TV4-stjärnan mobbar sina medarbetare brutalt

Han är en av TV4:s största stjärnor. 
Men på arbetsplatsen är han fruktad och anklagas nu för grova trakasserier och mobbning. Kanalens vd Casten Almqvist känner till mannens skräckvälde – men har trots flera desperata rop på hjälp inte agerat mot den kände profilens övergrepp. 
– Han har fått flera av medarbetarna att gråta inför oss andra, berättar en källa. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Johan Bergström

| 2020-11-10 kl 20:25 |

ProvaPremium

TV4 ska vara den folkliga och underhållande tv-kanalen. 

Men på senare år har den så finputsade fasaden spruckit åtskilliga gånger – och det är inget vackert murbruk som tv-fabriken med succéer som ”Let´s dance”, ”Bingolotto” och ”Fångarna på fortet” är byggd av.  

Bild 1 av 12tv4 trakasserier mobbning stor 1 - Stoppa Pressarna

TV4:s kommunikationschef Åsa Barsness och vd:n Casten Almqvist tiger om mobbningen av de anställda som pågår på kanalen. På bilden syns även Paolo Roberto, Jenny Strömstedt och Martin Timell.
Bild 2 av 12tv4 trakasserier mobbning stor8 - Stoppa Pressarna

TV4 skakas återigen av en ny skandal. En rad medarbetare berättar om hur chefernas utbredda härskarteknik och hur de mår dåligt när de går till jobbet på Tegeluddsvägen.
Bild 3 av 12tv4 trakasserier mobbning stor6 - Stoppa Pressarna

En rekryterad chef har fått personal att sluta på grund av trakasserier. "Det här är en ond man, ja, jag skulle vilja likna honom vid en psykopat" säger en källa.
Bild 4 av 12tv4 trakasserier mobbning stor10 - Stoppa Pressarna

Nu kan Stoppa Pressarna även avslöja att en av TV4:s största profiler systematiskt mobbar sina medarbetare i TV4-huset.
Bild 5 av 12tv4 trakasserier mobbning stor2 - Stoppa Pressarna

"Är han sur och bakis… Ja, det är ofta då det börjar. Man känner liksom hatet och föraktet på våra möten. Andra dagar är han lite bättre, men han har alltid sin rappa käft laddad med en elaka pikar som han själv alltid garvar åt" berättar en kollega.
Bild 6 av 12tv4 mobbing trakasserier stor4 - Stoppa Pressarna

De anställda menar att TV4:s vd Casten Almqvist bortser från kritiken och att han under flera år mycket väl varit medveten om den dåliga arbetsmiljön på arbetsplatsen där han har störst ansvar.
Bild 7 av 12tv4profil sparken stor 2 - Stoppa Pressarna

Casten Almqvist kallas för "Casten med kvasten" då han gärna löser problem genom att sparka folk. Han har sopat undan Paolo Roberto, Martin Timell, Alexander Bard och Ingvar Oldsberg från kanalen som har uppenbara problem med mobbning.
Bild 8 av 12tv4 trakasserier mobbning stor7 - Stoppa Pressarna

Enligt Stoppa Pressarnas källor på TV4 råder en elitistisk kultur där de höga cheferna och kanalens mer profilerade medarbetare, de så kallade kändisarna, utgör en grupp som ser sig viktigare än alla andra. Här syns Casten Almqvist på gala med Agneta Sjödin.
Bild 9 av 12timell tv4 stor1 11 - Stoppa Pressarna

Martin Timell och Casten Almqvist var vänner och gick på krogen tillsammans. När programledaren hamnade i blåsväder fick han sparken av Casten Almqvist. Senare tvingades TV4 efter en tvist med Timell punga ut med omkring tio miljoner kronor till tv-profilen.
Bild 10 av 12tv4 trakasserier mobbning stor4 - Stoppa Pressarna

Även programchefen Åsa Sjöberg har under många år känt till att det förekommer mobbning på kanalen. Men som Casten Almqvist har hon blundat för de allvarliga problemen.
Bild 11 av 12tv4 trakasserier mobbning stor5 - Stoppa Pressarna

TV4:s kommunikationsdirektör Åsa Barsness vägrar svara på medias frågor om de grova missförhållandena på arbetsplatsen.
Bild 12 av 12jenny stromstedt viveka talar stor 6 1 - Stoppa Pressarna

När Stoppa Pressarna avslöjade den så kallade "Jenny Strömstedt"-härvan stoppade TV4 huvudet i sanden. Rapporteringen ledde senare till en nominering av Stora Journalistpriset.

När Metoo-hösten 2017 blåste som värst visade det sig bland annat att ledningen tillåtit medarbetare som Martin Timell, 62, att behandla sina kollegor på ett fullkomligt oacceptabelt sätt. 

Det var först när Stoppa Pressarna avslöjade hur ”Äntligen hemma”-snickaren – som bland annat anklagades för trakasserier och homofobi – pekades ut som ”Sveriges svar på Harvey Weinstein” av förra kollegan Lulu Carter, 59, som cheferna agerade – och detta efter år av missförhållanden. 

Efter Expressens fortsatta rapportering, som inleddes fyra dagar senare, tvingades vd:n Casten Almqvist, 58, och programchefen Åsa Sjöberg, 56, till slut erkänna att de sett mellan fingrarna och nonchalerat trakasserierna på kanalen.