Så ska Harvey Weinstein slippa nya sex-åtalet

Tuffa tider.
Hollywoodpampen Harvey Weinstein lider i fängelset.
Den våldtäktsdömde filmproducenten tappar sina tänder och har nästan blivit blind.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2021-04-13 kl 16:04 |

ProvaPremium

Anklagelserna mot Harvey Weinstein, 69, var det som fick bägaren att rinna över.

När det stod klart att flera kvinnor anklagade honom för övergrepp och våldtäkter så rullade hela metoo-rörelsen igång.

Bild 1 av 5

Harvey Weinstein är under ett nytt åtal. Den gången för övergrepp som ska ha skett i London.
Bild 2 av 5

Harvey Weinstein åtalades för fem fall av sexbrott och dömdes till fängelse för en våldtäkt och ett sexuellt övergrepp av en domstol i New York i februari 2020.
Bild 3 av 5

I Sverige var det inredaren och tv-profilen Lulu Carter som drog igång metoo när hon pekade ut Martin Timell som "Sveriges Harvey Weinstein".
Bild 4 av 5

Metoo-rörelsen lever vidare vilket blev tydligt när reaktionerna kom mot SVT:s dokumentär om våldtäktsanklagade (men aldrig åtalade) Soran Ismail.
Bild 5 av 5

Här är Harvey Weinstein under en hearing i fängelset. Där han får svara på frågor kring en eventuell utlämning till Los Angeles från New York.

Kampanjen spred sig över hela världen – nu vågade kvinnor berätta.

I Sverige blev programledaren Martin Timell, 63, en symbol för rörelsen efter att Lulu Carter, 60, uppmärksammat hur hon upplevde TV4-stjärnans kvinnosyn.

Det dröjde inte länge förrän Timell sparkades från TV4 och sedermera blev han åtalad för våldtäkt efter att han påstod ha förgripit sig mot en kvinna i en badtunna i samband med en sommarfest på hans lantställe i Stockholms skärgård. Martin Timell friades sedan helt i både tings- och hovrätt.

Metoo-diskussionen lever i allra högsta grad vidare fortfarande. Det blev inte minst tydligt i dagarna efter att SVT sände sin dokumentär ”Persona non grata” som handlar om den våldtäktsanklagade (men aldrig åtalade) komikern Soran Ismail, 33.