Sjukdom

Börje Salmings dotter om det fruktansvärda sjukdomsbeskedet

Den skakande nyheten om hockeylegendens sjukdom har skakat om hockeyvärlden.
Börje Salmings nervsjukdom ALS är också en jättenyhet i hans andra hemland Kanada.
Samtidigt berättar nu dottern Bianca Salming om det hemska beskedet.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-08-15 kl 10:05 |

ProvaPremium

Börje Salming är en ikon i det hockeytokiga Kanada. Hans 16 säsonger i Toronto Maple Leafs klassiska blåvita tröja har gjort honom odödlig i Toronto, men också respekterad och älskad i det väldiga landet.

Oavsett vilket lag man håller på, så går det inte att tycka illa om svensken.

Bild 1 av 6Börje Salming med dottern Bianca i bakgrunden.

Dottern Bianca Salming berättar nu känslosamt om det fruktansvärda sjukdomsbeskedet.
Bild 2 av 6borje salming als reaktioner 2 - Stoppa Pressarna

De tecken som antydde att allt inte stod rätt till hans kropp, visade sig vara den fruktade nervsjukdomen ALS. ”På ett ögonblick förändras allt”, sa Salming när han avslöjade nyheten.
Bild 3 av 6borje salming als reaktioner 3 - Stoppa Pressarna

Börje Salming är en världens största hockeyspelare genom tiderna. Här hyllas han där allt en gång startade – i Kiruna.
Bild 4 av 6borje salming als reaktioner 4 - Stoppa Pressarna

Svensken är en ikon i det hockeytokiga Kanada. Han spelade hela 16 säsonger i Toronto Maple Leafs. Ett resultat av karriären och hans obrottsliga lojalitet och kampanda är de drygt 500 stygn som ”prydde” hans kropp.
Bild 5 av 6borje salming als reaktioner 5 - Stoppa Pressarna

Börje Salming ber fansen att respektera hans och familjens integritet och privatliv i denna svåra tid.
Bild 6 av 6borje salming als reaktioner 1 1 - Stoppa Pressarna

Beskedet om Börje Salmings sjukdomsbesked har inte bara skakat om familjen utan hela hockeyvärlden.

Salming var en hårt kämpande och krigande back, men ändå en gentleman på isen, han skapade aldrig kontroverser, han uttalade sig aldrig illa om motspelare eller motståndare – och han var sin klubb obrottsligt lojal.

Trots att Toronto Maple Leafs är en av de mest klassiska klubbarna i NHL så var laget, för att uttala sig krasst, skit under Salmings tid där.

Bäst i världen

Ändå stannade han i hela 16 säsonger.

Det är sådant som får fansen, oavsett klubbtillhörighet, att älska en spelare.

Börje Salmings liv på hockeyrinkarna har resulterat i drygt 500 stygn över hela kroppen som minne, men också att han som förste svensk blev invald i NHL:s ”Hockey Hall of Fame.

Han finns även med i internationella förbundets motsvarighet och hans tröja med nummer 21 finns naturligtvis upphissad i taket på arenan ”Air Canada Center”. Börje Salming står dessutom som staty utanför arenan i Toronto och 2008 kom han med i århundradets ”All Star Team”.

I det laget platsar Börje Salming, den kanadensiske ikonen Wayne Gretsky, 61, och fyra sovjetiska spelare.

Det kan helt enkelt inte bli större än så.

Med allt ovan i åtanke, så är det lätt att förstå att beskedet om svenskens sjukdom blivit en stor och omskakande nyhet i Kanada.

Av alla de tiotusentals hyllnings-, kärleks- och krya-på-dig-meddelanden som skrivits enbart på Maple Leafs-konton på sociala medier, sammanfattar en supporter kanske bäst vad hockeyvärlden känner:

#21 på isen, #1 i våra hjärtan. Leve konungen.”

Börje Salming lämnade klubben 1989. 33 år senare är han ännu den störste.

Toronto Maple Leafs officiella sida citerar Salmings eget uttalande om sjukdomstillståndet:

– Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför. Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet.

Börje Salming påminner samtidigt om att han sedan hans karriär startade i Kiruna alltid har gett allt, kämpat på isen och att han kommer att göra det nu också.

Han säger vidare att han är säker på att han får bästa möjliga sjukvård, men Börje ber samtidigt omvärlden att respektera hans och familjens integritet och privatliv i dessa svåra tider.

– Vänligen, tänk på oss när ni ber. När tiden är mogen och jag förstår mer om mitt tillstånd och framtida resa så kommer jag att meddela det. Så tills dess avstår vi vänligen från all kontakt, säger Börje Salming i sitt officiella uttalande.

ALS påverkar musklerna

Maple Leafs officiella sajt och många kanadensiska medier citerar även Salmings läkare Caroline Ingre, 45, på Karolinska sjukhuset, som oförtrutet har arbetat med ALS i 14 år och även startat ett nationellt kvalitetsregister och forskningscentret ”ALS Treatment Center Karolinska”.

– De senaste decennierna har vi lärt oss mycket mer om orsaken till ALS, och det har visat sig att ALS inte är en enskild sjukdom, utan förmodligen en samling undergrupper som alla leder till samma symtombild, säger Ingre och fortsätter:

ALS är en förödande sjukdom som påverkar musklerna, men också kan påverka personlighet och kognitiva funktioner. I cirka 70 procent av diagnoserna börjar sjukdomen med symtom från ryggmärgen, vilket i allt högre grad försvagar patientens armar och ben, medan det hos cirka 30 procent börjar runt mun och svalg, vilket leder till sluddrigt tal och svårigheter att svälja.

Ont i hjärtat

Börje Salming tillhör den senare gruppen. Stoppa Pressarna rapporterade i våras om legendens då ”mystiska” sjukdom, som gjorde att han fått svårt att prata och även tvingades ta pauser och hämta andan när han skulle berätta något.

Nu vet vi att han drabbats av det fruktade ALS.

Sjukdomsbeskedet har inte bara chockat hockeyvärlden, utan naturligtvis även familjen.

Börje har fyra barn och fru och familjens finns nu vid hans sida och under den kommande svåra och ovissa tiden. För Hänt berättar nu dottern och friidrotterskan Bianca Salming, 23, om det hemska beskedet.

– Det är jobbigt att se pappa bli sämre och sämre. Hemskt. Får mest ont i hjärtat av tanken hur pappa måste må inombords, skriver Bianca i ett meddelande.