Brott och straff

Roger Pontare hotas av fängelse efter grova rattfyllan

Det här kan sluta riktigt illa.
Roger Pontare riskerar fängelse.
Sångaren körde bil rejält berusad – nu väntar rättegången.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2023-03-29 kl 16:30 |

ProvaPremium

Stoppa Pressarna rapporterade nyligen om när Roger Pontare, 71, greps som misstänkt för grovt rattfylleri. Artisten, som segrat i Mello två gånger, ska bland annat ha kört upp på en trottoar och kört mot enkelriktat.

– Gärningen ska enligt mig bedömas som grov, säger kammaråklagare Ida Annerstedt, 40, till Expressen.

Bild 1 av 6pontare sjuk stor4 - Stoppa Pressarna

Roger Pontare är en av våra mest älskade artister. Nu riskerar han fängelse då han är åtalad för grovt rattfylleri.
Bild 2 av 6pontare sjuk stor5 - Stoppa Pressarna

Roger Pontare tvingades operera bort sina svullnader runt ögonen.
Bild 3 av 6rogerpontare stor1 1 - Stoppa Pressarna

Roger Pontare greps av polisen efter en rejäl festnatt. Nu berättar han om den kommande domen.
Bild 4 av 6rickard olsson rattfylla stor 3 - Stoppa Pressarna

"Bingolottos" programledare Rickard Olsson togs av polisen i centrala Stockholm. Han hade druckit men körde ändå bil. Han hade 0,38 promille i blodet att jämföra med Roger Pontares 1,7 promille.
Bild 5 av 6roger pontare ogonsjukdom stor5 - Stoppa Pressarna

Roger Pontare är känd för sina fantasifulla kreationer och sin kraftfulla röst.
Bild 6 av 6artist stor36 - Stoppa Pressarna

Vincent Pontare är son till Roger Pontare och framgångsrik musiker, låtskrivare och producent.

Det var lördagen den 28 januari som polisen i Örnsköldsvik grep sångare. Ett vittne hade larmat polisen efter att han sett Pontares vingliga färd.

– Jag kan tänka mig att jag också hade blivit brydd om jag kört bakom en som bara vinglar och far, säger Roger Pontare till Örnsköldsviks Allehanda.

Sångaren körde bland annat in i en refug. Han körde på en trottoar och lyckades även köra mot enkelriktat – han hade 1,7 promille i blodet när han greps.

Roger Pontare föll till föga och erkände direkt i förhör att han var berusad. Han hade festat på fredagskvällen och vaknat till framemot eftermiddagen på ett hotell i Umeå. Han kände sig berusad men bestämde sig ändå för att köra hem mot Örnsköldsvik.

Hade alkoholmätare

Sångaren hade en alkoholmätare i bilen men lät bli att använda den.

Nu vill kammaråklagare Ida Annerstedt att artisten ska dömas till fängelse. Hon anser att gärningen är att betrakta som grov.

– Gärningen ska enligt mig bedömas som grov av två anledningar; dels på grund av körningen, dels på grund av den höga alkoholkoncentrationen. Gärningen har ett högt straffvärde, säger hon till Expressen.

Numera är maxistraffet för grovt rattfylleri är fängelse i tre år – tidigare var det två år.

Det är inte första gången sångaren åker fast för rattfylleri. Han dömdes 2007 efter att ha kört bil med 0,62 promille i blodet.

– Klart att det var mycket dumt, konstaterade Roger Pontare dagen efter han åkte fast senast.

Han berättar i polisutredningen om sin stora konsumtion av alkohol som föregick bilturen som kunde fått så ödesdigra konsekvenser.

Dömd tidigare

Artisten med den kraftfulla stämman hade druckit stora mängder alkohol under eftermiddagen och kvällen dygnet före bilfärden.

När programledaren Rickard Olsson, 56, åkte fast för rattfylleri i februari 2020 hade han 0,38 promille i blodet att jämföra med Roger Pontares misstänkta halt på 1,7 promille.

Stoppa Pressarna avslöjade att det var på torsdagsmorgonen den 6 februari 2020 som Rickard Olsson stoppades av polis på Södermalm i Stockholm.

Programledarens framfart tog slut inte långt från Engelsk-svenska förskolan på Rutger Fuchsgatan på Söder, han åkte fast vid åttatiden på morgonen, precis den tid då stressade storstadsföräldrar är på väg att lämna sina älskade små telningar.

Rickard Olsson fick sitt körkort indraget i ett år och Roger Pontare lär riskera minst samma straff. Det är inte alls uteslutet att det även kan bli fängelse för sångaren.

Roger Pontare är en av våra mest folkkära artister och han har varit med i Melodifestivalen vid flera tillfällen.

Redan 1994 var han med första gången och triumferade med ”Stjärnorna” som han framförde tillsammans med Marie Bergman, 72.

Det stora genombrottet för norrlänningen med den speciella scenklädseln kom dock 2000 då han segrade med ”När vindarna viskar mitt namn”.