Hatet mot Strömstedt efter alkohol-erkännandet

En tung tid för Jenny Strömstedt.
Precis när hon är som svagast och behöver som mest hjälp kokar nätet av ilska.
Stoppa Pressarna kan avslöja att den populära programledaren är exponerad för hat och frustration.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Gittan Larsson

| 2019-08-28 kl 10:05 |

ProvaPremium

Jenny Strömstedt, 47, erkände nyligen i en gripande krönika i Expressen att hon har problem med alkohol.

Den blonda programledaren och krönikören beskrev hur hon har svårt att säga nej till alkohol i sociala sammanhang.

Bild 1 av 6jenny stromstedt hatet stor 7 - Stoppa Pressarna

Jenny Strömstedt erkände nyligen sitt problematiska förhållande till alkohol. Nu hatas hon på nätet.
Bild 2 av 6jennystromstedt alkohol stor22 4 - Stoppa Pressarna

Jenny Strömstedt säger att hon har svårt att stå emot det sociala trycket kring alkohol. Alkoholterapeuten Bengt Artur Cederholm menar att det ankommer på varje individ själv att stå emot. Ett råd han ger är att söka hjälp hos Anonyma Alkoholister.
Bild 3 av 6jenny stromstedt sorg stor 11 - Stoppa Pressarna

Jenny Strömstedt är omskriven på nätet. Tyvärr är det mest hatiska kommentarer.
Bild 4 av 6jenny stromstedt korrupt stor6 2 - Stoppa Pressarna

Jenny Strömstedt är Leif GW Perssons programledarkollega i TV4:s "Brottsjournalen".
Bild 5 av 6jenny stromstedt korrupt stor3 2 - Stoppa Pressarna

Jenny och Niklas Strömstedt har varit gifta sedan 2011. De träffades på ett ytterst romantiskt sätt då Niklas räddade Jenny från att få fallande istappar i huvudet.
Bild 6 av 6jenny stromstedt kris stor5 3 - Stoppa Pressarna

Jenny och Niklas leder programmet "Tillsammans med Strömstedt" i TV4. Paret är mycket tighta och Niklas kan nu vara ett stort stöd för sin hustru efter hennes alkoholerkännande.

– Nej tack. Två små skit-ord, så självklara och så svåra, konstaterar hon med en uppriktighet av sällan skådat slag.

För Jenny Strömstedt har suget efter alkohol och oförmågan att säga nej fått inverkningar på hennes sociala liv. Hon beskriver hur hon avstår att svara i telefonen av fruktan när vissa personer ringer ”eftersom varje möte oundvikligen innebär att vi ses på krogen och dricker ett glas, som blir ett till”.

Hon avslöjar också hur hon rids av ångest på nätterna.
– Sen är det ingen som är direkt full men jag vet att jag kommer att vakna 03.30 på morgonen och plågas av törst och kemiskt ångest över allt som nog är fel och borde ordnas och sen är dagen efter förstörd, berättar Jenny Strömstedt.

Alkoholterapeuten Bengt Artur Cederholm, 77, menar att personer som upplever problem med alkohol inte ska skylla på sin omgivning.
– Sjukdomsbegreppet det är det som skiljepunkten, en människa som är alkoholist har inget motstånd mot första glaset, de har inget att sätta emot. De här mekanismerna gäller även viktproblem och de som har sockerproblem. Somliga klarar inte tacka nej, när man tagit det första glaset finns inget motstånd mot det andra, tredje och fjärde glaset.

För Jenny måste det varit ett stort steg att inför hela svenska folket erkänna sitt komplicerade förhållande till alkohol. Det är starkt gjort av henne och den så seriösa journalisten kan behöva både stöttning och respekt för sitt mod. Men dessvärre ter sig verkligheten på ett helt annorlunda sätt.

Stoppa Pressarna kan nu avslöja att det sedan länge finns ett utbrett hat och en stor ilska på nätet mot Jenny Strömstedts roll som journalist. Hon är ju som bekant en av landets abslout mest profilerade journalister och en stark opiononsbildare med sina allmänbildande och välskrivna krönikör i Expressen. Men med det kommer också skarp kritik som ett brev på posten.

Bland annat brukar TV4-Jenny fräckt hånas för sitt humana förhållningssätt gentemot flyktingar. Hon betecknas också som ”PK” och en ”SD-hatare”. En del har med förvåning reagerat på att hon med så öppet politiska åsikter tillåts leda politiska utfrågningar på arbetsplatsen TV4. 

Kritiken är bredare än så och fina maken Niklas Strömstedt, 61, dras även in när Jenny attackeras. Paret är ett av landets mest kända och tävlade exempelvis i SVT:s “På spåret”: 
– Sen verkar hon vara klängartypen, dvs ska säga älskling och pussa på honom i TV. Hade jag varit Strömstedt så hade jag bett henne att inte utmärka sig så förbannat, skriver en uppretad person på nätet.

En del av åsikterna om Jenny Strömstedt är mer saklig.

– TV4 borde investera i en engelskakurs till Jenny om de fortsättningsvis envisas med att låta henne vara ensam intervjuare, förmiddagens intervju med en iranska var…patetisk, konstaterar en person i en tråd på nätet.

Man tvekar heller inte heller att ge sig på Jenny Strömstedts utseende, en infamt grepp som ingen ska behöva utsättas för. Med respekt för programledaren väljer Stoppa Pressarna att inte beskriva hur de elaka belackarna bennämner programledaren och hennes hår. 

Det är dessvärre svårt att hitta något positivt om Jenny Strömstedt som journalist och programledare i de olika forum vi har har granskat. Tyvärr är hon inte den enda som är utsatt och är ett vanligt fenomen att kändisar och andra offentliga personer blir omskriva i negativa sammanhang.
– Hon är säkert jättetrevlig privat, men jobbmässigt, nej, hon är ganska dålig och otrovärdig. Hon var ju ren katastrof i TV4:s valsändning. Jag bara väntade på att nån skulle bli sur på hennes klumpiga tjur-i-porslinsaffär-frågor som dessutom var helt, helt ointressanta flera gånger, skriver en TV4-tittare.

En återkommande kritik mot Jenny Strömstedt är att hon inte förhåller sig objektivit i sitt värv som journalist. DN-krönikören Johan Croneman, 64är en av de som öppet kritiserat henne för detta i en av sina texter.

– Jenny är en av alla dessa propagandister som själva tagit på sig världssamvete och med en övertro på sin egen betydelse beter sig näst religiöst i sitt propagerande, skriver en åsiktsfylld person på nätet.

Vi får hoppas att Jenny låter bli att ta del av all kritik och istället väljer att fokuserar på att komma tillrätta i sin tillvaro. Som tur är har hon sin stöttande make Niklas Strömstedt som alltid är beredd att rycka ut för sin begåvade hustru.