Kungaskandal

Prins Charles skumma affär med terrorledarens familj

Nu stormar det kring prins Charles – igen.
Nyligen avslöjades det att den blivande kungen tagit emot kontanter i resväskor av en Qatar-shejk.
Nu avslöjas nästa skandal.
Charles ska också ha tagit emot över tolv miljoner kronor av världens värsta terrorists familj.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-08-02 kl 11:15 |

ProvaPremium

Drottning Elizabeths, 96, son har tidigare fått stenhård kritik och är också under utredning för hans ”gullande” och relationer med ett antal odemokratiska monarkier i Mellanöstern.

Syftet med dessa umgängen har varit att samla in pengar till de olika välgörenhetsorganisationer som prins Charles, 73, driver, men av allt att döma så har tronarvingen inte tagit emot några mutor.

Bild 1 av 6prins charles donationsskandal bin laden 1 - Stoppa Pressarna

Prins Charles är i blåsväder igen. Den här gången kritiseras tronarvingen hårt för att ha tagit emot donationer från familjen till historiens värsta terrorist.
Bild 2 av 6prins charles donationsskandal bin laden 2 - Stoppa Pressarna

Tidigare i somras anklagades drottning Elizabeths son för att ha tagit emot kontanter i shoppingväskor och resväskor från det odemokratiska Qatar.
Bild 3 av 6prins charles donationsskandal bin laden 3 - Stoppa Pressarna

Nu avslöjar den brittiska tidningen The Times att prinsen tagit emot donationer av terroristen Osama bin Ladens halvbröder.
Bild 4 av 6prins charles donationsskandal bin laden 4 - Stoppa Pressarna

Familjen bin Laden tog officiellt avstånd från sin blodbesudlade bror redan 1994. Men namnet bin Laden kommer alltid att vara förknippat med den militanta islamistiska rörelsen Al-Qaida.
Bild 5 av 6prins charles donationsskandal bin laden 5 - Stoppa Pressarna

Osama bin Laden planerade och ledde historiens värsta terrorattack, när flygplan körde in i World Trade Center-tornen den 11:e september 2001.
Bild 6 av 6prins charles donationsskandal bin laden 6 - Stoppa Pressarna

Kung Charles kröntes den 6:e maj i år. Allting avlöpte bra.

Charles metoder har dock varit ytterst tveksamma och Londonpolisen driver redan en ”kontanter-mot-gentjänster”-utredning, där en saudisk affärsman ska ha fått ett så kallat ”guld-visum” till England efter att denne bidragit med frikostiga donationer till den brittiska välgörenheten.

Det som oroat och oroar de brittiska myndigheterna, landets ”Välgörenhetskommission” och enskilda politiker och kritiker är att prins Charles sedan 2011 deltagit i hela 95 möten med monarkier i Mellanöstern.

Dessa möten har inte dokumenterats och vad många frågar sig är hur många gånger prinsen tagit emot pengar under dessa möten och om begäran om eventuella gentjänster i så fall gjorts i utbyte mot donationerna.

Förra månaden exploderade Charles ”välgörenhetsarbete” i en präktig och allvarlig skandal när engelska The Times avslöjade att prinsen tagit emot sammanlagt över 30 miljoner kronor i kontanter under privata möten Qatars förre premiärminster shejk Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, 62.

Inte nog med att Qatar och familjen Al-Thani fått och får mycket kritik för brister och brott mot mänskliga rättigheter samt att man ekonomiskt stöttar palestinsk terror och har ett tätt samarbete med paria-staten Iran, så chockades England av uppgifterna att prins Charles tagit emot pengarna som levererades i shoppingpåsar och resväskor.

Den som framför allt driver frågan att den 73-årige prinsens ”plastpåse- och resväske-donationer” samt övriga så kallade ”affärer” ska granskas av polisen är den förre liberal-demokratiske parlamentsledamoten Norman Baker, 64.

– Det här är sånt som man kan förvänta sig av en sydamerikansk knarkbaron, inte av en blivande kung, har han sagt i intervjuer.

Baker och andra kritiker får ytterligare vatten på sin kvarn när The Times nu avslöjar ytterligare en donationsskandal kring Charles engagemang i välgörenhetsarbeten.

Den brittiske tronarvingen ska enligt avslöjandet ha tagit emot över tolv miljoner kronor av ”11 september”-terroristen Osama bin Ladens två halvbröder 2013.

Alltså två år efter det att al-Qaida-ledaren dödades av amerikanska kommandosoldater i Pakistan.

Donationen från den rika saudiska familjen togs emot av ”Prince of Wales’s Charitable Fund”.

Clarence House, vilket är samlingsnamnet Charles och Camilla Parker Bowles, 75, kungliga residens som inbegriper både parets boende och all verksamhet, hävdar i ett uttalande till BBC att en grundlig så kallad ”due diligence” (ungefär ”företagsbesiktning” reds.anm.) hade genomförts och att beslutet att acceptera pengarna låg hos förvaltarna som gjort besiktningen.

– Varje försök att karakterisera detta på annat sätt är falskt, säger en officiell talesperson från Clarence House till BBC.

Prins Charles har inte officiellt kommenterat The Times sensationella uppgifter, men prinsens representanter ifrågasätter flera påståenden i artikeln.

Bland annat pekar de på det faktum att terroristens familj tog avstånd från Osama bin Laden redan 1994 och att det inte finns något som tyder på att halvbröderna Bakr bin Laden, 76, och Shafiq bin Laden hade kopplingar till Osama bin Ladens vidriga terroraktiviteter.

Men det är inte bara det att namnet  bin Laden nu koppas ihop med Charles.

Ännu mer bekymmersamt är att prinsen ska ha tagit emot pengarna efter ett möte med Bakr bin Laden i Clarence House och att han ska ha gjort det trots invändningar från sina egna rådgivare, skriver The Times.

Ordföranden för ”Prince of Wales Charitable Foundation” Sir Ian Cheshire, 62, säger i ett uttalande:

– Donationen från Sheik Bakr bin Laden 2013 övervägdes noggrant av våra förvaltare vid den tiden. En ”due diligence” genomfördes med information som söktes från ett brett spektrum av källor, inklusive myndigheter.

Det ska betonas att prins Charles inte misstänks för mutbrott i samband med att han tagit emot bin Laden-donationerna. En källa säger också till BBC att ”Osama bin Ladens synder inte borde diskvalificera andra familjemedlemmar från att göra en donation”.

Men vad Ian Cheshire, prins Charles och andra försvarare av de minst sagt tveksamma donationerna som Clarence House tagit emot missar är den moraliska aspekten. BBC frågar sig:

Tyckte verkligen prins Charles eller hans inre krets att det var en bra idé att ta emot pengar från bin Ladin? Eller tyckte de att det var bra så länge det aldrig offentliggjordes?

För faktum är, att oavsett hur många kontroller som gjordes innan donationerna, så ser det aldrig bra ut i allmänhetens ögon att ta emot pengar från någon eller någonting som associeras namnet bin Laden.

Passar donationer från bin Laden och allmosor från odemokratiska stater i Mellanöstern in i den engelska ”monarkimodellen”, är en annan fråga som ställs.

Kritikern Norman Baker anser inte detta. Efter den nyligen ”plastpåse- och resväske-skandalen” med Qatar var han tydlig i ett uttalande:

– Det här smutsiga, skumma beteendet förstärker bara uppfattningen som många redan har: att Charles inte är lämplig att vara kung.