs kamp mot fruktansvärda sjukdomen

Chansen att bli botad från bröstcancer har med åren ökat tack vare förbättrad och mer utvecklad läkarvård.
I Sverige överlever idag nio av tio kvinnor som drabbas av bröstcancer.
Det gör inte sorgen mildare eller kampen lättare för de som inte klarar det.
TV-ankaret Ingela Agardh visste vad som komma skulle, hon slogs i flera år mot den fruktansvärda sjukdomen, men förlorade till slut.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-09-20 kl 11:05 |

ProvaPremium

– Numera är min bön enkel, jag ber Gud att jag ska få dö med värdighet, sa Ingela Agardh i en intervju med Hemmets Journal bara veckorna innan hon gick bort 2008.

Ingela Agardh var då känd som en av våra tyngsta tv-ankare. Under 20 år mellan 1980 och 2000 vande vi oss med att se henne först som reporter på Aktuellt och sedan programledare för de sena kvällsnyheterna.

Bild 1 av 6ingela agardh om fruktansvarda cancern 1 - Stoppa Pressarna

Tv-ankaret Ingela Agardh levde med den fruktansvärda sjukdomen bröstcancer i 21 år. Här ses hon tillsammans med John Crispinsson.
Bild 2 av 6ingela agardh om fruktansvarda cancern 2 - Stoppa Pressarna

Hon blev friskförklarad två gånger. Först opererade hon bort del av sitt bröst, där efter hela bröstet.
Bild 3 av 6ingela agardh om fruktansvarda cancern 3 - Stoppa Pressarna

Tredje gången cancern kom tillbaka insåg Ingela Agardh att det inte fanns någon räddning.
Bild 4 av 6ingela agardh om fruktansvarda cancern 4 - Stoppa Pressarna

Hon visste dessutom att hon hade oddsen emot sig. Både hennes mamma och mormor hade gått bort i cancer. Här intervjuar hon artisten Robyn.
Bild 5 av 6ingela agardh om fruktansvarda cancern 5 - Stoppa Pressarna

Ingela Agardh blev troende den senare delen av sitt liv och åkte bland annat runt i landet och föreläste om detta. Här ses hon med sin gamle chef på SVT, Sam Nilsson.
Bild 6 av 6ingela agardh om fruktansvarda cancern 6 - Stoppa Pressarna

Den omtyckta Aktuellt-profilen somnade in för gott i juni 2008.

När hon inte guidade tittarna runt bland inrikespolitiska konflikter, utrikespolitiska händelser och trevliga Aktuell-reportage, så såg vi henne också som programledare för eftermiddagsprogrammet ”Hemma” och ”Gomorron Sverige” eller när hon guidade folket i stugorna under Nobel-middagarna.

Ingela Agardh var omtyckt och respekterad. Hon så att säga ”gick igenom rutan” och det var svårt att inte tycka någonting om henne. Bra eller dåligt. Själv sa hon i en intervju.

– Jag är mig själv och jag vet att det både går hem och stöter bort.

Kämpade i 21 år

I en tv-krönika i Dagens Nyheter skrev filmprofessorn Leif Furhammar en hyllande text om Ingela Agardh.

Det händer att hon är mer än lovligt tankspridd och ibland gör hon riktigt minnesvärda blundrar. Hennes skratt kan försätta berg om det vill sig illa. Hon kan brista ut i ett omåttligt förvånat ”jaså” inför de mest självklara påpekanden, och frågan är om det inte är just hennes sätt att våga stå så storögt häpen inför tillvarons alla mysterier och trivialiteter som gör henne till en så effektiv intervjuare.

Ingela Agardh kämpade länge mot den fruktade och hemska sjukdomen. Så tidigt som 1987, 21 år innan hon gick bort, upptäckte hennes make en knöl i hennes bröst.

Hon tog inte så allvarligt på upptäckten. I alla fall inte utåt. Till kollegorna ska hon en dag ha sagt:

– Jag är borta en stund, jag ska till Radiumhemmet, jag har cancer.

En del av hennes bröst opererades bort då och beskedet var att cancern inte hade spritt sig. Efteråt firade Ingela och maken det med kaviar och champagne.

Nya chefer

Vid millennieskiftet upplevde Ingela att hon arbetat för hårt, hon var deprimerad, det var ”struligt” med familjen och det hade kommit in nya chefer på SVT.  Hon kände sig utbränd, sa upp sig från SVT och startade egen låda för att bli konferencier och föreläsare.

Strax efteråt kom smällen. Bröstcancern hade kommit tillbaka. Den här gången tvingades hon operera bort hela bröstet eftersom cancern var aggressivare.

Men det gick bra och hon fick åter beskedet att cancern inte hade spridit sig.

Hon kunde fortsätta att jobba och hon vann även det populära frågesportprogrammet ”På spåret” i par med höjdhopparen Stefan Holm, 46.

Men året efter, 2005, kom cancern tillbaka ännu en gång – och den här gången hade den spridit sig till övriga delar av kroppen, bland annat bukhålan.

Ingela Agardh hade några år tidigare blivit troende, men när cancern kom tillbaka den här gången insåg hon att det inte fanns någon räddning.

Hon slutade dock inte leva. Hennes starka tro gjorde att hon reste runt som ”amatörevangelist”, som hon kallade det, och föreläste och hon skrev även en bok om sig själv.

– Döden håller mig i handen. Men jag är inte rädd för att dö. Jag har faktiskt ingen stor vilja att leva vidare, jag har strävat nog, försonat mig med mitt öde, sa hon till Aftonbladet strax innan hon gick bort.

Oddsen emot sig

Ingela Agardh visste att hennes öde var beseglat. Hon hade nämligen oddsen emot sig. Hon hade ärftlig cancer.

Både hennes mormor och mamma hade dött i cancer och hon förstod att hon tragiskt nog skulle följa dem i spåren.

Men Ingela var stridbar in i det sista. Bara några månader innan hon somnade in för gott satt hon i SVT:s morgonsoffa och rasade mot tidningen Aftonbladets förstasida som med krigsrubriker basunerade ut rubriken ”Nu dör jag”, om Ingela Agardhs tillstånd.

Hon reagerade starkt mot både rubriken och bilden på henne, som allvarlig och butter. I morgonsoffan sa hon:

– Det är inget tragiskt i att jag ska dö.

Hon lade till med det träffsäkra:

– Jag blev så arg, så arg och ledsen. Ingen vet när jag ska dö. Jag har kronisk cancer och det går inte att bota, men vare sig min doktor, min sköterska eller jag och minst av allt rubriksättaren på Aftonbladet vet när jag ska dö.

Förändra livet

Ingela Agardh hade levt med cancern i 20 år, hon hade blivit friskförklarad två gånger, men hade efter det senaste – och sista – utbrottet förlikat sig med tanken på att hon kommer att dö på grund av den obotliga cancern.

– Jag lever med största sannolikhet ett år, troligen två, möjligen tre och mirakel har inträffat förr. Det kan gå fort och det kan gå långsamt, sa hon och kallade rubriken i Aftonbladet ”ett hån”.

Hennes tro hjälpte henne att hantera och leva med den fruktansvärda sjukdomen på slutet. Hon förklarade att ”möta Gud är att var förälskad på ett sätt som varar” samt att man måste vara beredd att förändra sitt liv.

– Det finns säkert de som tycker det är konstigt att jag kan tro, jag som drabbats hårt av sjukdom. Men jag tror inte att Gud testar oss genom lidande, tvärtom är Guds kärlek en hjälp i lidandet, sa hon strax innan sin död.

Ingela Agardh somnade in i juni 2008.