Våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz läggs ner

En fri man igen.
Våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz läggs ner.
Toppjuristen har släppts ur häktet.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Pedro Sanchez

| 2021-03-23 kl 13:50 |

ProvaPremium

I snart två veckor hade det tidigare justitierådet Göran Lambertz, 71, suttit häktad på sannolika skäl som misstänkt för våldtäkt.

Nu släpps han plötsligt – toppjuristen är återigen en fri man.

Bild 1 av 5goran lambertz haktad stor 7 - Stoppa Pressarna

Göran Lambertz är återigen en fri man. Förundersökningen om den misstänkta våldtäkten på julafton läggs ner.
Bild 2 av 5goran lambertz krog stor2 3 - Stoppa Pressarna

Göran Lambertz advokat Ola Salomonsson tycker att det är "anmärkningsvärt" att den 29-åriga juridikstudenten anmält tre olika män för våldtäkt de senaste fyra åren.
Bild 3 av 5lambertz kvinna kni stor 3 - Stoppa Pressarna

Stoppa Pressarnas granskning av "Lambertz-kvinnan" har bland annat visat att uppges ha legat under en säng beväpnad med en kniv när hennes ex-pojkvän hade sex med en annan kvinna.
Bild 4 av 5goran lambertz tvangsvard stor 2 - Stoppa Pressarna

Den 29-åriga kvinnan har även dömts till rättspsykiatrisk tvångsvård vid två tillfällen, kunde Stoppa Pressarna avslöja.
Bild 5 av 5goran lambertz krog stor5 2 - Stoppa Pressarna

Kammaråklagare Annika Bokedal har talat om bra "stödbevisning". Hon lär få svara på en hel del frågor nu hur hon först kunde begära Göran Lambertz häktad och sedan plötsligt släppa honom.

Våldtäkten påstods ha ägt rum i Göran Lambertz hem Uppsala på julafton. Nu är förundersökningen plötsligt nedlagd med motiveringen att brott inte kan styrkas.
– Under tiden mannen varit häktad har vi hållit förhör med inblandade och vittnen och vi har gått igenom de beslag som gjorts. Den samlade bedömningen som jag gör nu är att bevisningen inte räcker för en fällande dom, säger kammaråklagare Annika Bokefors, 53, i ett pressmeddelande, rapporterar Expressen.

Det hela kan te sig lite hastigt och överraskande med tanke på Göran Lambertz häktades på sannolika skäl – den högre misstankegraden.