Hollywood

Dolph Lundgrens fascinerade liv med Grace Jones

När Dolph Lundgren gick på röda mattan inför premiären av den ikoniska filmen ”Rocky IV” fotade alla hans flickvän, megakändisen Grace Jones.
Svensken var enbart hennes pojkvän och livvakt.
Drygt 90 minuter senare  var rollerna ombytta – och fotoblixtarna riktades mot svensken.
Rollen som Ivan Drago gjorde Dolph Lundgren världskänd.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-08-21 kl 05:30 |

ProvaPremium

Förra månaden fick Sylvester Stallone, 76, fullständigt spelet på sociala medier. Uppgifter hade läckt ut att det planerades en så kallad ”spinn off” på Rocky- och Creed-filmerna som ska heta ”Drago” och som ska handla om den ryske monsterboxaren och dennes son, vilket Stoppa Pressarna rapporterade om.

Detta ska ha planerats utan Sylvester Stallones vetskap och det väckte synnerligen ont blod hos honom.

Bild 1 av 6dolph lundgren stormigt forhallande grace jones 1 - Stoppa Pressarna

Dolph Lundgren var karatemästaren som jobbade som livvakt åt megastjärnan Grace Jones när de blev tillsammans.
Bild 2 av 6dolph lundgren stormigt forhallande grace jones 2 - Stoppa Pressarna

Paret kom att bli ett av Hollywoods hetaste par under 80-talet. Förhållandet kom att handla om sexorgier, festande på ”Studio 54”, bråk – och en chockad pappa.
Bild 3 av 6dolph lundgren stormigt forhallande grace jones 3 - Stoppa Pressarna

Enligt Dolph Lundgren hade Grace Jones svårt att hantera att svensken blev världskänd över natt efter den ikoniska filmen Rocky IV.
Bild 4 av 6dolph lundgren stormigt forhallande grace jones 4 - Stoppa Pressarna

I filmen spelade Dolph den ryske monsterboxaren Ivan Drago mot Sylvester Stallones karaktär Rocky Balboa.
Bild 5 av 6dolph lundgren stormigt forhallande grace jones 5 - Stoppa Pressarna

Tidigare i somras var Stallone skogstokig på Dolph när rykten sipprade ut att det eventuellt ska göras en ”spinn off” på Rocky-filmerna som ska heta ”Drago”.
Bild 6 av 6dolph lundgren stormigt forhallande grace jones 6 - Stoppa Pressarna

Den legendariske skådisen visste inte om det och han anklagade Dolph för att ha gått bakom ryggen på honom.

Det var den megakände skådisen som skrev och skapade ”Rocky”-karaktären på 70-talet, men efter att han försökt sälja in idén till de stora filmbolagen utan att lyckas sålde han rättigheterna till producenten Irwin Winkler, 91, mot att han själv skulle få spela Rocky.

Men Stallone ”glömde” att skriva in en ägardel till honom själv i avtalet. Rocky-filmerna blev en megasuccé och gjorde Stallone till en superstjärna – och han har sedan succén slagits för att få en ägardel av Rocky-konceptet, men utan att lyckas.

Besviken på Dolph

I flera rent av hatiska inlägg på sociala medier kallade Stallone producenten Winkler och hans söner för än det ena och än det värre.

Även Dolph Lundgren fick sina fiskar varma.

Det var Sylvester Stallone som tog in svensken som Ivan Drago och gjorde honom berömd och rik.

– Jag hade en gång ingenting annat än respekt för Dolph, men han berättade aldrig för mig om vad som pågick bakom min rygg med karaktären jag skapade för honom! Riktiga vänner är mer värdefulla än guld. Dolph, varför? Inte ett telefonsamtal? skrev Stallone om (den före detta?) vännen.

Efter den våldsamma attacken kände Dolph Lundgren tvungen att försvara sig.

– Bara för att tala klarspråk angående en eventuell Drago-spinoff. Det finns inget godkänt manus, inga avtal på plats, ingen regissör och jag var personligen under intrycket att min vän Sly Stallone var involverad som producent eller till och med som skådespelare, skrev Dolph.

Han menade vidare på att det var en olycklig pressläcka som hade orsakat stormen.

– I kontakt med Mr Balboa – bara så att alla fans kan slappna av. Så är det, skrev han vidare.

Ramlade av fåtöljen

Den svenske skådisen åkte till USA som Hans Lundgren, som han hette då. Hans pappa, den strikte arméofficern Karl-Hugo Lundgren, trodde att sonen åkte dit för att plugga kemiteknik.

I själva verket var hans liv fest med alkohol och droger på den ökända New York-klubben ”Studio 54” – och vilda sexorgier med den nyfunna flickvännen Grace Jones.

Sexorgier som inte sällan innehöll inte bara megastjärnan Grace Jones utan tre, fyra och till och med fem ytterligare kvinnor.

En dag satte sig officern Karl-Hugo Lundgren i fåtöljen, slog upp kvällstidningen – och fick se sin son i en kinky utstyrsel hålla upp en svart kvinna på sin ena arm.

– Jag antar att han ramlade av sin fåtölj och tänkte: ”Vad i helvete?”, har Dolph berättat i en intervju, refererar engelska Metro.

Orgierna skedde med jämna mellanrum med eller utan flickvännen Grace Jones närvarande och ofta resulterade det i att han var för utmattad för att jobba dagen, eller rättare sagt timmar, efter.

– Ibland tog hon (Grace Jones, reds anm.) med sig en flickvän hem, men jag tvungen att gå till jobbet nästa dag. Jag skulle säga att det som mest var fyra eller fem flickor. Det låter bra i teorin, men när du måste gå upp och slåss mot Sylvester Stallone på morgonen är det inte så bra.

Fenomenala bråk

Grace Jones och Dolph Lundgren var ett av de absolut hetaste Hollywoodparen på 80-talet. Hon var hyllad Bond-brud i ”Levande Måltavla” mot Roger Moore där hon också fixade en liten biroll till sin svenske pojkvän. Senare skulle Dolph slå igenom som som rysk boxare i en av de största film-kassasuccéerna någonsin.

Men förhållandet handlade inte bara om sexorgier. Det var stormigt, milt uttryckt.

När Dolph Lundgren gästade programmet ”Hellenius hörna” för några år sedan berättade han:

– Vi hade väl tre-fyra fenomenala bråk i veckan. Jag hade fått någon läderjacka från en ung italiensk designer, Gianni Versace. Den eldade hon upp, refererar Expressen.

De två träffades när hon turnerade i Australien och anställde den kampsportsutövande (karate och mixed martial art) svensken som livvakt.

Efteråt följde han med henne till New York, de blev ett par och stammisar på Studio 54. Där festade de med megastjärnor som Andy Warhol, David Bowie och Michael Jackson, bland andra.

– Det var ett äventyr. Det var mil ifrån mitt förflutna och mina föräldrar och deras övre medelklass och akademiska liv i Sverige, har Dolph förklarat.

”Back in business”

I ”Hellenius hörna” utvecklade han varför det tog slut med Grace Jones. Det var inte enbart ett eldigt förhållande med vild sex, utan efter en tid också ständiga bråk och avundsjuka mellan två udda karaktärer.

– Det var ett fantastiskt förhållande, men jag blev känd för fort. Hon träffade någon karatesnubbe från Sverige i Australien, som var hennes säkerhetsvakt och pojkvän, men sen blev han väldigt känd. Så det funkade inte så bra efter det.

Andra kvinnor dök upp, som attraherades av den plötsligt kände svensken. Grace Jones blev avundsjuk, enligt Dolph kunde hon inte hantera hans kändisskap, och sex månader senare var förhållandet över.

I slutet av 2000-talet verkade det också som att Dolph Lundgrens Hollywood-karriär var över. Svensken var mer eller mindre bortglömd, erbjudandena var få, om några, men då dök Sylvester Stallone upp igen och erbjöd honom en roll  i filmen ”The Expendables”.

Dolph Lundgren var plötsligt ”back in business” och har varit det sedan dess.

Man kan således kanske förstå Sylvester Stallones besvikelse och ilska när ryktena om filmen ”Drago” började surra.