Skådespalare

Kjell Bergqvist om tuffa barndomen och mammans kamp

I mitten av 90-talet satt han i TV3, var den tuffe och kaxiga skådisen som förnedrade Aftonbladet-journalisten Tom Hjelte genom att kasta invektiv omkring sig.
Det var länge sedan Kjell Bergqvist sparkade nedåt på de svagare.
Numera är han en filantrop av stora mått.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-09-21 kl 07:05 |

ProvaPremium

Den rutinerade skådisen var en gång i tiden något av en ”bad boy”. Han gick på krogen, festade och tillhörde den delen av den svenska skådespelarscenen som bestod av grabbar av det tuffare slaget.

I Robert Aschbergs, 70, program ”Diskutabelt” under TV3:s ungdom visade han varför han befann sig i det facket. Under en ”debatt” kommenterade han hånfullt Tom Hjelte, 59, och kallade honom till slut för ”importerad kinesisk skvallerkärring”, vilket ni kan se här.

Bild 1 av 6kjell bergqvist tuffing men filantrop 1 - Stoppa Pressarna

Kjell Bergqvist har alltid haft en aura omkring sig att vara en tuffing. Men egentligen är han en genuin filantrop.
Bild 2 av 6kjell bergqvist tuffing men filantrop 2 - Stoppa Pressarna

En anledning till bilden av honom som tuffing kom sedan han i Robert Aschbergs program ”Diskutabelt” under 90-tal förnedrade journalisten Tom Hjelte. Här ses han i programmet tillsammans Bruno Wintzell.
Bild 3 av 6kjell bergqvist tuffing men filantrop 3 - Stoppa Pressarna

Kjell Bergqvist lade av med teaterjobben för flera år sedan, men har fortsatt med filmandet.
Bild 4 av 6kjell bergqvist tuffing men filantrop 4 - Stoppa Pressarna

På senare tid har han varit aktuell i både ”Bäckström” och ”Springfloden”.
Bild 5 av 6kjell bergqvist tuffing men filantrop 5 - Stoppa Pressarna

Den mesta av hans tid går dock åt till att resa till huset i Thailand och ägna sig åt välgörenhetsarbeten.
Bild 6 av 6kjell bergqvist tuffing men filantrop 6 - Stoppa Pressarna

Han engagerade sig aktivt i flyktingkrisen 2015 och gör det även nu under kriget i Ukraina, där han hjälper flyktingar som flytt Putins terror. Han har även insamlingsstiftelse.

Kjell Bergqvist är, eller i alla fall var, känd för att skälla, sätta sig på folk och säga precis vad han vill.

Bruno Wintzell, som satt intill Bergqvist, och delar av studiopubliken skrattade hjärtligt och hånfullt.

Hjälpte kusinen

Det liv Kjell Bergqvist, 70, lever idag är dock fjärran från det han växte upp i, som var ett på den tiden klassiskt arbetshem. Barndomshemmet låg i förorten Högdalen söder om Stockholm och i tvårumslägenheten bodde föräldrarna, ”Kjelle” och hans två bröder.

Det hindrade dock inte familjen att inkvartera även en kusin när denne behövde någonstans att bo efter att ha hamnat på fel spår med både kriminalitet och missbruk som resultat.

I en intervju med ICA-kuriren berättar Bergqvist att kusinen en dag knackade på dörren och att ”Kjelles” mamma var krass mot släktingen:

– Hon var rak mot honom och sa: ”Du kan få bo här, om du slutar knarka och skaffar dig ett arbete.” Så det gjorde han. Vi bodde redan fem personer i den där tvåan, så han fick ligga i kökssoffan.

Tvätta själv

Föräldrarna såg barnen inte mycket av. De jobbade mycket och långa tider. Mamman arbetade på långvården och pappan körde lastbil, bar ut tidningar och jobbade även extra med att sitta i garderoben på någon teater.

Den ömma modern servade dock barnen när hon kom hem från nattpassen på långvården och såg till att barnen fick frukost innan de skulle till skolan.

Det blev annorlunda när ”Kjelle” flyttade hemifrån. Kusinen fick efter en tid en egen lägenheten och flyttade ifrån den lilla ”bergqvista” lyan. Kjell Bergqvist flyttade med.

– Då var det mer: ”Varsågod, du tvättar dina egna strumpor och kalsonger. Och du bäddar sängen innan du går härifrån, det behöver inte vara jättesnyggt, men det ska vara bäddat”, berättar han, och fortsätter:

– Varje vecka åt vi söndagsmiddag, han och jag – fläskkotletter, potatis och champinjonsås. Det var ordning och reda, och i det ingick att ta ansvar och stå upp för de svaga.

Mamman utnyttjad

Det senare kom allt mer in i Bergqvists liv med tiden, inte minst när han fick reda på mer om mammans historia.

Mamman kom från ”en liten håla” utanför Sollefteå och när andra världskriget startade så flyttade hon ifrån sin stora familj med sammanlagt elva barn och flyttade till huvudstaden.

I Stockholm började hon jobba som hembiträde i det som kallades ”finare familjer.”

Men för Kjell Bergqvists mamma var det inget fint med det. Tvärtom.

– Gubbarna kladdade, och ställde du inte upp så fick du sparken. Och ställer du upp så blir du förr eller senare på smällen, berättar den snusade skådespelaren.

Och gravid blev Kjell Bergqvists mamma – tre gånger till och med. Så i takt med åren har han fått halvsyskon.

– Mina syskon lämnades bort, och vi har fått kontakt senare i livet. Det måste ha varit hemskt för mamma. Både att utsättas för utpressningsvåldtäkter och att tvingas lämna bort sina barn.

Lämnade teatern

Kjell Bergqvist har på senare tid varit aktuell bland annat i serierna ”Bäckström” och ”Springfloden”, men han skådespelar allt mindre nuförtiden. Han bor flådigt med familjen i Hammarby Sjöstad, han vill tillbringa så mycket tid som möjligt i semesterhuset i Thailand och han ägnar allt mer tid åt välgörenhet.

Redan för många år sedan lade han till exempel av med teaterjobben – för att han inte stod ut med arbetstiderna.

– Jag ville vara med min familj, jag ville också vara mer i Thailand, jag vägrade stå på scen varenda kväll. Filmandet har jag dock fortsatt med. Både teamen runt “Bäckström” och “Springfloden” har anpassat sig efter mitt schema. Vi spelar in när jag är hemma i Sverige, jag har det väldigt förmånligt, säger han till ICA-kuriren.

Han har också blivit mer kräsen när det gäller filmrollerna. Nu är det han som bestämmer hur han vill ha det och under vilka förutsättningar han vill jobba.

– När jag gör en stor roll och kan påverka så ser jag till att inte jobba med hustrumisshandlare och mobbare. Jag vill heller inte ha några alkisar på arbetsplatsen.

Uppenbarligen har den ”taktiken” funkat. Han hävdar att han aldrig har ringt ett samtal, utan att jobben har trillat in ändå.

– Jag har aldrig haft scenskräck. Men så har jobbet heller inte varit hela mitt liv. Många ser det som ett kall att vara skådespelare. Jag ser det så här: ”Skicka pengarna så att jag kan resa iväg någonstans.” Jag vet att jag har åkt på en räkmacka i jobbet, samtidigt måste jag väl ha någon slags begåvning också.

Hjälper Ukraina

Mycket av Kjell Bergqvist pengar har gått till resor. Och genom att inte hänga på turiststråken och de finare krogarna har han fått en insyn i de mindre bemedlade delarna av de samhällen han besökt.

 – Jag har inte bara legat vid poolen, utan jag har sökt upp barnhem, besökt favelor och kåkstäder. Jag lärde mig tidigt att det finns en annan värld runt hörnet. Dessutom vill jag göra nytta när jag ändå är på plats. Tack och lov har jag en klok fru som är jävligt ekonomisk. När min reptilhjärna slår till så tömmer jag vartenda bankomatkort, då vill jag ge bort allt jag har.

Kjell Bergqvist har aktivt hjälpt till både under flyktingkrisen 2015 och nu under det pågående kriget i Ukraina. Dessutom driver han en insamlingsstiftelse. Där är en simskola i Thailand en av de viktigare delarna.

Han och hans fru Karin ville göra något i den thailändska by där de har sitt hus och då fick frun idén med en simskola för thailändska barn.

– I snitt drunknar sju barn om dagen i Thailand. Vi köpte grannhuset med en stor tillhörande tomt och där byggde vi en stor pool. Sedan 2015 rullar simskolan, fyra dagar i veckan, oavsett om vi är där eller inte.

Kjell Bergqvist menar att ett liv utan insatser skulle vara ett fattigt sådant och han delar gärna med sig så mycket han kan.

– Vi lever ett fantastiskt liv. Vi har en fin lägenhet, hus i Thailand, fina bilar, vi kan gå på krogen när vi vill. Resa. Men det blir ändå en slant över och de pengarna samlar jag inte på hög, utan dem gör jag något bra av.