Kungafamiljens lyxliv för miljarder mörkas

Kungens miljardbluff.
Bernadottarna höll undan värden för miljarder i samband med att gamla kungen gick bort.
Och skattebetalarnas nota varje år landar på en miljard kronor.
Det hävdas i en ny bok.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2019-01-26 kl 12:35 |

ProvaPremium

Det den tidigare topptjänstemannen på finansdepartementet och ekonomen Thomas Lyrevik, 63, har skrivit boken ”Den kungliga kleptokratin” där han kartlägger kungens förmögenhet.

Och det är inte småpengar vi talar om. Kungen är väldigt mycket rikare än vad han själv uppger.

Bild 1 av 6kungen sverigemiddag stor 1 - Stoppa Pressarna

Kungafamiljen lever i en ofattbar lyx och kostar oss skattebetalare en miljard kronor per år. Det hävdas i den nya boken "Den kungliga kleptokratin".
Bild 2 av 6kungen sparka stor5 - Stoppa Pressarna

Kungen hävdade 2006 att han är god för 290 miljoner kronor medan i själva verket är hans tillgångar värda minst tio miljarder kronor.
Bild 3 av 6kungen rally stor10 - Stoppa Pressarna

Kungen gillar bilar och äger ett flertal dyrgripar som vi skattebetalare är med och finansierar.
Bild 4 av 6kungen stor1 - Stoppa Pressarna

Det är inte bara Madeleine och Chris som lever ett lyxliv. Hela kungafamiljen vältrar sig i lyx medan skattebetalarna får punga ut med en miljard kronor per år, konstateras i en ny bok.
Bild 5 av 6kungligt slaktkalas stor13 - Stoppa Pressarna

Kungen behöver aldrig gräva själv. Han är god för mer än tio miljarder kronor.
Bild 6 av 6kungligt slaktkalas stor4 - Stoppa Pressarna

Kungafamiljen har förmögenheter som gått i arv sedan Carl XIV Johans tid som man firade i franska Pau i höstas.

Sannolikt är kungafamiljen goda för minst 10 miljarder kronor medan man själva angav sin förmögenhet till drygt 290 miljoner kronor när man deklarerade senast, 2006. I de Bernadotteska familjestiftelserna finns det i dag hundratals ton med värdeföremål som smycken, antika möbler och målningar av Anders Zorn och Carl Larsson. För att inte tala om alla ovärderliga smycken. Kungen är ensam förmånstagare till stiftelserna.

Enligt Thomas Lyrevik uppgår värdet bara på kungahusets juveler och smycken till miljardbelopp. Smyckena ägs privat av kungafamiljen eller av de Bernadotteska familjestiftelserna, skriver Expressen.

Författaren har i detalj studerat de arv som kungafamiljen och kungen har fått genom åren från bland andra gamle kungen Gustaf VI Adolf och prins Bertil.
– Det fanns flera anledningar till att värdet skrevs ner. Dels ville man inte berätta för omvärlden hur rik man var, dels hade det varit svårt för regeringen att motivera att bevilja arvskattebefrielse om värdet varit högt, säger Thomas Lyrevik till Expressen.

Men det verkliga värdet på kungens tillgångar är nästan ovärderligt och dessutom blir värdesakerna än dyrare då de har varit i kunglig ägo.

I bouppteckingen som gjordes på 70-talet efter Gustaf VI Adolf värderas äkta stora persiska mattor till 600–1 200 kronor, tavlor av Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson för 12 000–100 000 kronor i dagens penningvärde. I själva verket är en Zorn-tavla värd miljontals kronor.

Expressen har låtit antikspecialisten Tom Österman ta del av värdeförteckningen. En sekretär av den svenska möbelsnickaren Georg Haupt med ett uppgivet värde på 5 000 kronor – motsvarande 30 000 kronor i dagens penningvärde.
– Du får inte ens ett beslag på en Hauptsekretär för 30 000. I dag får du betala en till två miljoner kronor för en Hauptsekretär, säger Tom Österman till Expressen.

Till det kommer den kungliga proveniensen (att en kunglig person ägt föremålet) som gör att värdet skjuter i höjden ytterligare.

– Ska man spekulera, en Hauptsekretär skulle ha ett marknadsvärde på två miljoner kronor om det vore en vanlig sekretär. Nu tio miljoner kronor, säger antikspecialisten.

Kungafamiljens privata tillgångar och förmögenheten i familjestiftelserna, som förvaras på de kungliga slotten, vårdas och förvaltas med skattemedel. 
– Kostnaderna har vältrats över på skattebetalarna, menar författaren Thomas Lyrevik som även är kritisk till hur dåligt kungahuset redovisar hur man använder apanaget.

Och dessutom visar aldrig kungafamiljen vad man eventuellt betalar ur egen ficka. Och som lök på laxen är apanaget bara en liten del av vad svenska hederliga skattebetalare får punga ut med för att kungafamiljen ska kunna vältra sig i lyx.

Kostnader för bland annat säkerhet och statsbesök lastas över på polisen, Säpo och utrikesdepartementet. Det betyder att de årliga kostnaderna uppgår till cirka en miljard kronor, kommer Lyrevik fram till.

I boken kritiserar Thomas Lyrevik också kungen och kungafamiljen för att leva lyxliv: 
– Kungafamiljens luxuösa leverne gäller inte bara privat utan att de även kan representera på en nivå omöjlig för andra statliga företrädare. Kungafamiljens dyrbara smycken, ständiga påfyllning av exklusiva garderober, komplicerade håruppsättningar, haute couture och mängder av andra kostbara attribut har till och med presidentfamiljen i en stormakt som USA svårt att möta upp, skriver Lyrevik.

Kungens rådgivare har rekommenderat honom att inte läsa boken. Kanske lika bra så kan de kungliga fortsätta att leva i sin lyxbubbla medan vi andra får betala.