Presidenthustru

Presidentfrun Olena förenar Ukraina under kriget

När diktatorn Vladimir Putins mördarband var ute efter att likvidera maken och hela familjen skickades hon iväg till hemlig ort.
Men invasionens och krigets fasor har tvingat presidentfrun Olena Zelenska att kliva fram i rampljuset – och bli ett porträtt av mod.
Hon har blivit ett ansikte för nationen. En kvinnas ansikte. En mors ansikte. Ett empatiskt mänskligt ansikte.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-07-28 kl 14:24 |

ProvaPremium

Bara drygt två veckor efter Rysslands blodiga, inhumana, illegala och barbariska invasion av sitt södra grannland träffades två ”First Ladies” i hemlighet i den lilla staden Uzhgorod i västra Ukraina.

Den publika Jill Biden, 71, fru till världens mäktigaste ledare, USA president Joe Biden, 79, och så den då okända Olena Zelenska, 44, fru till den hyllade ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyy, 44.

Bild 1 av 6olena zelenska ansiktet for kriget 1 - Stoppa Pressarna

Ukrainas presidenthustru Olena Zelenska har allt eftersom invasionen av Ukraina pågått tagit ett allt större både operativt diplomatiskt och emotionellt ansvar.
Bild 2 av 6olena zelenska ansiktet for kriget 2 - Stoppa Pressarna

Hon har blivit ett ansikte för den ukrainska nationen. En kvinnas ansikte. En mors ansikte. Ett empatiskt mänskligt ansikte. Just ny pryder Zelenska magasinet Vogues första sida.
Bild 3 av 6olena zelenska ansiktet for kriget 3 - Stoppa Pressarna

I början av invasionen och det kom fram att diktatorn Vladimir Putin skickat mördarband för att eliminera presidentfamiljen, skickas Olena Zelenska och barnen till hemlig ort av maken.
Bild 4 av 6olena zelenska ansiktet for kriget 4 - Stoppa Pressarna

Ukrainas ”First Lady” mötte USA:s motsvarighet Jill Biden i den lilla ukrainska staden oannonserat och inofficiellt på den internationella kvinnodagen den 8:e mars.
Bild 5 av 6olena zelenska ansiktet for kriget 5 - Stoppa Pressarna

Nyligen träffades de igen och Olena Zelenska talade även till den amerikanska kongressen där hon känslosamt och starkt bad om mer vapen så att henens landsman kan upprätthålla ”rätten att vakna upp levande i det egna hemmet".
Bild 6 av 6olena zelenska ansiktet for kriget 6 - Stoppa Pressarna

Makarna Zelenskyy är säkra på att Ukraina till slut kommer att vinna kriget.

Det oannonserade mötet skedde den 8:e mars på den internationella kvinnodagen och när det efteråt offentliggjordes var det en kraftig markering mot Ryssland och dess despot Vladimir Putin, 69, att USA stod 100 procent bakom Ukraina gällande Rysslands brutala attack på landet.

– Jag tyckte att det var viktigt att visa det ukrainska folket att det här kriget måste upphöra. Det är brutalt och folket i USA stöder folket i Ukraina, sa fru Biden då, rapporterade nyhetssajten 24 Happenings.