SVT-kvinna skickade kärleksbrev till Göran Lambertz i häktet

Göran Lambertz sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.
Den mäktige toppjuristen har fulla restriktioner och kan inte kommunicera med omvärlden.
Nu har den kända SVT-kvinnan skickat ett kärleksfullt meddelande och bifogat en ”romantisk” bild till det tidigare justitierådet vid Högsta domstolen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jonathan Johansson

| 2021-03-16 kl 05:57 |

ProvaPremium

Det var för en vecka sedan som Göran Lambertz, 71, anhölls i sin frånvaro. Det dröjde inte länge förrän polisen i Uppsala plockade in honom.

Kammaråklagare Annika Bokedal, 53, anhöll den forne justitiekanslern och justitierådet vid Högsta domstolen på sannolika skäl som misstänkt för våldtäkt av en 40 år yngre kvinnlig juridikstudent.

Bild 1 av 9

SVT-kvinnan skickade ett kärleksbrev till häktade Göran Lambertz. Hon bifogade även en "romantisk" bild till det tidigare justitierådet vid Högsta domstolen.
Bild 2 av 9

Justitierådet vid Högsta förvaltningsdomstolen Margit Knutsson.
Bild 3 av 9

Häktningsförhandlingen mot Göran Lambertz tog närmare fyra timmar.
Bild 4 av 9

Göran Lambertz har tidigare varit bland annat justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen.
Bild 5 av 9

Den unga kvinnans målsägarbiträde Clea Sangborn har redogjort för hur juridikstudenten "däckade" av alkohol hemma hos Göran Lambertz på julafton.
Bild 6 av 9

Statsvetaren och docenten Katarina Barrling skickade ett öppet kärleksbrev till Göran Lambertz på Facebook. Här är hon på talmansmiddag med Sören Holmberg som är professor emeritus i statsvetenskap.
Bild 7 av 9

Katarina Barrling medverkar mycket i tv. Här besöker hon webtv-kanalen "Det goda samhället".
Bild 8 av 9

Katarina Barrling är inte rädd för att uttrycka sina åsikter.
Bild 9 av 9

Intill sitt öppna brev bifogar Katarina Barrling en "romantisk" bild på en båt i månsken.

Två dygn senare var det dags för häktningsförhandling vid Uppsala tingsrätt. Processen i rätten blev rekordlång. Normalt sett brukar det ta en halvtimme men med Göran Lambertz drog det ut på tiden – efter närmare fyra timmar beslutade rättens ordförande att häkta honom på sannolika skäl som misstänkt för våldtäkt, den högre misstankegraden.

Lambertz rutinerade advokat Ola Salomonsson, 73, överlade bara kort med sin klient innan de bägge kom fram till att de skulle överklaga till hovrätten. Bara ett dygn senare stod det dock klart att hovrätten inte hävde häktningen.