ÖB-affären

ÖB:s erkännande efter sexskandalen som spräckte äktenskapet

Nu faller han till föga.
Överbefälhavaren pekar själv på riskerna med att inte uppträda klanderfritt.
Micael Bydéns otrohet, som kostade honom äktenskapet, hotar rikets säkerhet – något han nu själv medger.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2022-05-18 kl 04:12 |

ProvaPremium

Stoppa Pressarna har i en serie artiklar avslöjat överbefälhavare Micael Bydéns, 57, otrohet.

När hustrun Anita Carlman, 63, blev varse om älskarinnan kom en begäran om skilsmässa att lämnas in, vilket Expressen var först med att avslöja.

Bild 1 av 12

Sent ska syndaren vakna. ÖB Micael Bydén påtalar risken för rysk "misskreditering av beslutsfattare" samtidigt som han själv förstört sitt rykte efter sexskandalen som kostat honom äktenskapet.
Bild 2 av 12

Vladimir Putin tycker nog att Sveriges ÖB är osannolikt omdömeslös.
Bild 3 av 12

Micael Bydén har inte velat kommentera sin skilsmässa, begripligt eftersom en älskarinna är inblandad.
Bild 4 av 12

Micael Bydén har förordnade som ÖB till 30 september 2024, kan han sitta kvar så länge? Har regeringen förtroende för en man som haft en hemlig älskarinna samtidigt som han innehar ett så känsligt ämbete?
Bild 5 av 12

Det var en bekymrad Magdalena Andersson som framträdde i SVT:s Aktuellt.
Bild 6 av 12

Magdalena Andersson varnar medborgarna för vad Ryssland kan ta sig till nu när Sverige ansökt om Nato-medlemskap, att i det läget ha en av egen kraft skandaliserad ÖB är inget drömläge. Hur länge till har regeringen förtroendet för en otrogen ÖB? Vad är enklast att svika, sin familj eller sitt land?
Bild 7 av 12

Micael Bydén var otrogen mot sin hustru Anita Carlman, vilket Stoppa Pressarna avslöjade.
Bild 8 av 12

Micael Bydén och hans hustru har varit tillsammans i 33 år, varav 23 år som gifta. Nu är det över. Han mörkade att han träffat en älskarinna och valde bara att fly från hemmet i november förra året.
Bild 9 av 12

Stoppa Pressarna har sökt ÖB flera gånger för en kommentar om hans relation med Linda H Staaf. Varken generalen eller hans skattefinansierade stab har återkommit.
Bild 10 av 12

Tidigare ÖB Sverker Göransson kunde nog aldrig ana att hans efterträdare skulle ta med en hemlig älskarinna till Karlbergs slott.
Bild 11 av 12

Micael Bydén hade den "goda" smaken att inte övernatta i residenset med sin älskarinna, istället har han bott i ett enklare kvarter som tillhört slottets ryttmästare.
Bild 12 av 12

ÖB Micael Bydén inledde affären med älskarinnan under hösten, samtidigt som Ryssland började förbereda en invasion av Ukraina.

Nu konstaterar den fyrstjärnige generalen att det finns risker med att exponera sig med en sexskandal mitt under det känsliga säkerhetspolitiska läge som Sverige befinner sig i.

Nu är det klart att Sverige ansöker om medlemskap i Nato. Utrikesminister Ann Linde, 60, har skrivit under ansökan och snart kan Sverige vara en del av den västliga försvarsalliansen.

Under ansökningsperioden finns det dock uppenbara risker för vårt fosterland. Sverige är under ett konkret och påtagligt hot från Ryssland. Ett aggressivt Ryssland som inte tvekade att olagligen anfalla Ukraina där de dagligen begår vidriga krigsbrott.