- Senaste nytt från kändispressen

Avslöjandet om TV4-Jenny kan ge journalistpris

Hedrande men samtidigt ett stort ansvar.
Stoppa Pressarna har nominerats till Stora Journalistpriset i klassen ”Årets avslöjande”.
Det är det den undersökande journalistiken i härvan med Jenny Strömstedt som röner uppskattning.

Stora Journalistpriset är ett pris som Bonnier AB instiftade 1966. Det delas ut för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Sedan 2016 delas priset ut i fem klasser, ”Årets Avslöjande”, ”Årets Berättare”, ”Årets Förnyare”, ”Årets Röst ” som ska tillfalla "den som under året med egensinne gjort avtryck i journalistiken" och Lukas Bonniers Stora Journalistpris, skriver Wikipedia.

Detta pris instiftades 1992 på Lukas Bonniers 70-årsdag för att främja "långvarig och fortgående journalistisk yrkesprestation". Priset har bland annat gått till giganter som Malou von Sivers, 67, och Amelia Adamo, 73.

 • Glada nyheter! Stoppa Pressarnas undersökande journalistik, som friade Jenny Strömstedt från misstankarna att fräckt ljuga i media, har nominerats till Stora Journalistpriset.

 • Jenny Strömstedt fick dåligt stöd av TV4 i samband med krisen. Hennes chef Viveka Hansson gick under jorden och var helt livrädd för att svara på frågor.

 • Under ett kritiskt skede av hela härvan hotades Jenny Strömstedt av enskilt åtal vid Stockholms tingsrätt.

 • Niklas Strömstedt stöttade sin hustru Jenny när hon genomgick sin tuffa tid.

 • Jenny Strömstedt kollapsade i direktsändning och hundratusentals TV4-tittare chockades.

 • Jenny Strömstedt har under sommaren återhämtat sig från kollapsen.

 • Jenny Strömstedt har även anklagats för vänskapskorruption av DN:s krönikör Johan Croneman. Lite orättvist då Jenny anses vara en glimrande journalist, känd för sin enormt stora integritet.

 • Här är den omstridda krönikan i Expressen som ledde till att Strömstedt anklagades för att ha ljugit om en misshandel. Programledaren vägrade mystiskt svara på frågor kring krönikan.

 • En professionell profilerare sammanställde en gärningsmannaprofil i jakten på våldsverkaren, den så kallade"Jenny-mannen".

 • Stoppa Pressarna tog med hjälp av en pensionerad polis som med ett tyskt datorprogram tog fram en fantombild av den ökände "Jenny-mannen" som fortfarande är på fri fot, trots att en belöning på 250 000 kronor är utlyst.

 • Stoppa Pressarnas publisher och ansvarige utgivare Daniel Nyhlén är inte förvånad över att Stoppa Pressarna har nominerats till Stora Journalistpriset i kategorin "Årets avslöjande".

 • Stefan Mehr, här med Amelia Adamo när hon vann Stora Journalistpriset, är verkställande ledamot i juryn som ska besluta om Stoppa Pressarna ska vinna det prestigefyllda priset.

 • Kulturskribenten Rakel Chukri har övervägt om Stoppa Pressarna ska belönas med "Årets avslöjande".

 • Jonas Bonnier är ordförande i juryn och är med och avgör om Stoppa Pressarnas journalistisk ska vederfaras den stora äran att vinna Stora Journalistpriset. Bilder: TT och Stoppa Pressarna

 • David Baas är en journalistisk förebild för flera medarbetare i Stoppa Pressarnas grävgrupp. Han är alltid så prydlig men samtidigt stentuff i sitt journalistiska värv.

 • Jan Guillou vann Stora Journalistpriset 1984, numera är han ensam och övergiven efter skandaldokumentären i SVT. 36 år efter hans triumf kan det bli Stoppa Pressarna som vinner det prestigefyllda priset.

 • Janne Josefsson har vunnit Stora Journalistpriset, nu har Stoppa Pressarna chansen att vinna. Bilder: TT, TV4, Expressen TV och Stoppa Pressarna

Även journalistiska förebilder som Jan Guillou, 76, Janne Josefsson, 68, och David Baas, 40, har fått Stora Journalistpriset. 

Nu är Stoppa Pressarna nominerade i klassen ”Årets avslöjande” för bevakningen av Jenny Strömstedt-affären. Historien har sin upprinnelse i en krönika i Expressen där programledaren hävdade att hon blivit överfallen av en för henne okänd man i samband med att hon cyklade i centrala Stockholm.

LÄS MER: Prins Daniels pinsamma miss med Foppa får kritik

TV4-stjärnans krönika blev dock snabbt ifrågasatt och det fanns flera luckor i hennes berättelse. Underligast av allt var att Jenny Strömstedt, 48, som är bördig från Sollentuna norr om Stockholm, vägrade svara på frågor kring överfallet och hon ville inte heller ta fram någon polisanmälan.

Stoppa Pressarnas grävgrupp inledde ett omfattande arbete och till slut kunde gruppen fria Jenny Strömstedt från misstankarna i så måtto att man lyckades hitta den mystiska polisanmälan.
– Grävgruppen slet i ett halvår och Jenny Strömstedt hade kunnat bespara oss många timmar av hårt arbete om hon bara svarat på våra frågor, säger Stoppa Pressarnas publisher och ansvarige utgivare Daniel Nyhlén, 44.

Det är en privatperson och läsare i södra Sverige som har nominerat Stoppa Pressarna i kategorin ”Årets avslöjande”. Vem som helst får nominera till Stora Journalistpriset och sedan väljer en jury ut vilka bidrag som ska gå till ”final” där olika bidrag tävlar mot varandra – lite som exempelvis Melodifestivalen. 
– Det blir spännande att se om juryn väljer ut vår bevakning av Jenny Strömstedt. Vi kommer sitta redo med champagne på kylning här på redaktionen, säger en märkbart stolt Daniel Nyhlén.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines mest förbjudna foton sprids på nätet

I nomineringen som skickats in av en trogen Stoppa Pressarna-läsare står bland annat följande:

”Jag vill härmed nominera Stoppa Pressarna för årets avslöjande. En sajt som står upp för publicistiken och det fria ordet när ingen annan vågar.

Stoppa Pressarnas gräv kring Jenny Strömstedt och överfallet på henne var i sanning imponerande. När övriga medie-Sverige teg devot i något slags syfte att skydda en branschkollega valde Stoppa Pressarna att gräva vidare. Stoppa Pressarna hade även kurage nog att gräva fram sanningen om attacken på Jenny Strömstedt och publicera den – trots att det visade sig att den ursprungliga tes som sajten drivit till en början inte stämde –man tvekade aldrig inför uppdraget gentemot läsarna och journalistikens högre syfte.

Stoppa Pressarna rentvådde därmed Jenny Strömstedt från alla de obehagliga rykten som florerat om överfallet på programledaren”, står det i nomineringen.

LÄS MER: Blondinbellas förhållande hotas efter pojkvännens ödesdigra misstag

På Stoppa Pressarna uppskattas nomineringen. 
– Ärligt talat, jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv. Det är det här stödet från våra läsare som gör vårt slit värt att uthärda. Och jag måste säga att läsaren på pricken har fångat mycket om vad granskningen av Jenny Strömstedt handlade om, vi har medie-etablissemanget emot oss men det vi tycker bara är bra, säger Daniel Nyhlén och fortsätter:

– En journalist ska inte ägna sig åt kotterier eller vänskapskorruption, i dessa tider av influencers och den rådande kändiskulturen behövs fria journalister med integritet och ryggrad mer än någonsin. Stoppa Pressarna väjer inte för att granska någon bara för att de är journalister och/eller kändisar. Vi håller exempelvis just nu på med en större kartläggning av Carolina Neurath på SVT, men även andra i branschen ska inte känna sig säkra. För oss är sanningen ledstjärnan, vare sig det handlar om en högprofilerad reporter eller någon annan kändis som gjort bort sig, säger Daniel Nyhlén.

Nomineringen som läsaren skickat in har gått till en namnkunnig jury som är till brädden fylld med erkänt skickliga journalister och redaktörer.

I juryn som ska avgöra om Stoppa Pressarna går till final finns bland andra Charlotta Friborg, 56, som är programchef och ansvarig utgivare SVT Riksnyheterna, författaren Jonas Bonnier, 57, som är juryordförande och journalisten Stefan Mehr, 69, som är verkställande ledamot för Stora Journalistpriset.

LÄS MER: Bild-Extra: Mystiska Madeleine-kopian som gäckar societeten och lurar Säpo

Även förmågor som kulturskribenten Rakel Chukri, 42, och GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf, 29, är med i den imponerande juryn.

För Stoppa Pressarna innebär inte framgångarna och den prestigefyllda nomineringen att redaktionen slår sig till ro.
– Absolut inte, det här inspirerar oss snarare till att jobba ännu hårdare och jag kan avslöja att vi faktiskt har fått in en hel del nya tips kring just Jenny Strömstedt. Det finns signaler om att det är något märkligt med polisanmälan som hon gjorde allt för att dölja, vi tittar helt förutsättningslöst på det här, avslutar Daniel Nyhlén.

Ambitionen är alltid att utröna sanningen och i den journalistiska strävan att komma fram till denna i härvan med Jenny Strömstedt utfäste Stoppa Pressarna en belöning på 250 000 kronor till den som kan lämna ett avgörande tips så att gärningsmannen kan gripas och lagföras.

Vid en lagakraftvunnen dom belönas den person som lämnade det avgörande tipset.

LÄS MER: Tilde de Paula tiger om det stora sexäventyret med Runar

Om ni observerar någon som ni misstänker kan vara ”Jenny-mannen”, ingrip inte själva utan larma polisen direkt eller kontakta Stoppa Pressarna här!

LÄS MER: Måns Zelmerlöw i rasande bråk med SAS – fick inte flyga med
LÄS MER: Prins Daniel skakad av kokain-ryktet efter bilden på Stureplan
LÄS MER: Fredrik Reinfeldt lämnar hemmet efter jätteskandalen

EXTRA: Stoppa Pressarnas redaktion hyllas!

Se våra senaste kungliga klipp här!

Kommentera: Avslöjandet om TV4-Jenny kan ge journalistpris

comments powered by Disqus

Liknande artiklar

Senaste från På Löpet

Lill Lindfors i chock efter dödsfallet

Chock, bedrövelse och sorg.
Lill Lindfors, är förtvivlad efter att hennes artistkollega och när vän Svante Thuresson gått bort.
Jazzmusikern blev 84 års ålder och avled efter en tids sjukdom.

Se våra senaste kungliga klipp här!

Dubbel artiklar

Senaste nytt från kändispressen!

Kristin Kaspersen ensam efter tuffa beslutet kring Filip

BILD-EXTRA:

Smärtsamma minnen från uppbrottet!
/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se
Senaste nytt från kändispressen!

Pernilla Wahlgrens mörka hemlighet med ex-pojkvännen

EXTRA:

Avslöjar traumat med Joachim Lennholm!
/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se
Svenskt

Lena Philipssons nya beslut efter kärlekskrisen

EXTRA: "Jag upplever att jag inte kan prata fritt!"

Svenskt

Paolo Robertos nya erkännande efter sexköpet

EXTRA: Pastaprofilen lägger korten på bordet!

Svenskt

Heta hunkens första ord om Pernilla Wahlgren

EXKLUSIVT: Modellen Christian, 55, talar ut om relationen!

Soldoktorns nya liv med Lotta Engberg

EXTRA:

Visar upp jättevillan i Mölnlycke!

Kristin Kaspersens smarta drag mot Peg Parnevik

VI AVSLÖJAR: Så ska kändismamman skydda sonen Filip Lamprecht!

/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se

Suzanne Reuter mystiskt försvunnen

EXTRA: Skådespelerskan har inte synts till på flera veckor!

/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se

Dubbel artiklar

Senaste nytt från kändispressen!

Lill Lindfors i chock efter dödsfallet

EXTRA:

Så minns hon nära vännen Svante Thuresson!
/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se
Senaste nytt från kändispressen!

Polisen tog Jan Emanuel på bar gärning

EXTRA:

Mångmiljonären kunde inte smita!
/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se

svenskabloggare-mittpuff

Mer från stoppa pressarna

Kristin Kaspersens skarpa markering mot Peg Parnevik

EXTRA: Har fått nog av dramat kring Filip Lamprechts förhållande!

Benjamin Ingrossos nya knep för att fånga drömtjejen

BILD-EXTRA: Så ska sångaren bli sexigare än någonsin!

Han pekas ut som Pernilla Wahlgrens nya kärlek

VI AVSLÖJAR: Sångerskan har fångat en sportig skärgårdskille och modell!

Elena Belle dejtar het världsstjärna i USA

EXTRA: På semester tillsammans i Mexiko!

Cissi Wallins stöd till Lambertz-kvinnan i domstolen

VI AVSLÖJAR: Debattören på plats när förtalsrättegången inleddes!

Carolina Neurath återförenad efter skilsmässan

EXTRA: Saknaden blev för stor!

Fredrik Reinfeldts miljonklipp efter kokainhärvan

EXTRA: Den forne statsministern drar in en rejäl slant!

Här festar Emilio Ingrosso med känd ekobrottsling

VI AVSLÖJAR: Bilden som visar mötet före rättegången!

Så lyckades Gunilla Perssons mamma undkomma döden

EXTRA: "Lilla mamma är en riktig fighter!"

Så räddade Lotta Engberg Soldoktorn

EXTRA: "Jag var inte lycklig då!"

Jenny och Niklas Strömstedt bryter upp

EXTRA: TV4-profilen lämnar landet – egna orden om beslutet!  

Benjamin Ingrosso brädad av sexig surf-hunk

VI AVSLÖJAR: Sångarens flickvän har hittat en ny kärlek!

Ingrosso misshandlade Anna Book efter bråk i trapphus

VI AVSLÖJAR: Den eldfängde italienaren var chanslös i tingsrätten!

Patrik Sjöberg om sin svåra blodsjukdom

EXTRA: Stjärnan var nära att dö!

Dr Albans nya tuffa liv efter sjukdomsperioden

BILD-EXTRA: Musikern tvingas vänja sig!

Annie Lööfs skarpa markering mot Federley

VI AVSLÖJAR: Hon accepterar inte hans beteende längre!

Dan Ekborgs nya lycka efter kärlekskarusellen

BILD-EXTRA: Går och sjunger musikallåtar på stan!

Gunilla Perssons mamma till sjukhus – kämpar för sitt liv

VI AVSLÖJAR: Hollywoodfruns gripande ord om dramat i natt!

Kjell Bergqvist avslöjar sitt dolda handikapp

EXTRA: Skådespelaren blev hjälplös till slut!

Emilio Ingrosso om krisen i äktenskapet med Åsa

EXTRA: "Det är väldigt, väldigt svårt!"

Peg Parneviks desperata försök till återförening

EXTRA: Gör allt hon kan för att få tillbaka Filip!

Pedofilen om känsliga uppgifterna kring Federley

VI AVSLÖJAR: Nu väljer han att berätta sanningen!

Kristin Kaspersen visar det heta vårmodet

BILD-EXTRA: Programledaren använde gatan som catwalk!

Göran Lambertz överraskande babylycka efter häktningen

VI AVSLÖJAR: "Hon är en helt fantastiskt gullig liten unge!"

Malin Berghagen drabbad av aggressiv cancer

EXTRA: "Dom injicerade radioaktiv vätska i mig!"

EXKLUSIVT: Federley-pedofilen talar ut om relationen

EXKLUSIVT: "I början visste Fredrick ingenting!"

Ebba Busch i stort sexbråk med andra kvinnan

EXTRA: "Gör mig obekväm och illa till mods!"

Magnus Hedmans nya look får följarna att jubla

EXTRA: Bilden som visar den stora förändringen!

Fredrick Federleys nya kontakt med pedofilen

VI AVSLÖJAR: Bilderna som visar männens fortsatta relation!

Steffo i smutsigt bajsbråk med Alex Schulman

EXTRA: "Hur dålig journalist får man bli?"

söndag 16 maj 2021