Krönika

”Efter krisen: David Hellenius riskerar få sparken”

Tv-branschen är i djup kris och ändå fortsätter cheferna att bränna stålar.
Nu krävs en ordentlig förändring – ta hjälp av Anders Borg och sparka TV4-krösusen David Hellenius, skriver Daniel Nyhlén – som själv debuterade i rutan som väderpojke på TV3. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

| 2023-12-01 kl 16:25 |

ProvaPremium

daniel nyhlen byline kronika - Stoppa Pressarna”Molnigt och tidvis snöfall. I natt österifrån uppehåll och molntäcket spricker upp lokalt. Temperaturen är från -5 till -12 grader. Svag till måttlig nordostlig vind”.

Många minns det inte.

Men en gång i forntiden var jag TV3:s förste manlige väderpresentatör. Rätt snygg och med glimten i ögat, var det nog en och annan tittare som tyckte.

Vi sände från ganska sunkiga lokaler i Värtahamnen i Stockholm och förutom att presentera högtryck och nederbörd gjorde jag även inslag för kanalens nyhetsprogram TV3 Direkt.

Att arbeta med tv var kul, rätt omväxlande, och något jag några år senare skulle fortsätta med då jag värvades som dragplåster till TV400. Är det någon som minns den i dag nedlagda kanalen som förutom Daniel Nyhlén även sände Jerry Springer och David Letterman?

TV4-gruppen slog verkligen på stora trumman när det var dags för lansering. De klistrade upp gigantiska, omkring 200 kvadratmeter stora, reklamvepor på huskropparna vid Stureplan där jag på jättebilder i välskräddad kostym frontade kanalens nya satsning.

Ja, något geni på PR-avdelningen kom även på snilleblixten att placera ut hundratals (183 centimeter höga) pappdockor av mig på barer, restauranger och butiker runt om i stan.

Den massiva närvaro i det offentliga rummet uppmärksammades bland annat av Dagens Nyheter som lite fyndigt kallade mig för tabloidjournalistikens svar på Mao Zedung.

Då gick det bra för tv.

I dag känns det som en svunnen tid då branschen befinner sig i djup kris.

TV4 blöder och har på kort tid skrotat både ”Let’s dance”, ”Parlamentet”, ”Talang” och ”Biggest loser”. 

Senast skars det även ner på nyheterna och Anna Lindmarker kastade in handduken för ett avgångsvederlag.

hellenius nyberg kronika - Stoppa Pressarna
David Hellenius och Renée Nyberg tjänar åtskilliga miljoner på krisdrabbade TV4. Bild: Christine Olsson/TT .

Nu väntar förmodligen ännu tuffare besparingar och jag skulle inte bli förvånad om fler av kanalens profiler tvingas lämna skutan. 

Krisen kan exempelvis mycket väl slå mot David Hellenius, som under så många år genom lukrativa avtal har mjölkat TV4 på kosing. Samma sak med hans klämkäcka hustru Renée Nyberg.

Jag skulle i och för sig ha det lite svårt att tycka synd om makarna om scenariot inträffar. Båda är rika som troll och mångmiljonärer flera gånger om. 

Jag tycker nog att kanalen kan stuva om lite i plånboken – så att kameramännen som nyligen fick ett brev av en puckad TV4-chef kan få arbeta kvar. Han föreslog på fullaste allvar att de skulle sänka sina redan låga frilansarvoden – allt på grund av kanalens dåliga ekonomi.

En kombination av fräckhet och idioti.

Jag undrar om puckot övervägde att skicka ett liknande brev till David Hellenius?

Tveksamt, va. 

Nej, istället för att förnedra sina fotografer så borde TV4:s ledning spara miljoner på att sparka sin storkrösus. 

Hans bäst-före-datum är redan passerat, något som Expressens Mattias Bergqvist vaket noterar i en krönika om TV4:s förfall. 

– Underhållningsprogrammen, de som finns kvar, hänger inte heller med. Jämför ”Hellenius hörna” med ”Bianca” i Kanal 5 och TV4:s program känns som en dinosaurie, särskilt med förlängd sändningstid.

David Hellenius är med andra ord som gammal mjölk. 

obi wan borg kronika - Stoppa Pressarna
Obi-Wan Kenobi och Anders Borg. Bilder: TT

Det finns grader i helvetet, brukar det ju heta.

Om luften gått ur TV4 är det betydligt värre för Viaplay som i dag meddelade att de gör en hisnade brakförlust på 7,4 miljarder kronor.

Viaplay har desperat försökt ta andelar på streamingmarknaden genom att, som det verkar, besinningslöst ösa ut pengar på egenproduktioner som exempelvis Lasse Hallströms film ”Hilma” .

Jag är en flitig konsument av olika streamingtjänster, men i ärlighetens namn har Viaplays utbud aldrig attraherat mig. Det mesta känns blekt och inte ens den senaste storsatsningen ”Börje” (bara namnet!) känns speciellt lockande – trots all reklam.

Är det kanske innehållet (och personerna som styr det) det är fel på?

Jag misstänker att Viaplay måste börja förlita sig på en man som kan vara ”deras enda hopp” – bolagets egen Obi-Wan Kenobi. Är det någon som kan brottas med siffror och få rätsida på en affär så borde det rimligen vara Anders Borg som sitter i styrelsen.

Å andra sidan har den forne finansministern haft sin post sedan 2018 – och det utan att ha dragit i nödbromsen. 

Det kan med andra ord sluta hur som helst.

 

TILL SIST 

Streamingtips 1: ”Robbie Williams” på Netflix. Hjärta och smärta. 

… Streamingtips 2: ”Kungens bostäder” på SVT Play. Richard Aschberg jagar hovet – och kungen. 

I helgen njuter jag av drinkar på Le Bar Du Bristol, en av Paris bästa. 

Daniel Nyhlén är ansvarig utgivare på Stoppa Pressarna

 

Läs fler krönikor av Daniel Nyhlén:

”Sexskandalen som kan bli kungen eget Waterloo”
”Miljardärens och SVT-kvinnans övertramp efter sexhärvan”
”Efter misstänkta sexköpet Silvia måste förklara sig”