Kungligt

Kung Haralds första ord om sin kritiserade svärson

Prinsessan Märtha Louises förlovning med den excentriske shamanen Durek Verrett är fortfarande hett stoff i vårt västra grannland – i synnerhet eftersom shamanen fortsätter med sina underliga uttalanden.
För en tid sedan kommenterade kung Harald för första gången kritiken mot sin nye svärson. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-09-05 kl 15:10 |

ProvaPremium

Det norska kungahuset fick, om uttrycket tillåts, sin egen ”Märtxit” för över 20 år sedan.

Prinsessan Märtha Louise, 50, bestämde 2001 att avsäga sig sin fasta kungliga lön, det så kallade apanaget, för att istället tjäna sina egna pengar och betala skatt.

Bild 1 av 6

Norska prinsessan Märtha Louise pojkvän, den självutnämnde shamanen Durek Verrett, är mycket kontroversiell. Kung Harald har fram tills nu inte uttalat sig om dennes uttalanden.
Bild 2 av 6

Märtha Louise har alltid gått sin egen väg. Redan 2001 valde hon att avsäga den kungliga fasta lönen, det så kallade apanaget.
Bild 3 av 6

Hon har varit gift med den omdebatterade författaren Ari Behn och har drivit en änglaskola för att lära ut hur man pratar med änglar.
Bild 4 av 6

Durek Verretts kontroversiella och bisarra uttalanden har fått en statssekreterare i norska regeringen att kalla honom en ”skrupelfri och farlig charlatan”.
Bild 5 av 6

Kung Harald uttalar sig nu första gången om kritiken mot dotterns pojkvän: ”Det är kulturkrocken som vi nu märker av”.
Bild 6 av 6

Kungen säger att man är inne i en process och att det ”kommer att lösa sig”.

Hon gifte sig därefter med den omdebatterade och kontroversiella författaren Ari Behn, som tragiskt begick självmord på juldagen 2019.

Då hade det redan gått över tio år sedan beslutet att hon inte skulle utses till kronprinsessa, utan att hennes lillebror Haakon, 49, istället blev kronprins.

Är ”fel”

Hon har efteråt berättat, bland annat i dokumentärserien ”Märtha” om beslutet:

Jag var ju ”fel” när jag föddes. Det blev en kris i landet eftersom jag var tjej. Och jag tror att det har påverkat mig lite faktiskt. Alltså att jag är ”fel”.