Dokument

Sexaffärerna i Clark Olofssons brottsliga liv

Snälla pojkar får inte kyssa vackra flickor… heter det ibland.
Bevisen för att stygga pojkar däremot får kyssas är många.
Sveriges mest kända kåkfarare, Clark Olofsson, är ett talande exempel på att farliga män ofta får kvinnor på fall.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-05-18 kl 10:05 |

ProvaPremium

Clark Olofsson, 75, är rykande aktuell – igen.

Den här gången dock inte för något brottsligt, utan för miniserien ”Clark” på Netflix.

Bild 1 av 6clark olofsson kvinnoaffarer stor1 1 - Stoppa Pressarna

Clark Olofsson är rykande aktuell – igen. Den här gången för miniserien ”Clark” där han spelas av Bill Skarsgård.
Bild 2 av 6clark olofsson kvinnoaffarer stor2 - Stoppa Pressarna

Han har ofta kallats Sveriges mest kända brottsling, men han har aldrig haft problem med att få kvinnor.
Bild 3 av 6clark olofsson kvinnoaffarer stor3 - Stoppa Pressarna

Det kallas hybristofili, när någon får en sexuell attraktion till ”farliga människor” och kriminella. Juha Valjakkala, Anders Breivik och Charles Manson är fasansfulla mördare som alla överösts av beundrarbrev och frierier.
Bild 4 av 6clark olofsson kvinnoaffarer stor4 - Stoppa Pressarna

Kristian Enmark, en av Clark Olofssons kvinnor, men också hon som gav upphov till det världsberömda begreppet ”Stockholmssyndromet”.
Bild 5 av 6clark olofsson kvinnoaffarer stor5 - Stoppa Pressarna

Clark Olofsson var en centralfigur under Norrmalmstorget… där offret Kristin fattade tycke för brottslingen – och till och med ringde statsminister Olof Palme.
Bild 6 av 6clark olofsson kvinnoaffarer stor6 - Stoppa Pressarna

Clark Olofsson har ”suttit inne” i mer än halva sitt liv, i 47 år, men har ändå hunnit bli far sex gånger.

Serien toppar för närvarande listan över streamingjättens mest sedda program i Sverige, men går bra även i del andra länder.

Den före detta brottslingens liv fascinerar. 

Som det alltid har gjort. Inte minst bland kvinnor.

En del av serien handlar om Clark Olofssons många kvinnoaffärer.

Fenomenet med kvinnor som dras till kriminella har fascinerat folk i alla tider. Vittnesmålen om hybristofili är otaliga från runt om i världen.

Tungt kriminella får ofta beundrarbrev, kärleksbrev, nakenbilder och förfrågningar om giftermål – trots att dessa begått de mest hänsynslösa av brott.

Hybristofili, eller ”Bonnie och Clyde-syndromet” som det också kallas, är när en sexuell attraktion till ”farliga människor” och kriminella uppstår.

Eftersom det nästan enbart är män som begår grova brott, kopplas begreppet oftast samman med kvinnor.

Teorierna är många varför vissa kvinnor har en dragning till ökända brottslingar och till och med gifter sig med förbrytare, som i vissa fall kommer att sitta bakom lås och bom i hela sitt liv.

Vi har alla fått ta del av vittnesmål från häkten och fängelser om ”högar av beundrarbrev”.

Charles Manson, Peter Madsen, 51, Anders Breivik, 43, Lars-Inge Svartenbrandt, Ted Bundy och inte minst Juha Valjakkala, 56, är bara en bråkdel av en mycket lång lista av män som begått de vidrigaste av brott, rent av omänskliga sådana, men som ändå lockat till sig mängder av kvinnliga beundrare.

Och det under den tid som de avtjänat sitt straff.

Dokumentärer, tidningsreportage, forskningsrapporter… det har avhandlats spaltkilometer text om kvinnor som enbart ser charmen, spänningen och kärleken, men som blundar för den krassa, hemska och ofta vidriga sanningen i brottslingarnas domar från rättegången.

”Moderlighet”, ”manlig auktoritet” och ”inre stabilitet” resonerar Petra Kascelan om som anledningar i en kandidatuppsats från Lunds universitet 2015.

I en gammal artikel från Aftonbladet säger professorn i psykologi, Sven Å Christianson, 67, att prognosen för hybristofili-förhållanden är mycket negativ.

– Handlar det om en personlighetsstörd man så är han mästare på att dupera folk. Han kan hitta kvinnor att utnyttja på samma sätt som han hittar sina offer.

Han menar att det nästan är omöjligt att bota en sådan störning med kärlek.

– Då måste det vara långa relationer där kvinnan lyckas stå emot många prövningar samtidigt som mannen får vård. Annars råkar kvinnorna bara illa ut. Titta bara på Svartenbrandts eller Juha Valjakkalas kvinnor.

I samma artikel uttalar sig den dåvarande häkteschefen Kronobergshäktet i Stockholm, Lars-Åke Pettersson, dit det kommer en strid ström av brev från kvinnor, även nakenbilder. Han menar att långt ifrån alla kriminella svarar på beundrarbreven.

– Många intagna tycker att det är obehagligt att bli uppvaktade på det sättet. De tycker att det är sjukt. Min erfarenhet är att sådana här kontakter inte är sunda. Många av dem som skriver verkar ha psykiska problem.

Psykiatern Ulf Åsgård, 73, som arbetat på häktet i 15 år, var av en annan åsikt. Hans erfarenhet var att de kontaktsökande ”påfallande ofta är relativt välutbildade”.

– De verkar söka efter en stark man som kan skapa trygghet i deras liv.

Amerikanskan Katherine Ramsland, 69, är professor i rättsmedicinsk psykologi och straffrätt, som skrivit 60 böcker och mer än 1 000 artiklar om kriminalitet, kriminalteknisk vetenskap och det övernaturliga.

Hon menar att det finns vissa övergripande skäl till varför några kvinnor dejtat eller gift sig med seriemördare:

• låg självkänsla och avsaknaden av en fadersfigur,

• vissa tror att de kan förändra en man som är så grym och kraftfull som en seriemördare,

• andra “ser” den lilla pojken som mördaren en gång var och försöker fostra honom,

• några hoppas få ta del av medias rampljus eller få en bok- eller film publicerad,

• föreställningen om den “perfekta pojkvännen”: hon vet var han är hela tiden och att han tänker på henne; även om hon kan hävda att någon älskar henne behöver hon inte utstå de dagliga problemen involverad i de flesta relationer – det finns ingen tvätt att ta hand om, ingen matlagning åt honom och inget ansvar gentemot honom, hon kan hålla fantasin laddad under lång tid.

Om de kvinnor som dragits till Clark Olofsson lidit av någon ”extrem form av fanatism” eller varit osäkra kvinnor som inte kunnat hitta kärleken på ett normalt sätt, framgår inte i Netflix-serien om Olofsson, som i serien spelas av Bill Skarsgård, 31.

Men en ”regel” verkar i alla fall vara att ju mer känd och omskriven brottslingen är, desto fler är de kontaktsökande kvinnorna.

Clark Olofsson är mycket känd och trots att han suttit i fängelse i mer än halva sitt liv, i 47 år, har han ”hunnit med” en hel del kvinnor och är även far till sex barn, med fyra olika kvinnor.

I en artikel i Newsner beskrivs en del av kvinnorna som finns med i TV-serien.

Bland annat hans längsta förhållande, med belgiskan Marijke Demuynck, 65, som han fick tre barn med – och Kristin Enmark, 72.

Kristin var en av de som tillfångatogs och hölls som gisslan under det världsberömda ”Norrmalmstorgsdramat” på Kreditbanken 1973.

Kristin Enmarks agerande, eller beteende, har kommit att kallas och spridas över världens som ”Stockholmssyndromet” – att börja sympatisera med och få en relation till gärningsmannen i en farlig situation.

Den kriminelle den gången var just Clark Olofsson.

Det var Kristin som mitt under dramat ringde till dåvarande statsministern, Olof Palme, och bad att få åka med Clark Olofsson och rånaren Janne Olsson, 81.

– Snälla rara söta gulliga, Olof. Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv, och jag ber på mina bara knän att du ska lösa situationen genom att ringa till poliserna och säga till dem att de ska släppa rånaren med hans pengar och Clark och Elisabeth och mig. För vi är inte rädda för dem och då kommer allt att gå bra. Jag är faktiskt besviken på dig. Jag vill åka, det är ingen som står här och hotar mig, säger hon i samtalet till statsministern.

Newsner skriver hur offret, Kristin, efter Norrmalmsdramat började att brevväxla med brottslingen Clark. Först vänskapligt, men efter hand med sexuella undertoner.

Kristin Enmark blev förälskad. De möttes och blev ett par.

– Det var en häftig passion, pang bara. Jag var jättekär.

Dock slutade förhållandet olyckligt. Som i så många andra offer-gärningsman-förhållande.

Kristin blev gravid, men fick missfall.