Efter polisjakten: Sommerlath tvingas bort från slottet
Det blir konsekvenser – trots allt.
Patrick Sommerlath kan tvingas flytta från Drottningholms slott efter att polisen jagat honom.
Samtidigt väcks frågor kring hovets högste tjänsteman, en tidigare hög jurist, som nu försöker skylla ifrån sig.
Stoppa Pressarna
| 2023-11-16 kl 12:28 |
Polisens jakt vid Drottningholms slott var intensiv. Man försökte få tag i drottning Silvias, 79, brorson Patrick Sommerlath, 52, för att delge honom ett åtal – han var misstänkt för att ha köpt sex i samband med att han i november 2021 besökte en thaimassagesalong som i själva verket var en förtäckt bordell.
Skandalen växer för varje dag och en tung skugga faller över kung Carl Gustaf, 77, men kanske framför allt över drottning Silvia.
LÄS MER: Stora oron för Fredrik Wikingsson efter chockbilden
Tyskan har tidigare talat engagerat om sin kamp mot trafficking och prostitution – ord som ekar tomt idag.
Inte lyft ett finger
Drottningen kommer aldrig mer med trovärdighet kunna ha en enda synpunkt på sexhandel då hon och hennes make, kung Carl Gustaf, inte lyfte ett finger för att hjälpa polisen komma i kontakt med Patrick Sommerlath som bor i en flygel till Drottningholms slott.
Silvia är till och med så ynkligt skamlös och feg att hon vägrade svara på frågor när Expressens konfronterade henne under ett besök i Tyska kyrkan i Gamla stan i Stockholm.
LÄS MER: Silvias panik efter frågan om misstänkta sexköpet
– Nej men kära du, jag är här för demens, sa drottningen till Expressen innan hon dröp av.
Kungens 50 årsjubileum på tronen blir krönt av en solkig skandal som blottlägger dubbelmoralen och sjaskigheten hos våra kungligheter. Likt en kriminell klan i ett utanförskapsområde tiger de och vägrar hjälpa polisen.
Inte heller kronprinsessan Victoria, 46, har sagt ett ord om det faktum att hennes kusin, som hon vuxit upp med sedan hon var nio år, var misstänkt för att ha köpt sex och sedan höll sig undan polisen till dess att det misstänkta brottet preskriberades.
Det är dock inte bara kungafamiljen som ska rannsaka sig själva. Även flera tjänstemän vid hovet har dragit vanära över sig själva genom sitt agerande, eller snarare icke-agerande, för att hjälpa polisen.
LÄS MER: “Efter misstänkta sexköpet: Silvia måste förklara sig”
Ett tungt ansvar faller på riksmarskalken, hovets högste tjänsteman den tidigare hovrättspresidenten, Fredrik Wersäll, 72.
Han har varit en aktad jurist men nu är han indragen i en härva som syftat till att rättvisa inte har kunnat skipas – så solkar man ned sin livsgärning på ett par dagar och kröner sin karriär.
– ”Det finns anledning att anta att delgivningsmottagaren undanhåller sig delgivning”, sammanfattar polisen i sin slutrapport till tingsrätten, rapporterar Expressen.
Fredrik Wersäll gör nu allt han kan för att skylla ifrån sig – trots att han är högste ansvarig.
LÄS MER: Polisens teori: Patrick Sommerlath gömde sig på slottet
– Det kan vara så att anställda vid hovet har varit behjälpliga på olika sätt. Men det är inte information som kommer till mig och som jag har någon anledning att ha kunskap om eller synpunkter på, säger Fredrik Wersäll, till Expressen och han skyndar sig med att påpeka att Patrick Sommerlath inte tillhör den kungliga familjen eller har någon relation till hovet vilket är rent nys.
Patrick Sommerlath har bott med kungafamiljen ända sedan han kom till Sverige som 15-åring. Att då påstå att han inte har någon relation till kungliga familjen är pinsam advokatyr för att dölja ett hyckleri.
All medierapportering kring skandalen med fokus på kungafamiljen indikerar att Wersälls försök att avhända sig själv och kungafamiljen ansvar faller platt till marken – det juristen Wersäll så lämpligt ”glömmer” är att det kan föreligga ett moraliskt ansvar även om det formella ansvaret inte finns där.
Och det är utifrån moralen du blir dömd på sikt, det moraliska ansvaret är inte något som kan avtjänas eller preskriberas.
LÄS MER: Lasse Berghagens svärson festar dagar före begravningen
“En liten människa”
Det är även kungafamiljens moral som i förlängningen avgör om svenska skattebetalare vill finansiera deras uppenbart depraverade lyxliv.
– Fredrik Wersäll må ha varit en skicklig jurist men han är en liten människa. Att han nu försöker skylla ifrån sig visar på ett svagt ledarskap. Kungen och drottningen skulle ha sett till att Sommerlath blev delgiven, om kungaparet inte förmått det skulle Wersäll ha tagit tag i det, punkt, utbrister en tidigare anställd vid hovet som är ”bedrövad” och ”äcklad” över hovets agerande den senaste veckan.
Fredrik Wersäll påstår att han fick reda på i Expressen att polisen ville göra en husrannsakan.
LÄS MER: Silvias första ord till Patrick Sommerlath efter polisjakten
– Jag har inte uppfattat att något i det här ärendet har berört organisationen på ett sätt som gör att jag som chef för organisationen behöver engagera mig, säger riksmarskalken och visar återigen ett prov på sin ansvarslösa attityd i ett så för monarkin allvarligt läge.
Patrick Sommerlaths flykt från polisen ser dock ut att få konsekvenser trots allt.
Nu säger hovet att det kommer att bli en diskussion om Silvias brorson kan bo kvar i fastigheten invid Drottningholms slott.
– Det är naturligtvis en av de saker som kan komma att diskuteras nu, säger hovets ifrågasatta och omstridda informationschef Margareta Thorgren, 60, till Expressen.
LÄS MER: Vilda raseriet mot Gunilla efter plötsliga Mello-beskedet
Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!
Har du uppgifter om Patrick Sommerlath och hans livsföring? Vet du något om drottning Silvias dubbelmoral? Vet du något om Fredrik Wersäll och hans karaktär? Har du bilder, filmer eller ljudupptagningar? Kontakta Stoppa Pressarna här! Du är garanterad anonymitet och skyddad som källa i enlighet med grundlagen. Alla tips som leder till publicering arvoderas.