Tv-profiler

Mysteriet med ”hälsokost-gurun” Anna Skipper i Holland

Hon såg till att det rördes om i grytorna i tv. Sedan rörde hon till sitt eget liv och blev utblottad.
Efter en infekterad skilsmässa och tunga förluster i domstolar så flydde Anna Skipper.
Spåren leder till Holland, men också tillbaka till Sverige.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-08-15 kl 06:30 |

ProvaPremium

Minns ni Anna Skipper, 54? Hon slog igenom som kost- och hälsoexpert och blev en, som det i dag kallas, ”tv-personlighet” i mitten av 2000-talet när hon ledde kost-programmet ”Du är vad du äter” i TV3.

Tv-tittarna i stugorna delades upp i två läger. De som gillade hennes hårda stil där hon rätt fram och utan pardon framförde sina åsikter om vad hon ansåg om de tävlandes ”talanger” att kombinera motion och mat.

Bild 1 av 6Anna Skipper poserar i en soffa.

Anna Skipper gjorde sig ett namn i Sverige och blev något av en kändis när hon i mitten 2000-talet blev programledare för programmet ”Du är vad du äter” i TV3.
Bild 2 av 6Anna Skipper ler på en bild från en fest.

Programmet var dock omdebatterad och tv-publiken delade upp sig i två läger gällande Anna Skipper. En del kallade hennes hårda stil och vokabulär för ”mobbning”, andra älskade hennes raka stil.
Bild 3 av 6

Hennes privatliv var dock i kaos. Hon förlorade rättegångar både hälsokedjan Life och mot sin förra svärmor.
Bild 4 av 6

Anna Skipper var gift med Olof Skipper i 16 år, men efter en rättslig tvist gick de skilda vägar.
Bild 5 av 6

Anna Skipper flydde Sverige för Nederländerna med närmare fyra miljoner kronor i skulder till kronofogden och gifte sig med en holländsk matentreprenör.
Bild 6 av 6

Vad Anna Skipper gör idag är något av ett mysterium. Stoppa Pressarnas research har gjort ett grävjobb, men inte hittat mycket mer än påstådda hälsoresor, en koppling till makens svenska bolag, reklam för online-kasinon och ännu fler frågor.

Men så fanns det de som tyckte att hon gick alldeles för hårt fram och näst intill mobbade deltagarna.

Dessutom drog hon på sig kritik från Dietisternas Riksförbund, som ansåg att Anna Skipper i tv inte bara spätt på existerande fördomar om överviktiga, utan också ”uppmanat” dessa att ”leva utefter ineffektiva och ovetenskapliga metoder”.

Anna Skippers korta karriär på TV3

TV3 erbjöd henne programledarjobbet efter att bland annat ha lockats av att hon, enligt egen utsago, hade jobbat professionellt med mat i över 20 år och dessutom varit matfantast ”så länge hon kunde minnas”.