- Senaste nytt från kändispressen

Avslöjandet om TV4-Jenny kan ge journalistpris

Hedrande men samtidigt ett stort ansvar.
Stoppa Pressarna har nominerats till Stora Journalistpriset i klassen ”Årets avslöjande”.
Det är det den undersökande journalistiken i härvan med Jenny Strömstedt som röner uppskattning.

Stora Journalistpriset är ett pris som Bonnier AB instiftade 1966. Det delas ut för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Sedan 2016 delas priset ut i fem klasser, ”Årets Avslöjande”, ”Årets Berättare”, ”Årets Förnyare”, ”Årets Röst ” som ska tillfalla "den som under året med egensinne gjort avtryck i journalistiken" och Lukas Bonniers Stora Journalistpris, skriver Wikipedia.

Detta pris instiftades 1992 på Lukas Bonniers 70-årsdag för att främja "långvarig och fortgående journalistisk yrkesprestation". Priset har bland annat gått till giganter som Malou von Sivers, 67, och Amelia Adamo, 73.

 • Glada nyheter! Stoppa Pressarnas undersökande journalistik, som friade Jenny Strömstedt från misstankarna att fräckt ljuga i media, har nominerats till Stora Journalistpriset.

 • Jenny Strömstedt fick dåligt stöd av TV4 i samband med krisen. Hennes chef Viveka Hansson gick under jorden och var helt livrädd för att svara på frågor.

 • Under ett kritiskt skede av hela härvan hotades Jenny Strömstedt av enskilt åtal vid Stockholms tingsrätt.

 • Niklas Strömstedt stöttade sin hustru Jenny när hon genomgick sin tuffa tid.

 • Jenny Strömstedt kollapsade i direktsändning och hundratusentals TV4-tittare chockades.

 • Jenny Strömstedt har under sommaren återhämtat sig från kollapsen.

 • Jenny Strömstedt har även anklagats för vänskapskorruption av DN:s krönikör Johan Croneman. Lite orättvist då Jenny anses vara en glimrande journalist, känd för sin enormt stora integritet.

 • Här är den omstridda krönikan i Expressen som ledde till att Strömstedt anklagades för att ha ljugit om en misshandel. Programledaren vägrade mystiskt svara på frågor kring krönikan.

 • En professionell profilerare sammanställde en gärningsmannaprofil i jakten på våldsverkaren, den så kallade"Jenny-mannen".

 • Stoppa Pressarna tog med hjälp av en pensionerad polis som med ett tyskt datorprogram tog fram en fantombild av den ökände "Jenny-mannen" som fortfarande är på fri fot, trots att en belöning på 250 000 kronor är utlyst.

 • Stoppa Pressarnas publisher och ansvarige utgivare Daniel Nyhlén är inte förvånad över att Stoppa Pressarna har nominerats till Stora Journalistpriset i kategorin "Årets avslöjande".

 • Stefan Mehr, här med Amelia Adamo när hon vann Stora Journalistpriset, är verkställande ledamot i juryn som ska besluta om Stoppa Pressarna ska vinna det prestigefyllda priset.

 • Kulturskribenten Rakel Chukri har övervägt om Stoppa Pressarna ska belönas med "Årets avslöjande".

 • Jonas Bonnier är ordförande i juryn och är med och avgör om Stoppa Pressarnas journalistisk ska vederfaras den stora äran att vinna Stora Journalistpriset. Bilder: TT och Stoppa Pressarna

 • David Baas är en journalistisk förebild för flera medarbetare i Stoppa Pressarnas grävgrupp. Han är alltid så prydlig men samtidigt stentuff i sitt journalistiska värv.

 • Jan Guillou vann Stora Journalistpriset 1984, numera är han ensam och övergiven efter skandaldokumentären i SVT. 36 år efter hans triumf kan det bli Stoppa Pressarna som vinner det prestigefyllda priset.

 • Janne Josefsson har vunnit Stora Journalistpriset, nu har Stoppa Pressarna chansen att vinna. Bilder: TT, TV4, Expressen TV och Stoppa Pressarna

Även journalistiska förebilder som Jan Guillou, 76, Janne Josefsson, 68, och David Baas, 40, har fått Stora Journalistpriset. 

Nu är Stoppa Pressarna nominerade i klassen ”Årets avslöjande” för bevakningen av Jenny Strömstedt-affären. Historien har sin upprinnelse i en krönika i Expressen där programledaren hävdade att hon blivit överfallen av en för henne okänd man i samband med att hon cyklade i centrala Stockholm.

LÄS MER: Prins Daniels pinsamma miss med Foppa får kritik

TV4-stjärnans krönika blev dock snabbt ifrågasatt och det fanns flera luckor i hennes berättelse. Underligast av allt var att Jenny Strömstedt, 48, som är bördig från Sollentuna norr om Stockholm, vägrade svara på frågor kring överfallet och hon ville inte heller ta fram någon polisanmälan.

Stoppa Pressarnas grävgrupp inledde ett omfattande arbete och till slut kunde gruppen fria Jenny Strömstedt från misstankarna i så måtto att man lyckades hitta den mystiska polisanmälan.
– Grävgruppen slet i ett halvår och Jenny Strömstedt hade kunnat bespara oss många timmar av hårt arbete om hon bara svarat på våra frågor, säger Stoppa Pressarnas publisher och ansvarige utgivare Daniel Nyhlén, 44.

Det är en privatperson och läsare i södra Sverige som har nominerat Stoppa Pressarna i kategorin ”Årets avslöjande”. Vem som helst får nominera till Stora Journalistpriset och sedan väljer en jury ut vilka bidrag som ska gå till ”final” där olika bidrag tävlar mot varandra – lite som exempelvis Melodifestivalen. 
– Det blir spännande att se om juryn väljer ut vår bevakning av Jenny Strömstedt. Vi kommer sitta redo med champagne på kylning här på redaktionen, säger en märkbart stolt Daniel Nyhlén.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines mest förbjudna foton sprids på nätet

I nomineringen som skickats in av en trogen Stoppa Pressarna-läsare står bland annat följande:

”Jag vill härmed nominera Stoppa Pressarna för årets avslöjande. En sajt som står upp för publicistiken och det fria ordet när ingen annan vågar.

Stoppa Pressarnas gräv kring Jenny Strömstedt och överfallet på henne var i sanning imponerande. När övriga medie-Sverige teg devot i något slags syfte att skydda en branschkollega valde Stoppa Pressarna att gräva vidare. Stoppa Pressarna hade även kurage nog att gräva fram sanningen om attacken på Jenny Strömstedt och publicera den – trots att det visade sig att den ursprungliga tes som sajten drivit till en början inte stämde –man tvekade aldrig inför uppdraget gentemot läsarna och journalistikens högre syfte.

Stoppa Pressarna rentvådde därmed Jenny Strömstedt från alla de obehagliga rykten som florerat om överfallet på programledaren”, står det i nomineringen.

LÄS MER: Blondinbellas förhållande hotas efter pojkvännens ödesdigra misstag

På Stoppa Pressarna uppskattas nomineringen. 
– Ärligt talat, jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv. Det är det här stödet från våra läsare som gör vårt slit värt att uthärda. Och jag måste säga att läsaren på pricken har fångat mycket om vad granskningen av Jenny Strömstedt handlade om, vi har medie-etablissemanget emot oss men det vi tycker bara är bra, säger Daniel Nyhlén och fortsätter:

– En journalist ska inte ägna sig åt kotterier eller vänskapskorruption, i dessa tider av influencers och den rådande kändiskulturen behövs fria journalister med integritet och ryggrad mer än någonsin. Stoppa Pressarna väjer inte för att granska någon bara för att de är journalister och/eller kändisar. Vi håller exempelvis just nu på med en större kartläggning av Carolina Neurath på SVT, men även andra i branschen ska inte känna sig säkra. För oss är sanningen ledstjärnan, vare sig det handlar om en högprofilerad reporter eller någon annan kändis som gjort bort sig, säger Daniel Nyhlén.

Nomineringen som läsaren skickat in har gått till en namnkunnig jury som är till brädden fylld med erkänt skickliga journalister och redaktörer.

I juryn som ska avgöra om Stoppa Pressarna går till final finns bland andra Charlotta Friborg, 56, som är programchef och ansvarig utgivare SVT Riksnyheterna, författaren Jonas Bonnier, 57, som är juryordförande och journalisten Stefan Mehr, 69, som är verkställande ledamot för Stora Journalistpriset.

LÄS MER: Bild-Extra: Mystiska Madeleine-kopian som gäckar societeten och lurar Säpo

Även förmågor som kulturskribenten Rakel Chukri, 42, och GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf, 29, är med i den imponerande juryn.

För Stoppa Pressarna innebär inte framgångarna och den prestigefyllda nomineringen att redaktionen slår sig till ro.
– Absolut inte, det här inspirerar oss snarare till att jobba ännu hårdare och jag kan avslöja att vi faktiskt har fått in en hel del nya tips kring just Jenny Strömstedt. Det finns signaler om att det är något märkligt med polisanmälan som hon gjorde allt för att dölja, vi tittar helt förutsättningslöst på det här, avslutar Daniel Nyhlén.

Ambitionen är alltid att utröna sanningen och i den journalistiska strävan att komma fram till denna i härvan med Jenny Strömstedt utfäste Stoppa Pressarna en belöning på 250 000 kronor till den som kan lämna ett avgörande tips så att gärningsmannen kan gripas och lagföras.

Vid en lagakraftvunnen dom belönas den person som lämnade det avgörande tipset.

LÄS MER: Tilde de Paula tiger om det stora sexäventyret med Runar

Om ni observerar någon som ni misstänker kan vara ”Jenny-mannen”, ingrip inte själva utan larma polisen direkt eller kontakta Stoppa Pressarna här!

LÄS MER: Måns Zelmerlöw i rasande bråk med SAS – fick inte flyga med
LÄS MER: Prins Daniel skakad av kokain-ryktet efter bilden på Stureplan
LÄS MER: Fredrik Reinfeldt lämnar hemmet efter jätteskandalen

EXTRA: Stoppa Pressarnas redaktion hyllas!

Se våra senaste kungliga klipp här!

Kommentera: Avslöjandet om TV4-Jenny kan ge journalistpris

comments powered by Disqus

Liknande artiklar

Senaste från På Löpet

Tiger Woods i dramatisk bilolycka i natt

Tiger Woods tappade kontrollen över sin bil.
Fordonet voltade av vägen och världsstjärnan fick klippas loss ur vraket.
Golflegendaren har skadat bland annat benet på flera ställen och opererades omedelbart efter ankomst till sjukhuset– läget bedöms som kritiskt.

Se våra senaste kungliga klipp här!

Dubbel artiklar

Senaste nytt från kändispressen!

Kristin Kaspersens lycka – sonen blir kändis

EXTRA:

"Är så stolt!"
/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se
Senaste nytt från kändispressen!

Modell-Pierre om nakenvideon med Lena Philipsson

EXTRA:

Ex-pojkvännen talar ut om heta relationen!
/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se
Svenskt

Kristin Kaspersens nya liv utan skam

VI AVSLÖJAR: Äntligen slipper programledaren smyga med sanningen!

Svenskt

Desiré, 19, är modellen för Armand Duplantis

EXTRA: Stavhoppsstjärnan har hittat kärleken!

Svenskt

Carina Bergs tårar efter beslutet med maken

EXTRA: Paret bröt löftet till varandra!

Peter Forsbergs drömsemester efter krisen med Nicole

EXTRA:

Äntligen lite lycka för det prövade paret!

Därför slutar Suzanne Axell som programledare

EXTRA: "Fråga Doktorn"-stjärnan berättar själv!

/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se

Soldoktorns ödesbesked som förändrar allt

EXTRA: "Det är med sorg i hjärtat!"

/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se

Dubbel artiklar

Senaste nytt från kändispressen!

Micael Bindefelds kollaps efter smittobeskedet

EXTRA:

Festfixaren var helt oskyddad!
/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se
Senaste nytt från kändispressen!

Gunde Svan i jättebråk kring kvinnor i Vasaloppet

EXTRA:

"Vi fick lite skit!"
/ StoppaPressarna.Se
Stoppapressarna.se

svenskabloggare-mittpuff

Mer från stoppa pressarna

Benjamin Ingrossos stora rädsla för tjejer

EXTRA: Med en kille är han mer avslappnad!

Jenny Strömstedts stora skräck och mardröm

VI AVSLÖJAR: "Jenny-mannen" siktad utanför TV4!

Chocken: Soldoktorn har fått nog och bryter upp

EXTRA: "Ändrar lite fokus!"

Gunilla Perssons härliga besked om mamma Iris

EXTRA: "Jag förbereder för en liten fest!"

Emilio Ingrossos ålderschock efter hemliga resan

VI AVSLÖJAR: En prövande tid i Barcelona som han inte talar om!

Carolas oväntade comeback efter djupa krisen

EXTRA: Nu blir det klirr i kassan igen!

Runar Sögaard tvingas backa i pedofilbråket

VI AVSLÖJAR: "Han ställdes inför ett hot om stämning!"

Jenny Strömstedts nya frisyr förbryllar följarna

EXTRA: Är det medelåldern eller "Jenny-mannen" som spökar?

Börje Salming förd till sjukhus med andningssvårigheter

EXTRA: Hustrun Pia larmade ambulans!

Gunilla Perssons fräcka hån av Britt Ekland

EXTRA: "Den här får mig bara att le!"

Stjärn-skådespelerskan körde bil stupfull

EXTRA: Domen efter rattfyllan överraskar!

Lena Philipsson gäckas av galen dubbelgångare

VI AVSLÖJAR: Försöker få ut känsligt material om sångerskan!

Här är Sms:en som kan fälla Bathina Philipson

VI AVSLÖJAR: Diskussionen ord för ord blir bevis i rättegången!

Martin "E-Type" Eriksons chockerande miljonskuld

EXTRA: Tvingad till att sälja sin villa!

Janne Josefssons stora kärlekschock i SVT

EXTRA: "Det här är som en kontaktannons!"

Soldoktorns nya erotiska knep på Lotta Engberg

EXTRA: Så förför TV4-läkaren sångerskan i vinterrusket!

Runar Sögaard svårt sjuk efter pedofilbråket

EXTRA: Rättegången mot norrmannen skjuts upp!

Aschberg skyddar sexanklagade fotografen

VI AVSLÖJAR: "Vidrigt beteende!"

Carl Bildts måndagstur till Systembolaget

BILD-EXTRA: Toppolitikern passar på att unna sig!

Runar Sögaard i infekterat pedofilbråk

VI AVSLÖJAR: "Håll dig undan barnen!"

Måns Zelmerlöws tunga tid med hustrun Ciara

EXTRA: "Åh, jag orkar inte!"

Patrik Isakssons stora kärlekslycka med trebarnsmamman Linda

EXTRA: Sångaren gick ner på knä och friade!

Björn Gustafsson talar ut om uppbrottet från flickvännen

EXTRA: "Jag tror inte jag har lärt mig någonting!"

Oscar Zias hemliga jakt efter blond slank man

VI AVSLÖJAR: Mycket specifika krav på sina älskare!

Anton Ewalds heta plan: befrukta hustrun

EXTRA: "Det är dags nu!"

Hon är Glenn Hyséns okända tvillingsyster

EXTRA: Unika bilden som avslöjar sanningen!

Jessica Anderssons desperata vädjan till sambon

EXTRA: Sångerskan nobbas gång på gång!

Ernst Kirchsteigers överraskande baby-lycka

EXTRA: "En liten gullig tjej som berikar vårt liv!"

fredag 26 februari 2021