Mest läst just nu:

Emilio Ingrosso riskerar fängelse i Spanien

En fasa.
Emilio Ingrosso riskerar fängelse och miljonböter.
Pasta-krögaren är just nu i Barcelona där han misstänks för penningtvätt i en stor kokainhärva.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2021-03-18 kl 17:23 |

ProvaPremium

De spanska myndigheterna menar på att Emilio Ingrosso, 55, är inblandad i Jonas Falks, 48, misstänkta brottslighet.

Jonas Falk, tidigare Jonas Oredsson, är en svensk bankrånare och den person som har suttit längst tid i svenskt häkte – i tre- och ett halvt år satt han häktad i en stor kokainutredning. Han dömdes först till 18 års fängelse men friades sedan av hovrätten och fick tre miljoner kronor i skadestånd för tiden han suttit häktad.

Bild 1 av 4

Emilio Ingrosso misstänks för penningtvätt i en stor härva som emanerar ur kokainmisstankarna mot Jonas Falk som han friades för.

Bild 2 av 4

Jonas Falk satt häktad i 3,5 år i Sverige och dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten, han friades sedan i hovrätten men lämnades ut till Spanien där han misstänks för att ha tvättat 55 miljoner kronor.

Bild 3 av 4

Jonas Falks moster Hariette Broman gick in med pengar i Emilio Ingrossos krog Ribello i Palma på Mallorca. Åklagaren menar på att krögaren tvättat pengar åt Jonas Falk. Nu riskerar Emilio Ingrosso 1 års fängelse och 3 miljoner kronor i böter.

Bild 4 av 4

Åsa Ingrosso är hemma i Sverige medan maken är på rättegång i Barcelona.

Sedermera utlämnandes Jonas Falk till Spanien där han nu prövas i ett stort mål som rör penningtvätt och skattebrott. Enligt åklagaren i Barcelona ska 55 miljoner kronor ha tvättats i samband med köp av ett hus, en klubb och en restaurang.

En av de som vittnar i rättegången mot Jonas Falk är kändiskrögaren Emilio Ingrosso som sedan flera år tillbaka har drivit krogar i Palma på Mallorca.

I höstas öppnade Emilio och hans hustru Åsa Ingrosso, 46, även restaurang La Perla på Södermalm i Stockholm.

Den spanske åklagaren misstänker att Emilio var delaktig i penningtvätt när han lät Jonas Falks moster Harriette Broman, 57, gå in med pengar i pasta-entreprenörens dåvarande krog Ribello i Palma.

Emilio Ingrosso menar på att han är helt oskyldig.
– Jag förnekar brott, självklart, säger han till Aftonbladet som träffar svensken på plats i Barcelona, men som väljer att inte namnge krögaren.

När Emilio Ingrosso tar plats i vittnesbåset vill han enbart svara på sin försvarsadvokats frågor. Han får inleda med att berätta om sig själv.

– Jag är krögare och entreprenör, jobbar med musik, mat och skriver böcker, säger Emilio Ingrosso och berättar att han drivit 10 restauranger innan han öppnade den restaurang som misstänks ha använts för penningtvätt.

Enligt åtalet låg Jonas Falk bakom mosterns investeringar och Emilio Ingrosso får frågan om han visste det.
– Absolut inte, svarar svensk-italienaren.

Emilio Ingrosso berättar att han träffade Hariette Broman första gången när han var 15 år.

Trodde du att Hariette Bromans pengar härrörde från olaglig verksamhet?

– Hur skulle jag veta det? Absolut inte.

Använde ni kontanter ibland för att betala underleverantörer och personal?
– Tyvärr är det så det funkar i Spanien, konstaterar Emilio Ingrosso.

Kan du förklara varför ni tog ett lån?

– Vi skulle bygga ut restaurangen. Den var alldeles för liten så vi hyrde lokalen bredvid för att bygga ut den ursprungliga lokalen.

När mostern gick in, hade ni redan tillgång till lokalen?
– Ja, hyresavtalet var redan klart, säger Emilio Ingrosso.

Svenskens dåvarande sambo förhörs också i rättegången, hon var den som stod som ägare till krogen och förklarar varför:

– Några dagar innan vi skulle skriva på så sa krögaren att han inte kunde stå på kontraktet på grund av skatteproblem i Sverige och att jag skulle stå på kontraktet, avslöjar Emilios ex-sambo.

Emilio Ingrosso fick dock aktier i restaurangen trots att han inte gått in med några egna pengar, det var Jonas Falks moster och svenskens ex-sambo som investerat allt och han var drivande i skötseln av krogen.

På frågan om vem som skötte restaurangens kassa svarar Emilio Ingrossos ex-sambo.
– Emilio och när han inte var på plats fick en kypare ta med pengar till honom, jag fick aldrig ta hand om pengarna, säger kvinnan och berättar att hon har blivit helt ruinerad på härvan.

Åklagaren yrkar på att Emilio Ingrosso ska dömas till ett års fängelse och tre miljoner kronor i böter för den misstänkta penningtvätten kring köpet och renoveringen av restaurangen.